Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?

Witam, mam pytanie. Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?
anonim cytuj
07-02-2024
Nie. Odprawa przysługuje małżonkowi i członkom rodziny spełniających warunki do otrzymania renty rodzinnej.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry, mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: ...
Zapis mieszkania w testamencie.
Cześć, Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie- •czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci? •I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?...
Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...

Wyszukiwarka