Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam. Od 20 lat nie podwyższałam alimentów, obecnie mam 280zł. Chce zrobić podwyżkę, córka ma 25 lat i jest niepełnosprawna. Pobieram na nią zasiłki i świadczenia. Nie wiem jak uzasadnić może ktoś pomoże....
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: