3 miesięczne wypowiedzenie.

Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?
anonim cytuj
03-10-2023
Najprawdopodobniej pracodawca zwolnił Ciebie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
W takim czasie, normalnie dostajesz 100% pensji.
A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

To powinno być określone w wypowiedzeniu.

anonim cytuj
03-10-2023
Zastosowanie prawa pracy w Polsce w sytuacji opisanej w Post 1 i Post 2 obejmuje kilka istotnych aspektów. W kontekście wypowiedzenia umowy o pracę i zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, przepisy prawa pracy są jasne.

Na mocy art. 36 § 4 Kodeksu Pracy (dalsze: k.p.) pracownik, który został zwolniony z obowiązku świadczenia pracy, zachowuje prawo do wynagrodzenia. To oznacza, że pracownik powinien otrzymać pełne wynagrodzenie, jakie by otrzymał, wykonując pracę, a więc nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale również wszystkie inne składniki wynagrodzenia, do których miałby prawo, pracując.

jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent .

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie, które wynika z umowy o pracę, co oznacza, że powinien zostać wynagrodzony tak, jakby normalnie pracował. Nie powinno to być wynagrodzenie minimalne, chyba że takie są warunki w umowie. Jeśli chodzi o czas wypłaty, wynagrodzenie za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy powinno być wypłacane w takich samych terminach, jak wynagrodzenie za pracę.

A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

O zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy pracodawca powinien poinformować pracownika na piśmie. Warto sprawdzić treść otrzymanego wypowiedzenia i ewentualnej dodatkowej korespondencji od pracodawcy. Jeśli w dokumentach tych nie ma informacji na ten temat, warto zwrócić się do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienia oraz pismo potwierdzające zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. W praktyce, otrzymanie takiego pisma jest również istotne dla ewentualnej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy czy w przypadku sporów sądowych. Warto zaznaczyć, że brak świadczenia pracy bez wyraźnego wskazania tego w piśmie może być traktowany jako nieobecność nieusprawiedliwiona.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Alimenty dla byłej żony.
Witam. Czy jeśli moja była żona żyje za granicą z innym mężczyzną bez ślubu, należą jej się alimenty ode mnie zasądzone podczas rozwodu? Dziękuję za wszelką pomoc w temacie....
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...

Wyszukiwarka