Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?

Witam serdecznie,
Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ?
anonim cytuj
24-11-2021
199 kc
Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Do umowy, którą Pani podpisze z najemcami, powinno być dołączone oświadczenie drugiego współwłaściciela, że wyraża zgodę na wynajem

anonim cytuj
24-11-2021
Prawo polskie w art. 199 Kodeksu cywilnego stanowi, że do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Zgodnie z tym przepisem, wynajęcie nieruchomości jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu, więc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

Nie jest konieczne sporządzanie umowy pomiędzy Tobą a drugim współwłaścicielem. Wystarczy, że drugi współwłaściciel wyrazi zgodę na wynajem. Ta zgoda może być wyrażona na piśmie i dołączona do umowy najmu.

Jeśli jednak drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą zgodnie z art. 199 § 2 Kodeksu cywilnego żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Pamiętaj, że niezależnie od Twojej decyzji, wszyscy współwłaściciele mają prawo do części dochodów z najmu proporcjonalnie do udziału w prawie własności nieruchomości.

Podsumowując, prawo polskie zezwala na wynajem nieruchomości przez współwłaściciela, ale wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Wypowiedzenie od szefowej czy za porozumieniem stron? Co będzie dla mnie lepsze?
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...

Wyszukiwarka