majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

niepełnoletnie dziecko na wakacjach
Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce) Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać ) Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ? Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia...
Czy muszę odprowadzić podatek od darowizny ?
Witam. Powiedzcie mi proszę czy jeśli ojciec podaruje mojej żonie gotówkę w wysokości no 100tys to zaistnieje obowiązek zapłaty podatku do Urzędu Skarbowego?...
Zniesienie współwłasności samochodu.
Witam, z mężem nam się nie układa prawdopodobnie dojdzie do rozwodu. Jakiś czas temu dowiedział się, że jestem ciężko chora, obecnie jestem w trakcie chemioterapii.. Dziś dowiedziałam się, że jakiś czas temu zrobił w tajemnicy przede mną zdjęcie mojego dowodu osobistego, żeby wyrejestrować mnie z samochodu gdyż widnieje jako drugi współwłaściciel. Oznajmił, że mnie wykreślił i że podobno mógł to zrobić bez mojej zgody. Czy to prawda, że mógł to z...
Błąd sprzedawcy. była zła cena podana i anulował zamówienie, czy może tak zrobić? co w takiej sytuacji?
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę. Mój brat z przyszłą bratową chcieli zamówić zaproszenia ślubne. weszli na stronę internetową która ich interesowała i wybrali sobie zaproszenia . Na stronie głównej zaproszenie kosztowało 14 zł, ale po tym jak kliknęło się w dane zaproszenie pokazała się cena około 7 zł lub 7 zł z groszami. Moja bratowa postanowiła zamówić, ponieważ była to duża różnica cenowa i doszła do wniosku, że może jest jakaś Promoc...

Wyszukiwarka