Zabezpieczenie alimentów a wspólne mieszkanie.

Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadmiernie w stosownym okresie wydawała, wydatki przypisała córce, uzyskując jej większy koszt miesięczny, załóżmy że 2000. I teraz Sąd mi wysyła zabezpieczenie na kwotę 1000 zł.
Ale ja płaciłem! Nie uchylałem się. Domyślam się że Sąd zanalizuje przy mojej pomocy wydatki żony, jednak czy Sąd weźmie tez pod uwagę to że przecież płaciłem? Załóżmy że Sąd uzna że odpowiedniejsza kwota będzie bym płacił teraz 800. Czy pozostawi to w formie zabezpieczenia czy je uchyli bo nie było podstaw by mnie przymuszać. Cofniecie formalnego zabezpieczenia było by dla mnie milą chwilą
anonim cytuj
26-10-2023
Nie znam przypadku, żeby w alimentach bez istotnej zmiany okoliczności sąd uchylił zabezpieczenie. " Domyślam się że Sąd zanalizuje przy mojej pomocy wydatki żony" A złożyłeś stosowny wniosek dowodowy? Sąd nie zrobi NIC z własnej inicjatywy. "nie było podstaw by mnie przymuszać" Przymusem jest dopiero egzekucja, to że płacisz czy nie, nie wyklucza możliwości pozwania, jedynie może mieć znaczenie przy kosztach. Miałoby gdybyś uznał powództwo przy pierwszej czynności, jeśli nie to i koszty sądowe poniesiesz.

anonim cytuj
26-10-2023
Jakiej istotnej zmiany okoliczności. Sąd wogole nie zna jeszcze moich argumentów a ja na razie nie wystąpiłem jeszcze o uzasadnienie. Zabezpieczenie jest wydawane w ciemno. Ty piszesz chyba o samych alimentach?
Oczywiście że złoże wnioski dowodowe i zanalizuje dla sądu, jednak i sąd przecież będzie się musiał pochylić nad sprawą.
Co do przymuszenia to nie chce mi się klucic o słowa.
Tak, tak, uznał powództwo, bo jemu jejku koszty sądowe poniosę. A co to są te koszty w porównaniu do całej reszty?

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu.
Mam takie pytanie odnośnie pobytu dziecka w szpitalu przebywało na oddziale przez pięć dni czy należy mi się odszkodowanie z ubezpieczenia bądź Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego(KRUS) ?,dodam że dziecko nie uległo wypadkowi tylko było chore....
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Prywatna droga dojazdowa do osiedla.
Planujemy z mężem kupić dom w zabudowie szeregowej, droga prowadząca do osiedla jest drogą prywatną. Będziemy mieć w akcie prawnym wpisane użytkowanie tej drogi. Czy istnieją jakieś niebezpieczeństwa z racji tego, ze nie jest to droga publiczna? Czy może być taka sytuacja, ze dojazd do osiedla będzie utrudniony lub uniemożliwiony przez właściciela takiej drogi? Jak wygląda utrzymanie takiej drogi? Kto zajmuje się odśnieżaniem/naprawą ? Czy właści...

Wyszukiwarka