Chciałbym zapytać czy mogę zdawać maturę jeśli liceum ukończyłam ponad 5lat temu? Słyszałam kiedyś że czas na zrobienie matury jest tylko do 5lat po ukończeniu szkoły średniej.
Możesz zdawać kiedy chcesz ale po 5 latach zdajesz na nowych zasadach a nie tych które obowiązywały w momencie jak miałaś zdawać.
anonim cytuj
24-09-2023
Nie ma żadnych przeciwwskazań, byś mogła zdawać maturę. Mówiąc krótko, maturę możesz zdawać (po uprzednim wypełnieniu deklaracji) do kiedy tylko chcesz. Kwestia tego terminu o którym wspominasz, dotyczy faktu poprawiania matury. Jeżeli np. nie zdałaś jednego lub kilku przedmiotów, to przez 5 lat możesz poprawiać tylko ten niezdany przedmiot (nie ma potrzeby pisania wszystkich). Jeżeli się to nie uda, to po 5 latach musisz zdawać maturę na nowo ze wszystkich przedmiotów. Podobnie z ulepszaniem matury. Jeżeli np. zdałaś maturę, ale chcesz z jakiegoś powodu poprawić swój wynik, możesz to zrobić ponownie przez 5 lat.
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu z różnych przyczyn (poszukiwanie pracy) nie posiadam ubezpieczenia NFZ. Jakiś czas temu moja mama była w przychodni w miejscowości, w której się wychowywałam i do której wciąż jestem zapisana. Tam Pani pielęgniarka poinformowała ją o tym, że tego ubezpieczenia nie posiadam. Moje pytanie brzmi - czy Pani pielęgniarka miała prawo informować o tym moich rodziców? Oraz czy jest możliwość wypisania się z tej przychodni?...
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi.
W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: