3 miesięczne wypowiedzenie.

Witam jestem na 3 miesięcznym wypowiedzeniu i nie kazano mi przychodzić do pracy przez te 3 miesiące i teraz moje pytanie jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent . Może ktoś się orientuje?
anonim cytuj
03-10-2023
Najprawdopodobniej pracodawca zwolnił Ciebie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia.
W takim czasie, normalnie dostajesz 100% pensji.
A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

To powinno być określone w wypowiedzeniu.

anonim cytuj
03-10-2023
Zastosowanie prawa pracy w Polsce w sytuacji opisanej w Post 1 i Post 2 obejmuje kilka istotnych aspektów. W kontekście wypowiedzenia umowy o pracę i zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia, przepisy prawa pracy są jasne.

Na mocy art. 36 § 4 Kodeksu Pracy (dalsze: k.p.) pracownik, który został zwolniony z obowiązku świadczenia pracy, zachowuje prawo do wynagrodzenia. To oznacza, że pracownik powinien otrzymać pełne wynagrodzenie, jakie by otrzymał, wykonując pracę, a więc nie tylko wynagrodzenie zasadnicze, ale również wszystkie inne składniki wynagrodzenia, do których miałby prawo, pracując.

jak to będzie wypłacone ? Czy najniższa krajowa czy ile procent .

Pracownik powinien otrzymać wynagrodzenie, które wynika z umowy o pracę, co oznacza, że powinien zostać wynagrodzony tak, jakby normalnie pracował. Nie powinno to być wynagrodzenie minimalne, chyba że takie są warunki w umowie. Jeśli chodzi o czas wypłaty, wynagrodzenie za okres zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy powinno być wypłacane w takich samych terminach, jak wynagrodzenie za pracę.

A idzie to w jakiś sposób sprawdzić czy z obowiązku świadczenia pracy czy w jakiś inny sposób?

O zwolnieniu z obowiązku świadczenia pracy pracodawca powinien poinformować pracownika na piśmie. Warto sprawdzić treść otrzymanego wypowiedzenia i ewentualnej dodatkowej korespondencji od pracodawcy. Jeśli w dokumentach tych nie ma informacji na ten temat, warto zwrócić się do pracodawcy z prośbą o wyjaśnienia oraz pismo potwierdzające zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia. W praktyce, otrzymanie takiego pisma jest również istotne dla ewentualnej kontroli Państwowej Inspekcji Pracy czy w przypadku sporów sądowych. Warto zaznaczyć, że brak świadczenia pracy bez wyraźnego wskazania tego w piśmie może być traktowany jako nieobecność nieusprawiedliwiona.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Wpis na listę adwokatów a neoKRS
Adwokatura odmawia wpisu na listę adwokatom osobom które kandydowały na stanowisko sędziego z udziałem neo-KRS. Powodem ocena braku nieskazitelnego charakteru. Co można podnieść aby taką ocenę podważyć?...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...
Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...

Wyszukiwarka