Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Kochani mam pytanie
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy.
Mam pełne prawo
Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat
Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail
Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: