3 miesięczne wypowiedzenie.

Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?
anonim cytuj
03-10-2023
Najprawdopodobniej pracodawca zwolnił Ciebie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
W takim czasie, normalnie dostajesz 100% pensji.
A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

To powinno być określone w wypowiedzeniu.

anonim cytuj
03-10-2023
Zastosowanie prawa pracy w Polsce w sytuacji opisanej w Post 1 i Post 2 obejmuje kilka istotnych aspektów. W kontekście wypowiedzenia umowy o pracę i zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, przepisy prawa pracy są jasne.

Na mocy art. 36 § 4 Kodeksu Pracy (dalsze: k.p.) pracownik, który został zwolniony z obowiązku świadczenia pracy, zachowuje prawo do wynagrodzenia. To oznacza, że pracownik powinien otrzymać pełne wynagrodzenie, jakie by otrzymał, wykonując pracę, a więc nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale również wszystkie inne składniki wynagrodzenia, do których miałby prawo, pracując.

jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent .

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie, które wynika z umowy o pracę, co oznacza, że powinien zostać wynagrodzony tak, jakby normalnie pracował. Nie powinno to być wynagrodzenie minimalne, chyba że takie są warunki w umowie. Jeśli chodzi o czas wypłaty, wynagrodzenie za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy powinno być wypłacane w takich samych terminach, jak wynagrodzenie za pracę.

A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

O zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy pracodawca powinien poinformować pracownika na piśmie. Warto sprawdzić treść otrzymanego wypowiedzenia i ewentualnej dodatkowej korespondencji od pracodawcy. Jeśli w dokumentach tych nie ma informacji na ten temat, warto zwrócić się do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienia oraz pismo potwierdzające zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. W praktyce, otrzymanie takiego pisma jest również istotne dla ewentualnej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy czy w przypadku sporów sądowych. Warto zaznaczyć, że brak świadczenia pracy bez wyraźnego wskazania tego w piśmie może być traktowany jako nieobecność nieusprawiedliwiona.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?...

Wyszukiwarka