Jak i za co można karać pracowników?

Chciałabym zapytać czy pracodawca może udzielić pracownikowi nagany i jednocześnie ukarać kara pieniężną z tytułu nienależycie wykonanie obowiązków ? Chodzi dokładnie mi o to czy za jedno przewinienie można zostać dwukrotnie ukaranym ?
anonim cytuj
22-03-2024
Nie może zastosować za jedno przewinienie dwóch kar. Ale może dać naganę i zażądać naprawy szkody, gdyż dostanie nagany nie wyklucza odpowiedzialności materialnej.

anonim cytuj
22-03-2024
art. 108 kp jasno określa kiedy pracodawca może zastosować karę pieniężną:
- nie przestrzeganie przepisów BHP i przeciwpożarowych
- opuszczanie pracy bez usprawiedliwiania
- przyjście do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywanie alkoholu w czasie pracy

Ponadto nie ma żadnej podstawy prawnej do kumulowania się kar.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Reklamacja produktu.
Witam, 24.08.2023 - kupiłem nowy akumulator do kampera 30.09.2023 - oddałem go do sklepu na gwarancji, bo się rozładowywał bardzo szybko. Pracownik sklepu powiedział, że musi on go wysłać do producenta i zazwyczaj trwa to tydzień (tutaj wykonałem kilka telefonów prosząc o informacje i pracownik mówił zawsze, że producent tak długo zwleka) 11.10.2023 - pracownik sklepu napisał SMSa, że nagle potrzebuje zdjęcie karty gwarancyjnej i paragonu. W ...
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16. Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat....
zwrot kosztów za stawienie sie w sądzie świadka
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Wyrok za niedokończone pracę społeczne
Witam Mialam zasadzone pracę społeczne, zostało 200h ale skończył się czas na wykonanie ... Kurator wysłał wniosek do sądu o odwieszenie kary . Rozprawa była 4stycznia ... tyle dowiedziałam się od kuratora i że 24.01 wysłano do mnie wyrok który zapadł. Mam pytanie czy jeśli zapadł wyrok i sad odwiesza mi kare i zdecydował o więzieniu to rozumiem że od czasu otrzymania pisma mam 2 tyg aby złożyć wniosek o wstrzymanie i złożyć o dozór elektro...

Wyszukiwarka