Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?

Witam serdecznie,
Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ?
anonim cytuj
24-11-2021
199 kc
Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Do umowy, którą Pani podpisze z najemcami, powinno być dołączone oświadczenie drugiego współwłaściciela, że wyraża zgodę na wynajem

anonim cytuj
24-11-2021
Prawo polskie w art. 199 Kodeksu cywilnego stanowi, że do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Zgodnie z tym przepisem, wynajęcie nieruchomości jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu, więc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

Nie jest konieczne sporządzanie umowy pomiędzy Tobą a drugim współwłaścicielem. Wystarczy, że drugi współwłaściciel wyrazi zgodę na wynajem. Ta zgoda może być wyrażona na piśmie i dołączona do umowy najmu.

Jeśli jednak drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą zgodnie z art. 199 § 2 Kodeksu cywilnego żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Pamiętaj, że niezależnie od Twojej decyzji, wszyscy współwłaściciele mają prawo do części dochodów z najmu proporcjonalnie do udziału w prawie własności nieruchomości.

Podsumowując, prawo polskie zezwala na wynajem nieruchomości przez współwłaściciela, ale wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
Uciążliwy sąsiad.
Witam. Mam bardzo uciążliwego sąsiada, pali śmieciami, podpieprza każdego możliwego sąsiada o cokolwiek. Mieszka w domu, który odziedziczył po ojcu na pół ze swoją siostrą(mieszka tam sam, siostra się wyprowadziła) Człowiek ten jest chory psychicznie, jest zbieraczem. Sprowadza do domu bezdomnych, gromadzi śmieci. Przychodzę z następującym pytaniem. Nasze domy ze sobą sąsiadują. Okna z jego garażu są niecałe pół metra od ogrodzenia ( czy to jes...
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...

Wyszukiwarka