3 miesięczne wypowiedzenie.

Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?
anonim cytuj
03-10-2023
Najprawdopodobniej pracodawca zwolnił Ciebie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
W takim czasie, normalnie dostajesz 100% pensji.
A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

To powinno być określone w wypowiedzeniu.

anonim cytuj
03-10-2023
Zastosowanie prawa pracy w Polsce w sytuacji opisanej w Post 1 i Post 2 obejmuje kilka istotnych aspektów. W kontekście wypowiedzenia umowy o pracę i zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, przepisy prawa pracy są jasne.

Na mocy art. 36 § 4 Kodeksu Pracy (dalsze: k.p.) pracownik, który został zwolniony z obowiązku świadczenia pracy, zachowuje prawo do wynagrodzenia. To oznacza, że pracownik powinien otrzymać pełne wynagrodzenie, jakie by otrzymał, wykonując pracę, a więc nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale również wszystkie inne składniki wynagrodzenia, do których miałby prawo, pracując.

jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent .

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie, które wynika z umowy o pracę, co oznacza, że powinien zostać wynagrodzony tak, jakby normalnie pracował. Nie powinno to być wynagrodzenie minimalne, chyba że takie są warunki w umowie. Jeśli chodzi o czas wypłaty, wynagrodzenie za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy powinno być wypłacane w takich samych terminach, jak wynagrodzenie za pracę.

A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

O zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy pracodawca powinien poinformować pracownika na piśmie. Warto sprawdzić treść otrzymanego wypowiedzenia i ewentualnej dodatkowej korespondencji od pracodawcy. Jeśli w dokumentach tych nie ma informacji na ten temat, warto zwrócić się do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienia oraz pismo potwierdzające zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. W praktyce, otrzymanie takiego pisma jest również istotne dla ewentualnej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy czy w przypadku sporów sądowych. Warto zaznaczyć, że brak świadczenia pracy bez wyraźnego wskazania tego w piśmie może być traktowany jako nieobecność nieusprawiedliwiona.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Zaplata za źle wykonany remont.
Witam , Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd. Nie wiem, co on knuje. Temat drażliwy. Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz. Nie wiem, co o tym myśleć....
Pożyczka/zwrot pożyczki
Dostałam przelew na konto od znajomej na kwotę ponad 40.000 zł tytułem pożyczka. Zwróciłam jednak na konto spowrotem te pieniądze tego samego dnia tytułem zwrot pożyczki. Czy muszę zgłaszać ta pożyczkę do US? Czy rezygnacja z pożyczki i odesłanie tego samego dnia może być powodem do braku konieczności zgłaszania??...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...

Wyszukiwarka