majątek po rodzicach

Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.

anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.

anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.

anonim cytuj
27-09-2020

Sugerowane Tematy

Podział majątku.
Bierzemy rozwód za porozumieniem stron mieszkanie jest wspólne. Mamy trójkę dzieci. Żona na okres 3 lat zostaje w mieszkaniu z dziećmi, ja się wyprowadzam. Czy po czasie mieszkanie też zostaję pół na pół w razie sprzedania mieszkania. Czy żonie przypadnie większy procent za to że tam mieszka....
Okres wypowiedzenia.
Witam. Złożyłem wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony dnia 16.02.2024. Umowa obowiązuje od 1.02.2024. Wcześniej pracowałem u pracodawcy ponad dwa lata. Wcześniejszy okres pracy zakończył się 28.07.2021 r. Obecnie posiadam podpisane wypowiedzenie umowy przez kierownika wydziałowego na okres wynoszącego 2 tygodnie. Czy takie wypowiedzenie jest wiążące? Dostałem informację, że obejmuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia....
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Ja z takim krótkim pytaniem, ojciec dziecka ma ograniczone prawa rodzicielskie. Po jakim czasie mogę założyć sprawę o pozbawienie tej władzy....
Kontakt dziecka z ojcem.
Dziecko nie chce jechać do ojca czy w takim wypadku musi gdy kontakty są ustanowione sądownie. Wiem, że kiedyś matka miała obowiązek zachęcać dziecko, ale chyba coś się zmieniło w TK. Nie do końca wiem co......

Wyszukiwarka