majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Uiszczenie opłaty sądowej
Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?...
Czy comiesięczne przelewy od męża są darowizną ?
Mąż co miesiąc robi mi przelewy ze swojej wypłaty na rachunki, życie itp. Czy ja mam to traktować jak darowiznę? Czy przelewy na życie od męża to darowizna?...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...

Wyszukiwarka