majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Wspólnoty mieszkaniowe.
Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc.). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?...
Wymeldowanie decyzją administracyjną.
Czy byłego małżonka, który po rozwodzie pisemnie zgodził się na wyprowadzkę można wymeldować w gminie? Zaznaczę, że termin na wyprowadzenie minął w tamtym roku i wyprowadzka doszła do skutku. Dom jest na własność byłej żony, otrzymany w spadku przed zawarciem związku małżeńskiego. Byli małżonkowie są w trakcie ustalania polubownie kwoty spłaty jaką ma ponieść była żona....
Niestawiennictwo na rozprawie.
Witam, pomyliłem dni rozprawy o jeden dzień zamiast 5 czerwca przyjechałem do miasta, w którym miała odbywać się rozprawa 6 czerwca, zostałem wezwany w charakterze świadka. Czy grozi mi coś poza grzywna za niestawiennictwo?...
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...

Wyszukiwarka