Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...
Hej potrzebuje waszej porady.
Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach.
Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: