Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania...
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata.
Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zad...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: