Umowa najmu a wypowiedzenie.

Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron.
anonim cytuj
15-11-2023
Nie.

anonim cytuj
15-11-2023
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawi

W umowie. W przypadkach wskazanych w umowie.
Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każda ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każdą ze stron.

Jest zgodny z prawem.

anonim cytuj
15-11-2023
Nie jest spełniony, ponieważ nie w umowie nie ma określonych wypadków kiedy można wypowiedzieć. Tak ogólny zapis nie spełnia wymogów.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Co grozi za niepowiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Zatrzymano faceta, który sprzedawał narkotyki. Mieszkał u nas w drugim mieszkaniu. Mówiłam mu żeby nie przychodzili tam tacy ludzie, bo sobie nie życzę. Domyślałam się, ze sprzedaje. Czy jeśli policja zobaczy smsy odnośnie tego, że domyślałam się, ze handluje narkotykami będę miała z tego problemy? ...
Czy można zrobić badania lekarskie do pracy w czasie trwania L4?
Aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim po wygaśnięciu stosunku pracy. W dniu dzisiejszym tj. 30.01 podpisałam przedwstępną umowę z pracodawcą o rozpoczęciu nowej pracy od 16.02. a badania lekarskie powinnam zrobić 14.02. Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę wykonać tę badania? Jak to się ma do złożenia wniosku o wypłatę wynagrodzenia chorobowego z ZUS...
Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?
Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po...
Czy umowa dożywocia wchodzi w skład masy spadkowej?
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja płaciłam mu dożywotnia rentę, zapewniłam opiekę w chorobie, oraz sprawiłam pochówek? ...

Wyszukiwarka