Wspólnota mieszkaniowa, problemy z zarządzaniem osiedlem.

Kupiłem mieszkanie w bloku dwa lata temu. Nikt nie sprząta przed blokiem. Jeśli sprząta, to bardzo rzadko, maksymalnie 2 razy na rok. Obszar przed domem zawsze jest brudny, pełen śmieci. Co można zrobić w takiej sytuacji? wspólnota mieszkaniowa.
anonim cytuj
19-02-2024
No jak? Najpierw trzeba zadać pytanie w administracji czy macie opłacaną firmę sprzątającą, jeżeli tak to ile razy w tygodniu lub w miesiącu pracownik utrzymania czystości ma przychodzić i wtedy jeżeli wyszło by na to że owy pracownik w kulki leci to trzeba to zgłosić do administracji i to oni powinni tą sprawę załatwić. Może być tak że nie macie wynajętej firmy sprzątającej i ktoś raz na jakiś czas z mieszkańców ogarnia teren.

anonim cytuj
19-02-2024
Może nie macie na tą usługę umowy z firmą sprzątająca.

anonim cytuj
19-02-2024
Macie wspólnotę mieszkaniowa. Czy Macie uwzględniona opłatę za sprzątanie? Jeżeli nie, to kto ma To sprzątać. Co miesiąc od każdego mieszkańca zazwyczaj pobierana jest opłata, wliczona w czynsz. Czy u was , też tak jest? Jak dostajesz rozliczenie od wspólnoty, to co jest tam wyszczególnione? Jeżeli nie macie takiej opłaty, to nie ma też osoby sprzątającej..

anonim cytuj
19-02-2024
Zażądaj umowy zawartej z firmą sprzątająca od administratora. Masz prawo do wglądu, ponieważ jesteś członkiem wspólnoty. Sprawdź zakres prac, który tam jest wskazany, jaka częstotliwość wizyt pracowników. Jeżeli w twojej ocenie nie są spełnione warunki, poinformuj o tym administratora publicznie i zapytaj , jakie działania zaradcze ma zamiar wprowadzić w związku z zaistniałą sytuacją (nie wiem jak się komunikujecie, można na forum, mailem dodając dw jak najwięcej sąsiadów). A później obserwuj co się stanie, jeżeli nic, przegłosujcie wniosek o zmianę firmy.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem. Wydaje mi się, że to chodzi o...
Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza. Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...

Wyszukiwarka