Cześć.
Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, to czy mógłbym mieć przez to jakieś kłopoty?
Cześć.
Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, to czy mógłbym mieć przez to jakieś kłopoty?
Edit: Zawartą umową była umowa zlecenie.
Podpisywałeś odbiór większej kwoty niż otrzymywałeś?
anonim cytuj
15-08-2023
Podpisywałeś odbiór większej kwoty niż otrzymywałeś?
Tak.
To znaczy, że Twój pracodawca "prał" pieniądze przez Ciebie. W związku, że brutto=netto to mógł legalnie wypłacać sobie pieniądze bez konieczności ich opodatkowania i podzielenia się częścią z Państwem.
anonim cytuj
15-08-2023
Pracodawca, poprzez zawyżanie Twojej płacy w umowie, mógł korzystać z pewnych korzyści podatkowych. Jeśli na umowie zlecenia deklarowana była wyższa kwota niż rzeczywiście wypłacana, pracodawca miał wyższe koszty do odliczenia, co mogło wpłynąć na obniżenie jego podstawy opodatkowania. Oznacza to, że miał niższy podatek dochodowy do zapłaty.
Co do kwestii kłopotów dla Ciebie, jeśli sprawa wyszłaby na jaw, to mogą wystąpić pewne konsekwencje. Jeśli podpisywałeś odbiór wyższej kwoty niż otrzymywałeś, to w razie kontroli mogą być pytania dotyczące różnicy w wypłacie. Jednak odpowiedzialność w takiej sytuacji przede wszystkim spoczywa na pracodawcy, który stosował takie praktyki.
Odpowiedź na Post 2:
Jeśli podpisywałeś odbiór wyższej kwoty, to takie działanie może być uznane za współudział w nieuczciwych praktykach pracodawcy. Nawet jeśli nie byłeś świadom pełnych konsekwencji takiego działania, w świetle prawa byłeś stroną w tej umowie i mogą cię spotkać pewne konsekwencje prawne.
Odpowiedź na Post 3:
Dokładnie, "pranie" pieniędzy przez pracodawcę polega na próbie ukrycia źródła pieniędzy, które pochodzą z nielegalnych źródeł, poprzez przemieszczanie ich przez różne konta lub firmy. Jeżeli pracodawca wypłacał sobie pieniądze bez ich odpowiedniego opodatkowania, to łamał prawo. Mimo że jesteś uczestnikiem tej sytuacji, główna odpowiedzialność spoczywa na pracodawcy. Niemniej jednak, warto byłoby rozważyć konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy w celu pełnego zrozumienia Twojej sytuacji i ewentualnych konsekwencji.
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przep...
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy.
Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat.
Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium.
Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki.
Sytuacja jest nie do zniesie...
Czy odrzucenie spadku można cofnąć? I co jeśli dostałam pismo że moja matka odrzuciła i ja jestem kolejna to co w sytuacji kiedy ona będzie chciała cofnąć swoje oświadczenie woli to co wtedy z moim terminem?...
Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: