majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Zatrudnienie
Dzień dobry. Pracodawca zatrudnia na podstawie umowy zlecenie lub lub działalność gospodarcza. Na czym polega to drugie? I czy jest to zgodne z prawem ...
Praca ponad normę.
Witam. Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...

Wyszukiwarka