Umowa najmu a wypowiedzenie.

Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie.

anonim cytuj
15-11-2023
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawi

W umowie. W przypadkach wskazanych w umowie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każda ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każdą ze stron.

Jest zgodny z prawem.

anonim cytuj
15-11-2023
Nie jest spełniony, ponieważ nie w umowie nie ma określonych wypadków kiedy można wypowiedzieć. Tak ogólny zapis nie spełnia wymogów.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...
Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?
Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna) Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym? Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce. Rodzina z 2 latkiem....

Wyszukiwarka