Ciąża a przedłużenie umowy.

Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę a ja już przestanę się kryć z ciążą ? Czy umowa nie zostanie anulowana i czy za zatajenie ciąży nic mi nie grozi ?
anonim cytuj
27-06-2023
Witaj,

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141), pracodawca nie ma prawa rozwiązać umowy o pracę ze względu na to, że pracownica jest w ciąży, niezależnie od tego, na jakim jest etapie. Ważne jest, żeby pamiętać, iż ochrona ta obowiązuje od momentu, w którym pracodawca dowiedział się o ciąży pracownicy.

Nie jesteś prawnie zobowiązana do informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie. W związku z tym, jeżeli zdecydujesz się nie informować pracodawcy o ciąży do momentu przedłużenia umowy, nie grozi Ci z tego powodu żadna kara.

Jednakże, aby móc korzystać z uprawnień pracowniczych związanych z ciążą i macierzyństwem (takich jak np. prawo do urlopu macierzyńskiego), musisz poinformować pracodawcę o ciąży i dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Zamiana grzywny na pracę społeczną użyteczną.
Miałem nie zapłaconą grzywnę za wykroczenie drogowe. Komornik uznał egzekucje za bezskuteczną i sąd wysłał pismo o zamianie grzywny na prace społeczne i umorzenie kosztów sądowych (2000zł grzywna i 320zł koszta sądowe). Komornik wyegzekwował 47zł. Udało mi się zebrać kwotę grzywny i opłaciłem tą grzywnę na rachunek bankowy sądu miałem 7 dni na złożenie zażalenia (czy jak się zwie) w ostatnim dniu czyli dzisiaj opłaciłem tą grzywnę i złożyłem wn...
Czy zachowek należy się przy umowie dożywocia?
Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....

Wyszukiwarka