Wspólnota mieszkaniowa, problemy z zarządzaniem osiedlem.
Kupiłem mieszkanie w bloku dwa lata temu. Nikt nie sprząta przed blokiem. Jeśli sprząta, to bardzo rzadko, maksymalnie 2 razy na rok. Obszar przed domem zawsze jest brudny, pełen śmieci. Co można zrobić w takiej sytuacji? wspólnota mieszkaniowa.
No jak? Najpierw trzeba zadać pytanie w administracji czy macie opłacaną firmę sprzątającą, jeżeli tak to ile razy w tygodniu lub w miesiącu pracownik utrzymania czystości ma przychodzić i wtedy jeżeli wyszło by na to że owy pracownik w kulki leci to trzeba to zgłosić do administracji i to oni powinni tą sprawę załatwić. Może być tak że nie macie wynajętej firmy sprzątającej i ktoś raz na jakiś czas z mieszkańców ogarnia teren.
anonim cytuj
19-02-2024
Może nie macie na tą usługę umowy z firmą sprzątająca.
anonim cytuj
19-02-2024
Macie wspólnotę mieszkaniowa. Czy Macie uwzględniona opłatę za sprzątanie? Jeżeli nie, to kto ma To sprzątać. Co miesiąc od każdego mieszkańca zazwyczaj pobierana jest opłata, wliczona w czynsz. Czy u was , też tak jest? Jak dostajesz rozliczenie od wspólnoty, to co jest tam wyszczególnione? Jeżeli nie macie takiej opłaty, to nie ma też osoby sprzątającej..
anonim cytuj
19-02-2024
Zażądaj umowy zawartej z firmą sprzątająca od administratora. Masz prawo do wglądu, ponieważ jesteś członkiem wspólnoty. Sprawdź zakres prac, który tam jest wskazany, jaka częstotliwość wizyt pracowników. Jeżeli w twojej ocenie nie są spełnione warunki, poinformuj o tym administratora publicznie i zapytaj , jakie działania zaradcze ma zamiar wprowadzić w związku z zaistniałą sytuacją (nie wiem jak się komunikujecie, można na forum, mailem dodając dw jak najwięcej sąsiadów). A później obserwuj co się stanie, jeżeli nic, przegłosujcie wniosek o zmianę firmy.
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem.
Wydaje mi się, że to chodzi o...
Moja mama być może została ujęta w testamencie zmarłego krewnego. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, aby przekonać się czy zapisano jej coś w spadku najlepiej udać się do dowolnego notariusza.
Pytanie: ile czasu moja mama ma na zajęcie się tym? Czy po upłynięciu jakiegoś czasu ewentualny spadek przepada?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: