Jak i za co można karać pracowników?

Chciałabym zapytać czy pracodawca może udzielić pracownikowi nagany i jednocześnie ukarać kara pieniężną z tytułu nienależycie wykonanie obowiązków ? Chodzi dokładnie mi o to czy za jedno przewinienie można zostać dwukrotnie ukaranym ?
anonim cytuj
22-03-2024
Nie może zastosować za jedno przewinienie dwóch kar. Ale może dać naganę i zażądać naprawy szkody, gdyż dostanie nagany nie wyklucza odpowiedzialności materialnej.

anonim cytuj
22-03-2024
art. 108 kp jasno określa kiedy pracodawca może zastosować karę pieniężną:
- nie przestrzeganie przepisów BHP i przeciwpożarowych
- opuszczanie pracy bez usprawiedliwiania
- przyjście do pracy w stanie nietrzeźwości lub spożywanie alkoholu w czasie pracy

Ponadto nie ma żadnej podstawy prawnej do kumulowania się kar.

anonim cytuj
22-03-2024

Sugerowane Tematy

Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?...

Wyszukiwarka