majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Windykacja wpływa na historię kredytową?
Witam, kredyt w banku Millenium spłacany od kilku lat bez żadnego nawet jednodniowego poślizgu. We wrześniu kredyt przeniesiony do innego banku i spłacony w całości przez ten nowy bank. Konto w Millenium zamknięte, Pani z obsługi twierdziła że wszystko w porządku i wszystko uregulowane. Dziś SMS z informacją o windykacji... Okazuje się że zostało 5zł do spłaty za kartę ... wcześniej nie było żadnych ponagleń czy informacji że trzeba coś zapłacić...
Odmowa wydania zaświadczenia.
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka