Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?

Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

Właśnie siostra dowiedziała się o płocie już po fakcie. Jak zadzwonił do niej sąsiad, że chce od niej pieniądze za postawienie im płotu przez firmę. Stąd te pytanie czy siostra musi pokryć kosztu tego płotu, skoro ona go nie chciała? Jej działka z żadnej stronie nie jest ogrodzona i nie ma tam też żadnych budynków.
Nie, nie musi dodatkowo może żądać rozebrania płotu gdyż narusza teren siostry. Płot takowy powinien być postawiony na działce sąsiada a nie na granicy

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?

Powinna go poinformować że jak się będzie domagać zwrotu pieniędzy to ona wniesie o usunięcie płotu. To powinno ostudzić jego zapędy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się spadku za życia
Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę....
Staż
Witam od 21.01 przebywałam na L4 o czym informowałam organizatora i Urzad,niestety musiałam je wydłużyc ze wzg na mobbing w pracy i skorzystać z lekarza specjalisty w ciągu miałam zwolnienie do 8.03 .W lutym dokładnie 6 organizator zrezygnowal z mojego stażu ,wypłata stażu została ja to Pan mówi wstrzymana Pan twierdzi że należy mi się tylko za 5 dni niewiem co dalej ani wypłaty ani nic tylko dostałam pismo że organizator zrezygnowal tego 6.02 c...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Zniesienie współwłasności.
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...

Wyszukiwarka