Umowa najmu a wypowiedzenie.

Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie.

anonim cytuj
15-11-2023
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawi

W umowie. W przypadkach wskazanych w umowie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każda ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każdą ze stron.

Jest zgodny z prawem.

anonim cytuj
15-11-2023
Nie jest spełniony, ponieważ nie w umowie nie ma określonych wypadków kiedy można wypowiedzieć. Tak ogólny zapis nie spełnia wymogów.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie po zmarłej.
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę. Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Prawa i obowiązki żyranta
Proszę o pomoc. Poproszono mnie abym został żyrantem osoby, która ubiega się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej z UP. Moje wynagrodzenie spełnia wymogi, natomiast nie do końca wiem co wiąże się z tym, że zostanę poręczycielem, do kiedy i za co odpowiadam itd. Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tematu....
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Mandat za brak biletu.
Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU....

Wyszukiwarka