Jak i za co można karać pracowników?

Chciałabym zapytać czy pracodawca może udzielić pracownikowi nagany i jednocześnie ukarać kara pieniężną z tytułu nienależycie wykonanie obowiązków ? Chodzi dokładnie mi o to czy za jedno przewinienie można zostać dwukrotnie ukaranym ?
anonim cytuj
22-03-2024
Nie może zastosować za jedno przewinienie dwóch kar. Ale może dać naganę i zażądać naprawy szkody, gdyż dostanie nagany nie wyklucza odpowiedzialności materialnej.

anonim cytuj
22-03-2024
art. 108 kp jasno określa kiedy pracodawca może zastosować karę pieniężną:
- nie przestrzeganie przepisów BHP i przeciwpożarowych
- opuszczanie pracy bez usprawiedliwiania
- przyjście do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywanie alkoholu w czasie pracy

Ponadto nie ma żadnej podstawy prawnej do kumulowania się kar.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia?
Witam wszystkich moje pytanko czy dostanę odszkodowanie z ubezpieczenia jeśli do łazienki wejdzie mi spółdzielnia i poniszczył kafelki prysznic?????...
Konto bankowe zmarłego.
Jestem spadkobierca ustawowym po ojcu, a obca osoba dostała w testamencie nieruchomość i ziemie. Czy i jak mogę sprawdzić ,czy na koncie ojciec nie miał pieniędzy [prawdopodobnie za mieszkanie -sprzedaż] Sprawa o nabycie spadku z wniosku tej obcej osoby w toku. Ja występuje o spis inwentarza aby mieć większe rozeznanie i wycenę majątku do zachowku. Czy mogę teraz sprawdzić konto czy nie mam takiej możliwości. Co robić? Chodzi mi o sprawdzeni...
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej.
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem. Ale pytanie brzmi, gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę? Komornik nie wziął tego w ogóle pod uwagę....

Wyszukiwarka