To nie jest okres rozliczeniowy , okresy rozliczeniowe nie muszą się pokrywać z miesięcznym terminem wypłaty wynagrodzenia
Każdemu pracownikowi zatrudnionemu na umowę o prace należy się urlop . Pracownik nie może się tego urlopu zrzec , a pracodawca nie może powiedzieć ze nie da lub za urlop nie płaci . Jeżeli tak robi to naraża się na spore kary finansowe
Wymiar urlopu zależy od stażu pracy do 10 lat ( wliczana jest szkoła ) należy się 20 dni urlopu w roku powyżej 10 lat 26 dni urlopu - urlop jest płatny tak jakby pracownik pracował w tym dniu Ty możesz się starać o urlop zaległy jeszcze z 2019 roku
Nie można zastąpić umowy o prace umową zlecenie - która dotyczy tych samych obowiązków co umowa o prace = za to też grożą kary
Jeżeli pracodawca tak chce to niech sam wypowie ci umowę o prace , ty nie masz takiego obowiązku.
Zawarcie umowy zlecenia wiąże się tym ze taką umowę zleceniodawca może ci wypowiedzieć bardzo szybko , wszystko zależy od jej zapisów , po drugie nie masz żadnych praw pracowniczych na tej umowie
po miesiącu czy dwóch zostanę zwolniony z dnia na dzień to czy mam jakieś prawo, dochodzić w sądzie, że pracodawca zmienił mi UOP na zlecenie
Tak istnieje możliwość domagania sie uznanie tej umowy za umowę o prace
Wtedy musiał byś wystąpić do sadu o to zeby były pracodawca wypłacił ci ekwiwalent , przy dłuższej pracy urlop sie przedawni
Jeżeli pracujesz 3 lata to w najgorszym razie masz 60 dni urlopu = prawie 3 miesięczne pobory Nie ma znaczenia ze czasami nie wypracujesz godzin z normy = o to żebyś pracował 40 h tygodniowo powinien zadbać pracodawca
Moja rada to nie zgadzaj się na zmianę umowy , szukaj powoli innego pracodawcy chyba ze ten ci odpowiada.