Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
Dobry wieczór,
Jak wyglądą taka sytuacja od strony prawnej?
Żona znajomego zakupiła mieszkanie w 2015 z własnych środków co zaznaczyła w akcie notarialnym. Przez te lata znajomy zrobił remont mieszkania za około 40 tysięcy. Na dzień dzisiejszy mieszkanie jest warte ze 150 tysięcy.
Formalnie nadal są małżeństwem, ale planują rozwód. Czy w przypadku rozwodu znajomy ma jakieś prawa do tego mieszkania?...
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty
Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: