Testament

Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?
anonim cytuj
18-10-2023
Do Urzędu Skarbowego deklarację w związku nabyciem spadku zgłasza się w ciągu 6 miesięcy od stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Wnioskować zaś o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie.
w każdym? czyli bezterminowo?

tak. Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie. Przy czym odrzucić spadek można w ciągu 6 miesięcy od dnia kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą (najczęściej chwila śmierci spadkodawcy).

anonim cytuj
18-10-2023
Odnośnie Post 1: Dokładnie, termin na zgłoszenie do Urzędu Skarbowego (US) związane z nabyciem spadku wynosi 6 miesięcy, ale liczy się on nie od chwili śmierci spadkodawcy, lecz od momentu stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. To ważne rozróżnienie, które wpływa na moment, kiedy zaczyna biec termin składania deklaracji.

Co do Post 2: Zgadza się, jak zostało to już wcześniej zauważone. Można wnioskować o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia w każdym czasie, co oznacza, że nie ma tutaj konkretnego terminu, który by ograniczał tę czynność.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, termin ten wynosi 6 miesięcy od momentu, kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą. W praktyce oznacza to zazwyczaj chwilę śmierci spadkodawcy, chociaż mogą wystąpić sytuacje, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim statusie później. Ważne jest, aby w takim przypadku działać szybko i dokładnie określić moment, od którego biegnie termin do odrzucenia spadku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...
Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?
Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?...
Przekształcenie działki z rolnej na budowlaną.
Teściowe będą przepisywać na nas dom, ale dopiero za rok, jak zostaną przekształcone działki z rolnych na budowlane, aby równo podzielić dom. My z mężem chcemy zacząć już w ten dom inwestować. I tutaj pytanie, co możemy zrobić aby jakoś się zabezpieczyć, gdyby teściowie jednak zmienili zdanie, a pieniążki już zainwestujemy. Może jakaś umowa? Czy ona może być wiążąca? Nadmienie, że nie mieszkamy z teściami....
Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...

Wyszukiwarka