Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Hej,
Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd.
Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Może ktoś z was, użytkowników f...
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć.
Czy kierownictwo ma takie prawo ?
Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Witam Pożyczyłem auto na jeden dzień i podczas użytkowania przeskoczył pasek rozrządu i silnik do kapitalnego remontu Kto powinien pokryć koszty naprawy...
Witam, pracuje na umowie zlecenie, na ZUS mam zaznaczone składki emerytalne, rentowe, wypadkowe i zdrowotne.
Czy to oznacza, że liczy mi się do lat pracy?
Czy jeśli mam ubezpieczenie dobrowolne , będąc w ciąży lub po urodzeniu dziecka , coś mi się należy na umowie zlecenie ?
Jak to wygląda, może ktoś wie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: