Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została przesłana 11 dni przed ostatecznym terminem podpisania aktu, w piątek wieczorem. De facto mam 6 dni roboczych na załatwienie ww. dokumentów, przy czym normalny termin załatwienia sprawy to jakieś 14 dni (należy zwrócić uwagę że mieszkam 400 km od urzędu gminy i sprawy załatwiam listownie). Jutro mija ostateczny termin podpisania umowy, a dokumentów dalej nie ma, termin podpisania aktu notarialnego nie został ustalony. Czy zatem pojutrze mogę wysłać do klienta odstąpienie od podpisania umowy bez konieczności zwrotu zadatku ?
W kwestii zadatku oraz odstąpienia od umowy przedwstępnej, polskie prawo jest jasne. Na podstawie art. 394 Kodeksu cywilnego, jeśli jedna ze stron nie wykonuje swojego świadczenia, druga strona może odstąpić od umowy i zatrzymać otrzymany zadatek. Jeśli to strona, która dała zadatek, nie wykonuje swojego świadczenia, druga strona może odstąpić od umowy i zatrzymać zadatek. Natomiast jeśli to strona, która przyjęła zadatek, nie wykonuje swojego świadczenia, musi zwrócić kwotę w dwukrotności zadatku.
Biorąc pod uwagę przedstawione okoliczności:
Jeśli klient nie dostarczył wymaganych dokumentów w wyznaczonym czasie, a termin na dostarczenie dokumentów został określony w umowie, może to być podstawą do odstąpienia od umowy przez sprzedającego i zatrzymania zadatku. Jednakże ważne jest, aby był określony termin na dostarczenie tych dokumentów.
Jeżeli w umowie przedwstępnej było zawarte, że klient musi dostarczyć te informacje w określonym czasie, a tego nie zrobił, sprzedający może odstąpić od umowy i zatrzymać zadatek.
Jeśli jednak w umowie nie było wyznaczonego konkretnego terminu na dostarczenie tych dokumentów przez klienta, sytuacja może być bardziej skomplikowana. W takim przypadku warto zwrócić uwagę na to, czy klient działał w dobrej wierze, próbując dostarczyć dokumenty w określonym czasie.
W świetle powyższego, kluczowe jest dokładne przeanalizowanie treści umowy przedwstępnej oraz ewentualnych dodatków do niej w celu ustalenia, jakie były dokładne zobowiązania obu stron.