Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam ile dni teoretycznie trwa odblokowanie konta bankowego przez komornika? Dodam że konto bankowe zostało zablokowane pomyłkowo, już jest wyjaśnione.
Pozdrawiam....
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu.
Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Cześć,
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem.
Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: