majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
umowa uzyczenia
Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...
Opłata za pobyt w szpitalu.
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...

Wyszukiwarka