majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Spadek po dziadku.
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna. Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...
Wynagrodzenie na L4
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco. 14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl) 8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl) Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia. Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...

Wyszukiwarka