[quote]Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?[/quote]
Prezent, który otrzymałaś, jest formą darowizny. Darowizna jest to umowa, na mocy której darczyńca przekazuje obdarowanemu jakieś dobro, nie oczekując nic w zamian. Skoro jest potwierdzenie w rozmowach prywatnych, że jest to prezent urodzinowy, to możemy zakładać, że nie było związanych z nim żadnych dodatkowych warunków.
Po pierwsze, zgodnie z art. 888 Kodeksu Cywilnego, darowizna jest umową nieodpłatnego świadczenia. Jeżeli darowizna została dokonana i nie była darowizną obciążoną żadnymi warunkami, to nie można jej odwołać z powodu, że darczyńca po prostu zmienił zdanie.
[quote]Darczyńca ma prawo odwołać darowiznę tylko w sytuacji gdy nastąpiła rażąca niewdzięczność. Czy nastąpiła?[/quote]
Po drugie, zgodnie z art. 895 Kodeksu Cywilnego, darczyńca może odwołać darowiznę z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego tylko w sytuacjach określonych w tym przepisie. Rażąca niewdzięczność to, na przykład, sytuacje, gdy obdarowany dopuszcza się wobec darczyńcy przestępstwa czy też poważnie go obraża.
[quote]Darczyńca tworzył ze mną związek. Porzucił mnie z dnia na dzień bez powodu - znudziło się życie w związku jemu. A czy mogę dopytać co można rozumieć przez rażąca niewdzięczność?[/quote]
Po pierwsze, samo zakończenie związku, nawet jeśli nastąpiło bez wyraźnego powodu, nie jest uznawane za rażącą niewdzięczność w rozumieniu prawa. Rażąca niewdzięczność odnosi się do poważnych krzywd czy czynów skierowanych w stronę darczyńcy.
[quote]To takie działania obdarowanego, które są wymierzone w darczyńce z zamiarem nieprzyjemnym np przestępstwo przeciwko darczyńcy.[/quote]
Zgadza się, jednym z przykładów rażącej niewdzięczności może być popełnienie przez obdarowanego przestępstwa wobec darczyńcy. Jednakże na podstawie przedstawionych informacji nie ma dowodów na to, że doszło do takiego działania ze strony obdarowanego w stosunku do darczyńcy.