majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

związek nie formalny / spadek
Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego...
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu
Kochani mam pytanie Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy. Mam pełne prawo Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....

Wyszukiwarka