Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?

Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

Właśnie siostra dowiedziała się o płocie już po fakcie. Jak zadzwonił do niej sąsiad, że chce od niej pieniądze za postawienie im płotu przez firmę. Stąd te pytanie czy siostra musi pokryć kosztu tego płotu, skoro ona go nie chciała? Jej działka z żadnej stronie nie jest ogrodzona i nie ma tam też żadnych budynków.
Nie, nie musi dodatkowo może żądać rozebrania płotu gdyż narusza teren siostry. Płot takowy powinien być postawiony na działce sąsiada a nie na granicy

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?

Powinna go poinformować że jak się będzie domagać zwrotu pieniędzy to ona wniesie o usunięcie płotu. To powinno ostudzić jego zapędy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody?
Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody jeżeli ma ona zapisana służebność w miejscu zamieszkania? Sytuacja wygląda tak że są 2 starsze osoby- jedna całkowicie leżąca,z demencja,wszystkie czynności trzeba przy niej załatwiać Druga chodząca lecz z 1 stopniem niepełnosprawności,nie wychodzi z domu, jest niestety patologicznym zbieraczem i śmieciarzem, gromadzi śmieci w domu,praktycznie nie da się korzystać z kuchni gdyż ...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
Spadek
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...

Wyszukiwarka