Ciąża a przedłużenie umowy.

Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę a ja już przestanę się kryć z ciążą ? Czy umowa nie zostanie anulowana i czy za zatajenie ciąży nic mi nie grozi ?
anonim cytuj
27-06-2023
Witaj,

Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy (Dz. U. 1974 nr 24 poz. 141), pracodawca nie ma prawa rozwiązać umowy o pracę ze względu na to, że pracownica jest w ciąży, niezależnie od tego, na jakim jest etapie. Ważne jest, żeby pamiętać, iż ochrona ta obowiązuje od momentu, w którym pracodawca dowiedział się o ciąży pracownicy.

Nie jesteś prawnie zobowiązana do informowania pracodawcy o ciąży w określonym czasie. W związku z tym, jeżeli zdecydujesz się nie informować pracodawcy o ciąży do momentu przedłużenia umowy, nie grozi Ci z tego powodu żadna kara.

Jednakże, aby móc korzystać z uprawnień pracowniczych związanych z ciążą i macierzyństwem (takich jak np. prawo do urlopu macierzyńskiego), musisz poinformować pracodawcę o ciąży i dostarczyć mu zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz dodatkowe pytania, służę pomocą.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Kupowanie/ posiadanie narkotyków.
Witam serdecznie. Mam pewien problem, a dokładniej mój chłopak. Otóż podczas przesłuchania w większej sprawie (w której nie brał udziału) jedna osoba pomówiła go o to, że mój chłopak kupował od niego notorycznie w odstępach co 2-3 dni narkotyki (amfetamine, po 1-2g). Łącznie wyliczyli około 75 porcji po 2g. Podejrzany jest o popełnienie przestępstwa z art. 62 ust. 2. Na podstawie nakazu straż graniczna przesłuchała mnie i przeszukała moje mieszk...
Składowanie odpadów przez sąsiada.
Sprawa wygląda tak, sąsiad postawił coś w rodzaju szopy -wiaty o wymiarach około 2,5x2,5 metra na pojemniki ze śmieciami itp. Wiatę tą ustawił bezpośrednio przy ścianie swego budynku przy narożniku domu w odległości około 1.5 metra od swojego okna oraz około 1.5 metra od granicy mojej posesji. sprawdzając w internecie wyczytać można iż taka budowla powinna się znajdować 2 metry od działki sąsiedniej i 5 metrów od okna pomieszczenia na pobyt stały...
Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Zasiedzenie.
Prawo mówi, że § Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem. Do tego: § Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której pr...

Wyszukiwarka