Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Witam. Mam takie pytanie: Tata zmarł około 10 lat temu mama żyje, oboje rodzice przepisali gospodarstwo wraz z budynkami mojemu jedynemu bratu, ja nie dostałam nic, czy jest jakaś szansa na to by cokolwiek odzyskać od mojego brata?...
Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę ba...
Mój ex mąż został wydziedziczony z majątku swojego ojca ( ojciec czyli mój teść przed śmiercią przepisał cały majątek swojej żonie). Mam z ex mężem syna niepełnoletniego ( 15 lat) czy synowi należy się w takim wypadku zachowek po dziadku skoro ex mąż został wydziedziczony?...
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: