majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Obowiązek alimentacyjny.
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania...
nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
Odprawa, wypowiedzenie z winy pracodawcy.
Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata. Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zad...

Wyszukiwarka