Jak porozumieć się z komornikiem?

Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki.
Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pracy bo nie dam rady przeżyć za 200 złotych na jedzenie przez miesiąc i znaleźć sobię na czarno albo wyjechać za granicę a nie chce tego robić bo mi jest dobrze tu gdzie jestem- proszę o pomoc i wsparcie co można zrobić w danej sytuacji? Wiem moja wina że olałem sprawę i machnąłem ręką na komornika którego mam. Pozdrawiam
anonim cytuj
15-08-2023
Pracodawca nie może ci nic potrącać w tej sytuacji i powinien napisać pismo do komornika, że twoje wynagrodzenie netto wynosi tyle i tyle, jest to jedyne twoje źródło dochodu i wobec obowiązujących przepisów nie ma podstaw do potrąceń kwoty na rzecz zobowiązań komorniczych.

anonim cytuj
15-08-2023
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki.
Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pracy bo nie dam rady przeżyć za 200 złotych na jedzenie przez miesiąc i znaleźć sobię na czarno albo wyjechać za granicę a nie chce tego robić bo mi jest dobrze tu gdzie jestem- proszę o pomoc i wsparcie co można zrobić w danej sytuacji? Wiem moja wina że olałem sprawę i machnąłem ręką na komornika którego mam. Pozdrawiam

Może idź i się dogadaj wiadomo dług trzeba spłacić jak będzie w porządku to pójdzie ci na rękę przedstaw swoją propozycję jemu ile będzie cię stać płacić.

anonim cytuj
15-08-2023
Zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego, komornik jest upoważniony do egzekucji długu z wynagrodzenia za pracę dłużnika. Maksymalna wysokość potrącenia z wynagrodzenia dłużnika na rzecz egzekucji jest określona w art. 872 k.p.c. w połączeniu z art. 24 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Jednak jeśli wynagrodzenie za pracę dłużnika nie przekracza minimalnego wynagrodzenia za pracę, to nie można dokonywać potrąceń.

W przypadku trudnej sytuacji materialnej dłużnika, może on zwrócić się do komornika z wnioskiem o obniżenie potrąceń lub rozłożenie długu na raty, powołując się na przesłanki zawarte w art. 871 § 2 k.p.c.

Odpowiedź na Post 2:

Nie jest prawdą, że pracodawca nie ma prawa dokonywać potrąceń z wynagrodzenia pracownika na rzecz egzekucji komorniczej. Jak wspomniano wcześniej, zgodnie z art. 872 k.p.c. w połączeniu z art. 24 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, są określone limity potrąceń. Jeśli potrącenie przekroczyłoby dozwoloną wysokość, pracodawca ma obowiązek poinformować o tym komornika.

Odpowiedź na Post 3:

Zgadzam się z tym, że dług trzeba spłacić. W kontekście możliwości negocjacji z komornikiem, można rzeczywiście próbować podjąć takie kroki. Jednakże warto mieć na uwadze, że ewentualne zmniejszenie miesięcznych potrąceń lub rozłożenie długu na raty powinno zostać odpowiednio udokumentowane i zaakceptowane przez komornika oraz wierzyciela. Ponownie warto odwołać się do art. 871 § 2 k.p.c., który przewiduje możliwość uwzględnienia przez komornika trudnej sytuacji materialnej dłużnika.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Opiekun prawny
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?...
W jakich przypadkach nie obowiązuje reklamacja?
W jakich przypadkach nie obowiązuje reklamacja?...
Mobbing w miejscu pracy
Cześć! Pisze w imieniu mojej siostry, która poprosiła abym jej problem tu opisała. Post ten tyczy się zakresu z prawa pracy. Siostra zatrudniona jest na UoP w klinice medycyny estetycznej. Pracuje tam już trzy lata, ale ostatni rok to jakiś koszmar. Salon prowadzi małżeństwo, które nie potrafi się zbytnio ze sobą dogadać i swoje przewinienia zwalają na pracowników. Atmosfera w pracy jest nie do zniesienia. Robienie na złość pracownikom je...
Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....

Wyszukiwarka