Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?

Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

Właśnie siostra dowiedziała się o płocie już po fakcie. Jak zadzwonił do niej sąsiad, że chce od niej pieniądze za postawienie im płotu przez firmę. Stąd te pytanie czy siostra musi pokryć kosztu tego płotu, skoro ona go nie chciała? Jej działka z żadnej stronie nie jest ogrodzona i nie ma tam też żadnych budynków.
Nie, nie musi dodatkowo może żądać rozebrania płotu gdyż narusza teren siostry. Płot takowy powinien być postawiony na działce sąsiada a nie na granicy

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?

Powinna go poinformować że jak się będzie domagać zwrotu pieniędzy to ona wniesie o usunięcie płotu. To powinno ostudzić jego zapędy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaliczka czy zadatek?
W takim układzie należy to traktować jak zadatek. [quote]Ale w przypadku nie wywiązania się przez dewelopera z umowy powinien on zwrócić 5000pln raz, dwa, a tu oddaje tylko 5000. Czy taka umowa jest zgodna z prawem?[/quote] Tak, ponieważ kc przewiduje, że strony mogą się tak umówić. [quote]Jest napisane ze deweloper zapłaci Klientowi karę umowna 5000, ale nie ma nic kiedy zwróci pieniądze za opłatę rezerwacyjna, której dokonał Klient....czy p...
Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Darowizna działki od rodziców.
Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł....
Podział majątku wspólnego.
Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?...

Wyszukiwarka