Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?
Jeśli przyjęła Pani spadek to nie ma odwrotu. Trzeba teraz przeprowadzić spis inwentarza po spadkodawcy, wyliczyć jego wartość i wykazać bankowi, że dług przekracza wartość spadku (jeśli przekracza).
Dziękuję za informację. Czy ma znaczenie to, w jakim mieście będę prosiła o spis inwentarza i czy takie usługi są gdzieś nieodpłatne? Jeszcze pozostaje zgłoszenie do urzędu skarbowego o przyjęciu spadku - czy mam to zrobić przed spisem inwentarza czy po? Noe wiem czy jest to od siebie zależne. Wczoraj byłam w us i mamy czas na zgłoszenie do 26.11.2023r. Boje się, że do tego czasu radca nie zdąży wszystkiego spisać.
Spis sporządza komornik, wątpię czy ktoś zrobi to za darmo. Zgłoszenie do US wymaga wiedzy co się nabyło w spadku. Dobrze wybrać komornika z okolicy. Natomiast jak chodzi o radcę prawnego, który miał by pomóc w działaniu przed bankiem lokalizacja nie ma znaczenia.