majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
wyjazd dziecka za granice bez zgody ojca
Matka mojego dziecka chce wyjechać z synem do Niemiec do pracy. Mam pełne prawa rodzicielskie. Czy może ona wyjechać z naszym synem bez mojej zgody?...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...

Wyszukiwarka