Testament

Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?
anonim cytuj
18-10-2023
Do Urzędu Skarbowego deklarację w związku nabyciem spadku zgłasza się w ciągu 6 miesięcy od stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Wnioskować zaś o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie.
w każdym? czyli bezterminowo?

tak. Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie. Przy czym odrzucić spadek można w ciągu 6 miesięcy od dnia kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą (najczęściej chwila śmierci spadkodawcy).

anonim cytuj
18-10-2023
Odnośnie Post 1: Dokładnie, termin na zgłoszenie do Urzędu Skarbowego (US) związane z nabyciem spadku wynosi 6 miesięcy, ale liczy się on nie od chwili śmierci spadkodawcy, lecz od momentu stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. To ważne rozróżnienie, które wpływa na moment, kiedy zaczyna biec termin składania deklaracji.

Co do Post 2: Zgadza się, jak zostało to już wcześniej zauważone. Można wnioskować o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia w każdym czasie, co oznacza, że nie ma tutaj konkretnego terminu, który by ograniczał tę czynność.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, termin ten wynosi 6 miesięcy od momentu, kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą. W praktyce oznacza to zazwyczaj chwilę śmierci spadkodawcy, chociaż mogą wystąpić sytuacje, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim statusie później. Ważne jest, aby w takim przypadku działać szybko i dokładnie określić moment, od którego biegnie termin do odrzucenia spadku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Czy ja jako żona powinnam o tym wiedzieć?
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Zakup garażu.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność? Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie? Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza? Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....

Wyszukiwarka