majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu powoduje automatyczne wymeldowanie mnie?
Dzień dobry. Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu po śmierci głównego najemy powoduje automatyczne wymeldowanie mnie czy muszę gdzieś się zgłosić w tej sprawie? Ściągnąłem aplikacje mObywatel i nadal widnieje tam adres zameldowania mieszkania, które zostało oddane…Dziękuję...
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Dzień dobry, Posiadam umowę najmu (jestem Najemcą) lokalu na czas określony (do 31.07.2024 r.). Z przyczyn osobistych (przeprowadzka do innego miasta) musimy zakończyć najem przed czasem. W umowie mamy zapis dotyczący kary umownej: "W przypadku wypowiedzenia lub rozwiązania umowy przez Najemcę z przyczyn leżących po stronie Najemcy, Wynajmujący zażąda od Najemcy kary umownej w wysokości dwumiesięcznego czynszu, o którym mowa w §4. ust.1.&...
Czy najemca musi się wyprowadzić w ciągu miesiąca?
Dzień dobry, Właściciel wynajmowanego przez moją mamę mieszkania poinformował ją, że ma się w ciągu miesiąca (do 20.10) wyprowadzić. Faktycznie w umowie jest miesięczny okres wypowiedzenia. Ale czy faktycznie tak to działa? Czy można jakoś walczyć z właścicielem?...
Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...

Wyszukiwarka