3 miesięczne wypowiedzenie.

Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?
anonim cytuj
03-10-2023
Najprawdopodobniej pracodawca zwolnił Ciebie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
W takim czasie, normalnie dostajesz 100% pensji.
A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

To powinno być określone w wypowiedzeniu.

anonim cytuj
03-10-2023
Zastosowanie prawa pracy w Polsce w sytuacji opisanej w Post 1 i Post 2 obejmuje kilka istotnych aspektów. W kontekście wypowiedzenia umowy o pracę i zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, przepisy prawa pracy są jasne.

Na mocy art. 36 § 4 Kodeksu Pracy (dalsze: k.p.) pracownik, który został zwolniony z obowiązku świadczenia pracy, zachowuje prawo do wynagrodzenia. To oznacza, że pracownik powinien otrzymać pełne wynagrodzenie, jakie by otrzymał, wykonując pracę, a więc nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale również wszystkie inne składniki wynagrodzenia, do których miałby prawo, pracując.

jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent .

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie, które wynika z umowy o pracę, co oznacza, że powinien zostać wynagrodzony tak, jakby normalnie pracował. Nie powinno to być wynagrodzenie minimalne, chyba że takie są warunki w umowie. Jeśli chodzi o czas wypłaty, wynagrodzenie za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy powinno być wypłacane w takich samych terminach, jak wynagrodzenie za pracę.

A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

O zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy pracodawca powinien poinformować pracownika na piśmie. Warto sprawdzić treść otrzymanego wypowiedzenia i ewentualnej dodatkowej korespondencji od pracodawcy. Jeśli w dokumentach tych nie ma informacji na ten temat, warto zwrócić się do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienia oraz pismo potwierdzające zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. W praktyce, otrzymanie takiego pisma jest również istotne dla ewentualnej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy czy w przypadku sporów sądowych. Warto zaznaczyć, że brak świadczenia pracy bez wyraźnego wskazania tego w piśmie może być traktowany jako nieobecność nieusprawiedliwiona.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenie pielęgnacyjne.
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować. Babcia ma syna, ...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Dwa odszkodowania z tej samej polisy.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...
Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....

Wyszukiwarka