Ciąża a przedłużenie umowy.

Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę a ja już przestanę się kryć z ciążą ? Czy umowa nie zostanie anulowana i czy za zatajenie ciąży nic mi nie grozi ?
anonim cytuj
27-06-2023
Witaj,

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141), pracodawca nie ma prawa rozwiązać umowy o pracę ze względu na to, że pracownica jest w ciąży, niezależnie od tego, na jakim jest etapie. Ważne jest, żeby pamiętać, iż ochrona ta obowiązuje od momentu, w którym pracodawca dowiedział się o ciąży pracownicy.

Nie jesteś prawnie zobowiązana do informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie. W związku z tym, jeżeli zdecydujesz się nie informować pracodawcy o ciąży do momentu przedłużenia umowy, nie grozi Ci z tego powodu żadna kara.

Jednakże, aby móc korzystać z uprawnień pracowniczych związanych z ciążą i macierzyństwem (takich jak np. prawo do urlopu macierzyńskiego), musisz poinformować pracodawcę o ciąży i dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
Zmiana terminu wynagrodzenia.
Zawsze swoje wynagrodzenie otrzymywałem do tej pory ostatniego dnia każdego miesiąca. 2 tygodnie temu podpisałem aneks, w którym pracodawca zmienił mój termin wypłaty wynagrodzenia na 10tego każdego miesiąca. Ostatnia wypłatę otrzymałem 31 października, była to wypłata za m-c wrzesień. Czy pracodawca ma prawo wypłacić wypłatę za sierpień dopiero w grudniu?...
Klient nie odbiera wykonanych dla niego obrazów
Witam. Moja dziewczyna wykonuje okazyjnie obrazy na zamówienie. Umówiła się z klientem przez messengera na 2 obrazy. Podała wycenę za jeden obraz w granicach 300-400zł, co było wyraźnie napisane w wiadomości. Obrazy zostały wykonane terminowo, klient ich nie odbiera od miesiąca. Dziewczyna napisała w wiadomości, czy można się umówić w końcu na odbiór albo czy przynajmniej może dostać zapłatę przelewem za dwa obrazy - 660zł. Tutaj klient odpisał, ...
podatek przy zakupie psa
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam ...

Wyszukiwarka