Umowa najmu a wypowiedzenie.

Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie.

anonim cytuj
15-11-2023
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawi

W umowie. W przypadkach wskazanych w umowie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każda ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każdą ze stron.

Jest zgodny z prawem.

anonim cytuj
15-11-2023
Nie jest spełniony, ponieważ nie w umowie nie ma określonych wypadków kiedy można wypowiedzieć. Tak ogólny zapis nie spełnia wymogów.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty wypłacane przez komornika
Witam, potrzebuję porady. Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca. Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 .... Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej. Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Różnica w metrażu zakupionego mieszkania.
Zakupiłem spółdzielcze prawo do lokalu. W akcie notarialnym jest zapis, że sprzedający oświadcza, iż przysługuje mu prawo do lokalu składającego się z X pokoi o łącznej powierzchni użytkowej 62m2. Lokal ten sprzedaje za cenę X Kupującemu. Metraż mieszkania przed sprzedażą został potwierdzony poprzez oświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej. Po dokonanych pomiarach na potrzeby remontu okazało się że brakuje 3m2. W spółdzielni powiedzieli, że tak ...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...

Wyszukiwarka