Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje....
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się sk...
Witam, jeżeli pracownik jest na okresie wypowiedzenia do końca grudnia i w okresie świątecznym firma stoi, będzie "zamknięta" na cztery spusty a pracownik będący w okresie wypowiedzenia nie ma urlopu - co w takiej sytuacji?
Prezes może zmusić do wzięcia urlopu bezpłatnego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: