Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?

Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

Właśnie siostra dowiedziała się o płocie już po fakcie. Jak zadzwonił do niej sąsiad, że chce od niej pieniądze za postawienie im płotu przez firmę. Stąd te pytanie czy siostra musi pokryć kosztu tego płotu, skoro ona go nie chciała? Jej działka z żadnej stronie nie jest ogrodzona i nie ma tam też żadnych budynków.
Nie, nie musi dodatkowo może żądać rozebrania płotu gdyż narusza teren siostry. Płot takowy powinien być postawiony na działce sąsiada a nie na granicy

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?

Powinna go poinformować że jak się będzie domagać zwrotu pieniędzy to ona wniesie o usunięcie płotu. To powinno ostudzić jego zapędy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik zajmie swiadcznia socjalne?
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Zaległe wynagrodzenie za pracę.
Witam serdecznie co zrobić w przypadku kiedy były szef zalega z wynagrodzeniem? Mąż miał podjąć pracę i był na trzech dniach próbnych podczas których normalnie pracował jak każdy inny pracownik. Zrezygnował z tej pracy z powodów osobistych i warunków pracy które tam były i od tamtego czasu nie chce wypłacić należnego wynagrodzenia odczytuje wiadomości i ignoruje je oraz nie odbiera telefonu. Mąż ma dowody że był wtedy w pracy w postaci zdjęć i wi...
Dziedziczenie nieruchomości.
Mam problem odziedziczyłam po rodzinie nieruchomości w której okazało się że jest nielegalny salon gier. Dostałam pismo z urzędu celno- skarbowego że wszczęto przeciwko mnie postępowanie. Kontakt z wynajmującym nieruchomość jest tylko mailowy. Wielokrotnie wysyłałam Informacje że najemcy mają natychmiast opuścić nieruchomość ze względu na prowadzenie nielegalnej działalności. Ale oni nic sobie z tego nie robią. Dowiedziałam się również że urząd c...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...

Wyszukiwarka