Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?

Witam serdecznie,
Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ?
anonim cytuj
24-11-2021
199 kc
Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Do umowy, którą Pani podpisze z najemcami, powinno być dołączone oświadczenie drugiego współwłaściciela, że wyraża zgodę na wynajem

anonim cytuj
24-11-2021
Prawo polskie w art. 199 Kodeksu cywilnego stanowi, że do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Zgodnie z tym przepisem, wynajęcie nieruchomości jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu, więc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

Nie jest konieczne sporządzanie umowy pomiędzy Tobą a drugim współwłaścicielem. Wystarczy, że drugi współwłaściciel wyrazi zgodę na wynajem. Ta zgoda może być wyrażona na piśmie i dołączona do umowy najmu.

Jeśli jednak drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą zgodnie z art. 199 § 2 Kodeksu cywilnego żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Pamiętaj, że niezależnie od Twojej decyzji, wszyscy współwłaściciele mają prawo do części dochodów z najmu proporcjonalnie do udziału w prawie własności nieruchomości.

Podsumowując, prawo polskie zezwala na wynajem nieruchomości przez współwłaściciela, ale wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców
Dzień dobry. Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?...
Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu?
Dzień dobry. Dostaliśmy z mężem wezwanie na policję jako świadkowie. Poszkodowanym jest nasz sąsiad a oskarżonym drugi sąsiad. Czy mamy prawo odmówić obecności poszkodowanego przy przesłuchaniu? Ten człowiek jest nieobliczalny, prowokuje, wzywa policję i wytacza procesy o bzdury....
Wyrobienie paszportu przez pełnomocnika.
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....

Wyszukiwarka