Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?

Witam serdecznie,
Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ?
anonim cytuj
24-11-2021
199 kc
Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Do umowy, którą Pani podpisze z najemcami, powinno być dołączone oświadczenie drugiego współwłaściciela, że wyraża zgodę na wynajem

anonim cytuj
24-11-2021
Prawo polskie w art. 199 Kodeksu cywilnego stanowi, że do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Zgodnie z tym przepisem, wynajęcie nieruchomości jest czynnością przekraczającą zakres zwykłego zarządu, więc wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

Nie jest konieczne sporządzanie umowy pomiędzy Tobą a drugim współwłaścicielem. Wystarczy, że drugi współwłaściciel wyrazi zgodę na wynajem. Ta zgoda może być wyrażona na piśmie i dołączona do umowy najmu.

Jeśli jednak drugi współwłaściciel nie wyrazi zgody, współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą zgodnie z art. 199 § 2 Kodeksu cywilnego żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.

Pamiętaj, że niezależnie od Twojej decyzji, wszyscy współwłaściciele mają prawo do części dochodów z najmu proporcjonalnie do udziału w prawie własności nieruchomości.

Podsumowując, prawo polskie zezwala na wynajem nieruchomości przez współwłaściciela, ale wymaga zgody wszystkich współwłaścicieli.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od spadku po rodzicach.
Witajcie, mam pytanie czy syn musi zapłacić podatek , jeżeli w spadku zatwierdzonym przez sąd po rodzicach dostał działkę i stary dom o wartości 120 000zł? Bo z tego co wiem to od darowizny nie płaci się ale nie wiem jak to jest ze spadkiem....
Narzędzia wpisane na stan pracownika.
Dzień Dobry, mam pytanie: skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi (np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")? Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ? Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy? czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpi...
Zmiana grafiku
Witam, Proszę o podpowiedź: Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?...
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...

Wyszukiwarka