Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: