Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?

Witam serdecznie,
Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ?
anonim cytuj
24-11-2021
199 kc
Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Do umowy, którą Pani podpisze z najemcami, powinno być dołączone oświadczenie drugiego współwłaściciela, że wyraża zgodę na wynajem

anonim cytuj
24-11-2021
Prawo polskie w art. 199 Kodeksu cywilnego stanowi, że do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Zgodnie z tym przepisem, wynajęcie nieruchomości jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu, więc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

Nie jest konieczne sporządzanie umowy pomiędzy Tobą a drugim współwłaścicielem. Wystarczy, że drugi współwłaściciel wyrazi zgodę na wynajem. Ta zgoda może być wyrażona na piśmie i dołączona do umowy najmu.

Jeśli jednak drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą zgodnie z art. 199 § 2 Kodeksu cywilnego żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Pamiętaj, że niezależnie od Twojej decyzji, wszyscy współwłaściciele mają prawo do części dochodów z najmu proporcjonalnie do udziału w prawie własności nieruchomości.

Podsumowując, prawo polskie zezwala na wynajem nieruchomości przez współwłaściciela, ale wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Rodzeństwo upomina się o zachowek po 4 latach od śmierci matki
Może ktoś wie, proszę o radę. Kilkanascie lat temu rodzice przepisali mieszkanie na córkę. Teraz po ich śmierci drugie z rodzeństwa upomina się o zachowek bo matka przed śmiercią 4 lata temu powiedziała, żeby podzielili się mieszkaniem. Minelo 4 lata, siostra zerwała kontakty twierdząc, że mieszkanie jest jej. Jak to właściwie teraz jest?...
Wyłudzenie na blika.
Dzień dobry, zostałem oszukany na blika, dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych, zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik, podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx, bank nie uznał mi reklamacji, napisali, że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ? Blik został wysł...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Jakie prawa ma małżonek służebnika?
Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?...

Wyszukiwarka