Darowizna domu a dożywotnia służebność.

Moja mama przepisała mi dom, w zapisie jest dożywotnie zamieszkanie. Teraz jest ciężko chora, leżąca, niezdolna do samodzielnej egzystencji. Nie jestem w stanie się nią opiekować bo mam niepełnosprawne dzieci. Czy mogę znaleźć jej miejsce w DPSie czy muszę zapewnić jej opiekę w domu?
anonim cytuj
07-11-2023
Niestety ludzie myślą że oddanie kogoś do DPS jest czymś złym. Osoby starsze mają zapewniony ciepły posiłek 3 razy dziennie dodatkowo podwieczorki i deserki po śniadaniu. W tygodniu są terapię zajęciowe, rehabilitacja, odwiedziny, maja towarzystwo w swoim wieku. Mogą iść na mszę, czy wszystko to jesteśmy w stanie zapewnić choremu w domu. NIE, jestem Opiekunem Medycznym i wierzcie mi że ubieranie, pampersowanie, zajmowanie się chorym jest bardzo uciążliwe i męczące nawet jeśli jest to nasz rodzic.

anonim cytuj
07-11-2023
Zgodnie z aktem notarialnym nie możesz jej "oddać". Natomiast możecie zrobić dodatkową umowę u notariusza (podzwon i zapytaj który przyjeżdża do domu) iż mama zgadza się np na dom opieki, hospicjum czy co tam mama zdecyduje i nie cofa darowizny w postaci domu. Jeśli tego nie zrobicie tylko zawrzecie taka ustna umowę - to dom opieki czy gdzie tam będzie - przyczepi się o to że dostałaś dom wzamian za opiekę nad nią do jej ostatnich dni i mogą pójść do sądu (nie muszą, zależy na kogo trafisz) że z twojej strony jest rażąca niewdzięczność. Aczkolwiek jeśli powstanie taka druga umowa u notariusza - wtedy nikt się przyczepić nie może.

anonim cytuj
07-11-2023
Spróbuj zapytać o opiekunkę mopsie.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli nie masz możliwości opiekować się nią non stop to dom opieki jest dla niej najlepszym wyjściem. Nie wiem czemu są one tak demonizowane, nie każdy ma możliwość poświecić całe swoje życie na opiekę osobą starszą która potrafi być cholernie trudna i fizycznie i psychicznie. Domy opieki zapewniają towarzystwo osobie starszej, zajęcia rożnego rodzaju, regularne posiłki i regularnie podawane leki, bezpieczeństwo, to absolutnie nic złego.

anonim cytuj
07-11-2023
Sprzedać dom mamy i załatwić jej miejsce w jak najlepszym ośrodku a koszta pokryją fundusze że sprzedaży. Nie wiedziałaś wcześniej że masz chore dzieci i nie dasz rady się nie opiekować ? Teraz po prostu wyrolowałaś matkę. Opieka dożywocia obliguje cię do tego jak sama nazwa wskazuje.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Jakie dokumenty są potrzebne do pozwu o alimenty?
Witam mam pytanie, pierwszy raz będę pisać pismo o alimenty na dziecko w jakiej wysokości o alimenty mogę się starać ? I co potrzeba za dokumenty do sądu ?...
Kiedy trzeba zwrócić zasiłek chorobowy?
Cześć, byłem na 3 tygodniowym L4 (od psychiatry), które przedłużam. W trakcie l4 brałem udział w zajeciach sportowych i pracodawca uważa, że nie powinienem i będzie chciał abym oddał wypłacone L4 za ten okres tych 3 tygodni. Co jeżeli odmówie? Mam od psychiatry papier, że wskazane dla mnie są wszelkiego rodzaju aktywności oraz przebywanie w grupach ludzi. Czy sprawa trafia od razu do sądu czy będzie to załatwiane przez ZUS? Firma powyżej 20osó...
Zmiana godzin a wolne
Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ? ...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....

Wyszukiwarka