Ile lat po ukończeniu szkoły można zdawać maturę?

Chciałbym zapytać czy mogę zdawać maturę jeśli liceum ukończyłam ponad 5lat temu? Słyszałam kiedyś że czas na zrobienie matury jest tylko do 5lat po ukończeniu szkoły średniej.
anonim cytuj
24-09-2023
Możesz zdawać kiedy chcesz ale po 5 latach zdajesz na nowych zasadach a nie tych które obowiązywały w momencie jak miałaś zdawać.

anonim cytuj
24-09-2023
Nie ma żadnych przeciwwskazań, byś mogła zdawać maturę. Mówiąc krótko, maturę możesz zdawać (po uprzednim wypełnieniu deklaracji) do kiedy tylko chcesz. Kwestia tego terminu o którym wspominasz, dotyczy faktu poprawiania matury. Jeżeli np. nie zdałaś jednego lub kilku przedmiotów, to przez 5 lat możesz poprawiać tylko ten niezdany przedmiot (nie ma potrzeby pisania wszystkich). Jeżeli się to nie uda, to po 5 latach musisz zdawać maturę na nowo ze wszystkich przedmiotów. Podobnie z ulepszaniem matury. Jeżeli np. zdałaś maturę, ale chcesz z jakiegoś powodu poprawić swój wynik, możesz to zrobić ponownie przez 5 lat.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Kupiłam kosmetyk który zamiast pomóc, zaszkodzil (Jak zareklamować?)
Kupilam kosmetyk na allegro. W nazwie Anti Irritate. Podrażnil mi skóre i wystąpiła mocna reakcja alergiczna. Zamiast pomóc, bardzo zaszkodzil. Sprzedawca skontaktował mnie z producentem. Producent poprosil z zdjecia, numer produktu, nazwe, obajwy oraz dane teleadresowe. Jak wygladaja takie reklamacje. Wole oddac przez Smart Allegro. Niz inwestowac w koszty kuriera zeby odsylac do producenta, ktory nakazuje wypelniac kolejne ankiety. Czy sp...

Wyszukiwarka