Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy.
anonim cytuj
24-08-2022
Darczyńca ma prawo odwołać darowiznę tylko w sytuacji gdy nastąpiła rażąca niewdzięczność. Czy nastąpiła?

anonim cytuj
25-08-2022
Darczyńca tworzył ze mną związek. Porzucił mnie z dnia na dzień bez powodu - znudziło się życie w związku jemu.
A czy mogę dopytać co można rozumieć przez rażąca niewdzięczność?

anonim cytuj
26-08-2022
To takie działania obdarowanego, które są wymierzone w darczyńce z zamiarem nieprzyjemnym np przestępstwo przeciwko darczyńcy.

anonim cytuj
28-08-2022
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?

Prezent, który otrzymałaś, jest formą darowizny. Darowizna jest to umowa, na mocy której darczyńca przekazuje obdarowanemu jakieś dobro, nie oczekując nic w zamian. Skoro jest potwierdzenie w rozmowach prywatnych, że jest to prezent urodzinowy, to możemy zakładać, że nie było związanych z nim żadnych dodatkowych warunków.

Po pierwsze, zgodnie z art. 888 Kodeksu Cywilnego, darowizna jest umową nieodpłatnego świadczenia. Jeżeli darowizna została dokonana i nie była darowizną obciążoną żadnymi warunkami, to nie można jej odwołać z powodu, że darczyńca po prostu zmienił zdanie.

Darczyńca ma prawo odwołać darowiznę tylko w sytuacji gdy nastąpiła rażąca niewdzięczność. Czy nastąpiła?

Po drugie, zgodnie z art. 895 Kodeksu Cywilnego, darczyńca może odwołać darowiznę z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego tylko w sytuacjach określonych w tym przepisie. Rażąca niewdzięczność to, na przykład, sytuacje, gdy obdarowany dopuszcza się wobec darczyńcy przestępstwa czy też poważnie go obraża.

Darczyńca tworzył ze mną związek. Porzucił mnie z dnia na dzień bez powodu - znudziło się życie w związku jemu. A czy mogę dopytać co można rozumieć przez rażąca niewdzięczność?

Po pierwsze, samo zakończenie związku, nawet jeśli nastąpiło bez wyraźnego powodu, nie jest uznawane za rażącą niewdzięczność w rozumieniu prawa. Rażąca niewdzięczność odnosi się do poważnych krzywd czy czynów skierowanych w stronę darczyńcy.

To takie działania obdarowanego, które są wymierzone w darczyńce z zamiarem nieprzyjemnym np przestępstwo przeciwko darczyńcy.

Zgadza się, jednym z przykładów rażącej niewdzięczności może być popełnienie przez obdarowanego przestępstwa wobec darczyńcy. Jednakże na podstawie przedstawionych informacji nie ma dowodów na to, że doszło do takiego działania ze strony obdarowanego w stosunku do darczyńcy.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie otrzymane w darowiźnie
Witam, Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat? I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat? ...
Służebność drogi.
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...
Wynajem mieszkania, a podwyżki czynszu.
Chcę wynająć mieszkanie w mieście, to że za wynajem i czynsz do spółdzielni zapłacę to wiem. Pani poprosiła o poświadczenie z rodziny z aktem własności na dom. Że w razie jakichkolwiek problemów dana osoba przygarnie mnie pod dach. Pytanie moje jest następujące: czy pod pisaniu wynajmu mieszkania pani będzie mogła podwyższać mi wynajem co pół roku? Nie znam się na przepisach mieszkaniowo-wynajmujących, ale nie pokoi mnie to....
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....

Wyszukiwarka