majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi. Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania) Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?...
57statystyka-publiczna
Sankcje za niewywiązywanie się z obywatelskich obowiązków podczas dokonywania spisu powszechnego przewiduje ustawa o statystyce publicznej. Kara grzywny grozi za spóźnienie lub zignorowanie zaproszenia do udziału w tym przedsięwzięciu (art. 57, art. 58). Jeszcze surowszą odpowiedzialność może ponieść osoba, która poda fałszywe informacje. Według art. 56 ustawy jest to przestępstwo. ...

Wyszukiwarka