czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada?

Witam , czy są jakieś przepisy prawne regulujące wysokość żywopłotu na działce u sąsiada . Żywopłot ten zasłania słońce przez co cały dzień w pokoju jest ciemno . Żywopłot ma ponad 5 m wysokości(łata ma 3 m) , znajduje się +/- 90 cm od granicy działki , i 3.90 m od ściany domu
Prośba o skrócenie żywopłotu spełza na niczym więc proszę o poradę
anonim cytuj
20-10-2021
Nikt nie może nadużywać swojego prawa.
Prawo własności jest chronione Konstytucją RP oraz kodeksem cywilnym. Ochrona ta jest bardzo silna i skuteczna względem wszystkich osób trzecich. Art. 140 KC stanowi, że granicę tej ochrony stanowią przepisy ustaw i zasady współżycia społecznego oraz obowiązek wykonywania swego prawa zgodnie ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem. Innymi słowy, jeśli inny przepis kodeksu cywilnego (lub inne ustawy), a także zasady panujące w społeczeństwie – będą stały w sprzeczności z zachowaniem wykonującego prawo własności, to dojdzie do nadużycia prawa. Taka sytuacja nie jest jego wykonywaniem i nie korzysta z ochrony (tak art. 5 k.c.).
Wówczas sprawę można poddać pod ocenę sądu. W omawianym przypadku, można sformułować roszczenie negatoryjne z powodu immisji pośredniej. Podstawę stanowi art. 222 par. 2 w zw. z art. 144 KC. Jest to instrument ochrony prawa własności nieruchomości przed jego naruszeniami, nie polegającym na pozbawieniu właściciela faktycznego władztwa nad rzeczą, a np. właśnie poprzez immisje. Sąd Najwyższy zauważył, że roszczenie to polega na bezpośredniej, sądownej, ingerencji w sposób korzystania z prawa własności przez właściciela nieruchomości sąsiedniej, będącej źródłem immisji. Dodać należy, że art. 144 stanowi podstawę normatywną – opisaną w art. 140 KC – ograniczenia prawa własności. Na jego podstawie właściciel powinien powstrzymać się zatem od zakłócania korzystanie z nieruchomości sąsiednich, ponad przeciętną miarę. Wynika to ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
Nietrudno sobie wyobrazić argumentację, że nikt nie chce być właścicielem całkowicie zacienionej działki, która np. wykorzystywana jest do wypoczynku i rekreacji lub hodowli roślin. Nadto, argumentem może być to, że przed rozrostem przeszkadzających krzewów i drzew, działka posiadała bardzo atrakcyjny widok. Wskazać należy również, że zachowanie takie jak np. brak regularnego strzyżenia żywopłotu lub kształtowania drzewa (albo zasadzenie drzewa, które rośnie do ponadprzeciętnych rozmiarów) – może stanowić o naruszeniu stosunków miejscowych. Oczywiście wszystkie te argumenty będą podlegały ocenie sądowej, opartą o swobodną ocenę dowodów.

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...
Wynajmuje mieszkanie a właściciel mieszkania nigdzie tego nie zgłosił co zrobić??
Dobry wieczór. Wynajmuję mieszkanie od pana x od 2009 r. Umowę zawarliśmy tzw. ustną.Wszystko ok pięknie przez 13 lat .Właściciel prosił mnie żebym nie płacił mu na konto tylko do ręki . Mówię ok.Teraz po 13 latach żąda horrendalnych pieniędzy za najem gdy poprosiłem go o rachunek za zeszły rok bo chciałem koszty wykazać okazało się że on nigdzie tego wynajmu nie zgłosił .Czy mogę go w jakiś sposób zgłosić nie wiem do urzędu skarbowego? Czy sądu?...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...

Wyszukiwarka