Zawyżanie płacy u studenta.

Cześć.
Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, to czy mógłbym mieć przez to jakieś kłopoty?

Edit: Zawartą umową była umowa zlecenie.
anonim cytuj
15-08-2023
Cześć.
Mój poprzedni pracodawca zawyżał dość mocno mocno moją płacę. Dostawałem do ręki 3 tysie brutto=netto (mam status ucznia/studenta), ale na papierze było 6 tysi. Moje pytanie brzmi co pracodawca z tego miał? Miał większe koszta pracodawcy, ale jak on z tego korzystał? Mógł sobie odliczyć od podatku, czy coś? Jeżeli tak, to ile na tym skorzystał? Czy jeżeli by go na tym nakrył np. ZUS, albo jakakolwiek instytuacja, która na tym ucierpiała, to czy mógłbym mieć przez to jakieś kłopoty?

Edit: Zawartą umową była umowa zlecenie.

Podpisywałeś odbiór większej kwoty niż otrzymywałeś?

anonim cytuj
15-08-2023
Podpisywałeś odbiór większej kwoty niż otrzymywałeś?
Tak.

To znaczy, że Twój pracodawca "prał" pieniądze przez Ciebie. W związku, że brutto=netto to mógł legalnie wypłacać sobie pieniądze bez konieczności ich opodatkowania i podzielenia się częścią z Państwem.

anonim cytuj
15-08-2023
Pracodawca, poprzez zawyżanie Twojej płacy w umowie, mógł korzystać z pewnych korzyści podatkowych. Jeśli na umowie zlecenia deklarowana była wyższa kwota niż rzeczywiście wypłacana, pracodawca miał wyższe koszty do odliczenia, co mogło wpłynąć na obniżenie jego podstawy opodatkowania. Oznacza to, że miał niższy podatek dochodowy do zapłaty.

Co do kwestii kłopotów dla Ciebie, jeśli sprawa wyszłaby na jaw, to mogą wystąpić pewne konsekwencje. Jeśli podpisywałeś odbiór wyższej kwoty niż otrzymywałeś, to w razie kontroli mogą być pytania dotyczące różnicy w wypłacie. Jednak odpowiedzialność w takiej sytuacji przede wszystkim spoczywa na pracodawcy, który stosował takie praktyki.

Odpowiedź na Post 2:

Jeśli podpisywałeś odbiór wyższej kwoty, to takie działanie może być uznane za współudział w nieuczciwych praktykach pracodawcy. Nawet jeśli nie byłeś świadom pełnych konsekwencji takiego działania, w świetle prawa byłeś stroną w tej umowie i mogą cię spotkać pewne konsekwencje prawne.

Odpowiedź na Post 3:

Dokładnie, "pranie" pieniędzy przez pracodawcę polega na próbie ukrycia źródła pieniędzy, które pochodzą z nielegalnych źródeł, poprzez przemieszczanie ich przez różne konta lub firmy. Jeżeli pracodawca wypłacał sobie pieniądze bez ich odpowiedniego opodatkowania, to łamał prawo. Mimo że jesteś uczestnikiem tej sytuacji, główna odpowiedzialność spoczywa na pracodawcy. Niemniej jednak, warto byłoby rozważyć konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy w celu pełnego zrozumienia Twojej sytuacji i ewentualnych konsekwencji.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
odebranie wladzy rodzicielskiej ojcu
Jestem w trakcie sprawy o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu mojego 2,5 letniego dziecka. Ojciec od 1,5 roku nie widuje, nie kontaktuje się z nim i nie płaci alimentów. Ponadto jest osobą agresywną, jeszcze gdy mieliśmy kontakt wyładowywał się na mnie, a z tego co mi wiadomo rodzina założyła mu niebieską kartę. Miał lekkomyślne podejście do życia, zastraszał mnie i wielokrotnie miał przez swoje zachowanie problemy z policją. W sprawie o aliment...

Wyszukiwarka