majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa o dożywocie.
Witam w 2016roku została mi przepisana działka z domem .Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe Życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach wymianę okien zrobienie tarasy wymiana odrodzenia oto zgodziłam się podpisać umowę o dożywocie z ciotka i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście nie pomoc...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...

Wyszukiwarka