Razem z siostrą dziedziczymy majątek po zmarłych rodzicach. Czy jeśli siostra jest dłużniczką i zrzeknie się na moją korzyść swojej części majątku to jej długi w jakiś sposób nie przejdą na mnie? Proszę o radę
anonim cytuj
27-09-2020
Jeśli dłużniczka spadek należny jej odrzuci to taka czynność może być uznana przez sąd za nieważną na wniosek wierzyciela/wierzycieli ( tzw. skarga pauliańska ) - a dodatkowo taki myk nosi znamiona czynu zabronionego z art. 300 k.k.
anonim cytuj
27-09-2020
Przede wszystkim należy brać pod uwage art 1024 kc ktory stanowi,że jeżeli spadkobierca odrzucił spadek z pokrzywdzeniem wierzycieli, każdy z wierzycieli, którego wierzytelność istniała w chwili odrzucenia spadku, może żądać, ażeby odrzucenie spadku zostało uznane za bezskuteczne w stosunku do niego według przepisów o ochronie wierzycieli w razie niewypłacalności dłużnika.
anonim cytuj
27-09-2020
A Uznania odrzucenia spadku za bezskuteczne można żądać w ciągu sześciu miesięcy od chwili powzięcia wiadomości o odrzuceniu spadku, lecz nie później niż przed upływem trzech lat od odrzucenia spadku.
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....
Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?...
Witam, potrzebuję porady.
Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca.
Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 ....
Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej.
Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: