Prawo Pracy 15-03-2024 1 odpowiedź

Staż

Pytanie użytkownika
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 czy mają prawo wstrzymać mi wypłatę czy ja będąc na L4 musiałam dowozić listę obecności do Urzędu czy to nie jest w inicjatywie organizatora i czy faktycznie wypłata będzie tylko tych 5 dni czy to L4 też się wlicza chce sprawiedliwości nie chce być oszukana bo jak mi się wydaje organizator musi bardzo dobrze się znać z Panem który prowadzi staż . Bardzo proszę o pomoc
1 odpowiedź
Odpowiedź
28 dni temu
Trzeba tu rozdzielić dwie rzeczy: prawo do stypendium za czas trwania stażu i prawo do stypendium po przerwaniu stażu.
od 21.01 przebywałam na L4

Samo L4 nie powoduje automatycznie utraty prawa do stypendium stażowego. Przy stażu z urzędu pracy za okres udokumentowanej niezdolności do pracy przysługuje stypendium w obniżonej wysokości, co wynika z art. 235 ust. 1 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia w zw. z art. 234 ust. 7 tej ustawy. Obecnie jest to 50% stypendium za okres udokumentowanej niezdolności do pracy.
Ale jest haczyk: to działa za okres, w którym staż jeszcze trwał. Jeżeli urząd/starosta zakończył albo przerwał staż z dniem 6.02, to co do zasady stypendium stażowe przysługuje tylko do tej daty, a nie do 8.03 tylko dlatego, że zwolnienie lekarskie trwało dłużej.
wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni

Tu trzeba zażądać od urzędu pisemnego rozliczenia. Nie „pan powiedział”, tylko decyzja/informacja na piśmie: za jaki okres uznano prawo do stypendium, za jakie dni odmówiono wypłaty i z jakiej podstawy. Jeżeli była Pani na L4 od 21.01, a staż przerwano 6.02, to urząd powinien rozliczyć okres od początku miesiąca do 6.02, z uwzględnieniem niezdolności do pracy, a nie rzucać ogólnym hasłem „5 dni”, bez wyjaśnienia.
Co do listy obecności: gdy ktoś jest na L4, nie podpisuje normalnej obecności za dni choroby. Nieobecność ma być usprawiedliwiona zwolnieniem lekarskim. Zgodnie z art. 238 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia bezrobotny zachowuje prawo do stypendium za okres udokumentowanej niezdolności do pracy, a jeżeli starosta nie uzyska zaświadczenia lekarskiego elektronicznie, bezrobotny przedstawia wydruk albo zaświadczenie lekarskie. Czyli nie chodzi o „dowożenie listy obecności”, tylko o udokumentowanie L4, jeśli urząd nie ma go w systemie.
Organizator nie może sobie dowolnie „zrezygnować” ze stażu bez konsekwencji. Staż odbywa się na podstawie umowy zawartej przez starostę, organizatora i bezrobotnego — art. 114 ust. 5 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Jeżeli organizator przerwał staż bez uzasadnionej przyczyny albo nie dotrzymywał warunków stażu, znaczenie ma art. 116 ust. 5 i 6 tej ustawy. To jest temat do wyjaśnienia przez urząd, a nie do załatwienia ustną informacją.
Mobbing też nie jest pustym słowem w tej sytuacji. Organizator stażu ma zapewnić m.in. ochronę przed mobbingiem — art. 116 ust. 2 pkt 6 ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Jeżeli L4 było skutkiem sytuacji u organizatora, warto złożyć do urzędu pisemny opis tego, co się działo, i żądać oceny, czy przerwanie stażu nastąpiło z przyczyn leżących po stronie organizatora.
Na teraz konkretnie:
  • złożyć do PUP pismo o pisemne rozliczenie stypendium za okres od początku miesiąca do dnia przerwania stażu,
  • wskazać, że od 21.01 była udokumentowana niezdolność do pracy,
  • zażądać podania podstawy prawnej wstrzymania wypłaty,
  • dołączyć potwierdzenie L4 albo wydruk, jeśli urząd twierdzi, że go nie ma,
  • zażądać informacji, z jaką datą i na jakiej podstawie staż został przerwany.

Nie da się z samego opisu potwierdzić, czy należą się tylko 5 dni, bo brakuje daty rozpoczęcia stażu, daty formalnego zakończenia/przerwania przez urząd oraz informacji, czy PUP miał zwolnienie lekarskie w systemie. Sam fakt bycia na L4 nie uzasadnia jednak całkowitego niewypłacenia stypendium za czas, w którym staż jeszcze formalnie trwał.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy 11-12-2022
Wynagrodzenie na L4

Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za d...

21 odpowiedzi 11-12-2022