Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy
mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: