Ciąża a przedłużenie umowy.

Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę a ja już przestanę się kryć z ciążą ? Czy umowa nie zostanie anulowana i czy za zatajenie ciąży nic mi nie grozi ?
anonim cytuj
27-06-2023
Witaj,

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141), pracodawca nie ma prawa rozwiązać umowy o pracę ze względu na to, że pracownica jest w ciąży, niezależnie od tego, na jakim jest etapie. Ważne jest, żeby pamiętać, iż ochrona ta obowiązuje od momentu, w którym pracodawca dowiedział się o ciąży pracownicy.

Nie jesteś prawnie zobowiązana do informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie. W związku z tym, jeżeli zdecydujesz się nie informować pracodawcy o ciąży do momentu przedłużenia umowy, nie grozi Ci z tego powodu żadna kara.

Jednakże, aby móc korzystać z uprawnień pracowniczych związanych z ciążą i macierzyństwem (takich jak np. prawo do urlopu macierzyńskiego), musisz poinformować pracodawcę o ciąży i dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Testament
Dzień dobry, ostatnie wydarzenia w moim życiu skłoniły mnie do uregulowania kwestii spadkowych i chciałbym prosić o poradę ( zrozumiem też jeśli zostanę odesłany do prawnika ). Obecnie żyje w nieformalnym związku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie, na które spłacamy kredyt, udziały w nieruchomości to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciążane hipoteka . Przy okazji udało się każdemu z nas zgromadzić indywidualny majątek: o...
Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.
Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty. Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?...
import leków
Została do mnie nadana przesyłka zagraniczna zawierająca leki. Jest to pięć opakowań środków antykoncepcyjnych na mój wyłączny użytek. Przesyłka po nadejściu do Polski została zatrzymana przez urząd celny, który domaga się ode mnie dowodu zakupu leków oraz pozwolenia z Urzędu Rejestracji Wyrobów Medycznych na import. Faktur żadnych nie mam, leki otrzymałam od osoby prywatnej za darmo. Według ustawy prawo farmaceutyczne można bez zgody Urzędu Wyro...
zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...

Wyszukiwarka