majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
windykacja należności
Proszę o poradę. 27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...
Egzekucja komornicza.
Witam serdecznie, poradźcie co robić. Komornicy na wniosek firmy windykacyjnej prowadzili przeciw mnie dwie egzekucje, spłaciłem wszystko, co do grosza, komornik jeden jak i drugi przysłał mi postanowienie o zakończeniu postępowania i że "tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego zostało w całości zaspokojone. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. Firma dalej atak...
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...

Wyszukiwarka