Ciąża a przedłużenie umowy.

Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę a ja już przestanę się kryć z ciążą ? Czy umowa nie zostanie anulowana i czy za zatajenie ciąży nic mi nie grozi ?
anonim cytuj
27-06-2023
Witaj,

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141), pracodawca nie ma prawa rozwiązać umowy o pracę ze względu na to, że pracownica jest w ciąży, niezależnie od tego, na jakim jest etapie. Ważne jest, żeby pamiętać, iż ochrona ta obowiązuje od momentu, w którym pracodawca dowiedział się o ciąży pracownicy.

Nie jesteś prawnie zobowiązana do informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie. W związku z tym, jeżeli zdecydujesz się nie informować pracodawcy o ciąży do momentu przedłużenia umowy, nie grozi Ci z tego powodu żadna kara.

Jednakże, aby móc korzystać z uprawnień pracowniczych związanych z ciążą i macierzyństwem (takich jak np. prawo do urlopu macierzyńskiego), musisz poinformować pracodawcę o ciąży i dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...
Spadek a działka ROD.
Moja ciocia zmarła i miała działkę ROD i długi. Ma jednego syna. Czy mogą mu tą działkę zabrać na poczet długów? Chce odrzucić spadek - czy będzie się mógł wtedy ubiegać o prawa do działki?...
Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....

Wyszukiwarka