Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku)
Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić?
Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników f...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: