Zaprzeczenie ojcostwa.

Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł…
Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży.
Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie..
proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej załatwić. Oczywiście jestem już w trakcie pisania pozwu rozwodowego oraz mam umówionego adwokata.
anonim cytuj
14-01-2024
Rok temu byłam w identycznej sytuacji. Faktycznie, dziecko otrzymuje nazwisko męża jeszcze 300 dni po rozwodzie. Po urodzeniu maluszka i zarejestrowaniu go w USC, masz pół roku na złożenie w sądzie pozwu o zaprzeczenie ojcostwa przez byłego męża. Kiedy wyrok się uprawomocni, idziesz z wyrokiem do USC i obecny partner dopiero wtedy może uznać dziecko.

anonim cytuj
14-01-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe dziecko.
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia. Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat. Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto. Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo. Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze. Od jakiegoś czasu zerwało z...
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...
Pośrednictwo w najmie.
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...

Wyszukiwarka