Czy przyjęty spadek można odrzucić?

Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?
anonim cytuj
17-08-2023
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?

Jeśli przyjęła Pani spadek to nie ma odwrotu. Trzeba teraz przeprowadzić spis inwentarza po spadkodawcy, wyliczyć jego wartość i wykazać bankowi, że dług przekracza wartość spadku (jeśli przekracza).
Dziękuję za informację. Czy ma znaczenie to, w jakim mieście będę prosiła o spis inwentarza i czy takie usługi są gdzieś nieodpłatne? Jeszcze pozostaje zgłoszenie do urzędu skarbowego o przyjęciu spadku - czy mam to zrobić przed spisem inwentarza czy po? Noe wiem czy jest to od siebie zależne. Wczoraj byłam w us i mamy czas na zgłoszenie do 26.11.2023r. Boje się, że do tego czasu radca nie zdąży wszystkiego spisać.

Spis sporządza komornik, wątpię czy ktoś zrobi to za darmo. Zgłoszenie do US wymaga wiedzy co się nabyło w spadku. Dobrze wybrać komornika z okolicy. Natomiast jak chodzi o radcę prawnego, który miał by pomóc w działaniu przed bankiem lokalizacja nie ma znaczenia.

anonim cytuj
17-08-2023
Na początek odpowiedź na pytanie dotyczące przyjęcia spadku. W świetle przepisów Kodeksu cywilnego (art. 1013) przyjęcie spadku jest czynnością nieodwracalną. Jeśli spadek został przyjęty, nie można już go odrzucić, nawet jeśli po pewnym czasie okaże się, że wartość zobowiązań przekracza wartość aktywów.

W kwestii spisu inwentarza - jest to czynność prowadzona przez komornika. Można wybrać komornika z dowolnego miejsca w Polsce, ale wybór komornika z okolicy może być bardziej praktyczny, ze względu na łatwiejszy dostęp do niezbędnych dokumentów czy informacji. Niemniej jednak, co do wyboru radcy prawnego, który będzie reprezentował Panią wobec banku, lokalizacja rzeczywiście nie ma znaczenia.

Odnośnie zgłoszenia do urzędu skarbowego o przyjęciu spadku - warto to zrobić po sporządzeniu spisu inwentarza. Pozwoli to dokładnie określić wartość aktywów i zobowiązań wchodzących w skład spadku. Wspomniany termin zgłoszenia do urzędu skarbowego (do 26.11.2023r.) jest bardzo ważny. Jeśli spis inwentarza nie zostanie ukończony do tego czasu, zalecam zgłoszenie przyjęcia spadku opierając się na dostępnych w tym momencie informacjach, a następnie aktualizację zgłoszenia po uzyskaniu dokładnych danych.

Jeżeli chodzi o spis inwentarza - rzeczywiście, jest to czynność płatna. Komornicy są uprawnieni do pobierania opłat za swoje usługi, a ich wysokość jest regulowana przez odpowiednie przepisy.

Odpowiedzialność za długi spadkowe
W świetle art. 1000 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli przyjęto spadek z dobrodziejstwem inwentarza, to spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości składników aktywów spadku. Jeśli wartość długów spadkowych przewyższa wartość aktywów spadku, spadkobierca nie jest zobowiązany do pokrycia tej różnicy ze swojego majątku osobistego.

Inne zobowiązania
Oprócz długu w banku, warto sprawdzić, czy nie ma innych zobowiązań (np. nieuregulowane rachunki, długi wobec innych osób czy instytucji). Mogą one wpłynąć na ogólną wartość długów spadkowych.

Aktywa spadkowe
Obejmują nie tylko środki finansowe, ale także nieruchomości, przedmioty wartościowe, prawa majątkowe, ewentualne należności spadkodawcy itp. Warto dokładnie ocenić ich wartość, aby prawidłowo ustalić bilans spadku.

Możliwość negocjacji
W sytuacji, gdy spadek został przyjęty i okazało się, że są w nim długi, warto podjąć próbę negocjacji z wierzycielem (w tym przypadku z bankiem) w kwestii rozłożenia długu na raty lub ewentualnego obniżenia kwoty zadłużenia.

Koszty postępowania spadkowego
Proces przyjmowania spadku oraz wszelkie związane z nim czynności (takie jak spis inwentarza) mogą wiązać się z dodatkowymi kosztami. Warto je uwzględnić w planowaniu swojego działania.

Podsumowując:

Jeśli spadek został przyjęty, nie można go odrzucić.
Spis inwentarza prowadzi komornik i jest to czynność płatna.
Zgłoszenie o przyjęciu spadku do urzędu skarbowego powinno zostać dokonane do wskazanego terminu. Jeśli nie będzie miała Pani dokładnych informacji na ten temat do tego czasu, warto zgłosić przyjęcie spadku na podstawie dostępnych danych, a następnie dokonać aktualizacji po uzyskaniu pełnej informacji.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
odwołanie od postanowienia sądu (alimenty)
Czy można się odwołać od postanowienia sądu jeśli chodzi o sprawy alimentacyjne? Chodzi o to że osobno został złożony pozew na alimenty na jedno dziecko i drugi pozew na podwyżkę alimentów na drugie dziecko. Sąd postanowił ze połączy te sprawy. Czy strona może się odwołać od tego?...
Zasiedzenie dzierżawionej działki.
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...

Wyszukiwarka