Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?

Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?
anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

anonim cytuj
18-08-2023
Nie, zrobił to samowolnie. Sąsiad postawił płot w granicy a powinien odstąpić od granicy i postawić na swoim terenie. W tym wypadku można wnioskować o usunięcie ponieważ na budowę w granicy muszą wyrazić zgodę oboje właściciele sąsiadujących działek.

Właśnie siostra dowiedziała się o płocie już po fakcie. Jak zadzwonił do niej sąsiad, że chce od niej pieniądze za postawienie im płotu przez firmę. Stąd te pytanie czy siostra musi pokryć kosztu tego płotu, skoro ona go nie chciała? Jej działka z żadnej stronie nie jest ogrodzona i nie ma tam też żadnych budynków.
Nie, nie musi dodatkowo może żądać rozebrania płotu gdyż narusza teren siostry. Płot takowy powinien być postawiony na działce sąsiada a nie na granicy

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

anonim cytuj
18-08-2023
Dzień dobry.
Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?

Powinna go poinformować że jak się będzie domagać zwrotu pieniędzy to ona wniesie o usunięcie płotu. To powinno ostudzić jego zapędy.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko?
Jestem na urlopie macierzyńskim, dziecko ma 8 miesięcy. Czy mąż może skorzystać z tych ustawowych 2 dni opieki na dziecko, czy nie skoro ja przebywam na macierzyńskim?...
Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...
Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...
Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...

Wyszukiwarka