Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Dzień dobry.
Pracodawca zatrudnia na podstawie umowy zlecenie lub lub działalność gospodarcza. Na czym polega to drugie? I czy jest to zgodne z prawem
...
Witam.
Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h.
Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: