Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze .
Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać.
Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści.
W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy.
Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi.
Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat).
Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie?
Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc....
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów.
Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie.
Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...
Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem)
Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: