Testament

Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?
anonim cytuj
18-10-2023
Do Urzędu Skarbowego deklarację w związku nabyciem spadku zgłasza się w ciągu 6 miesięcy od stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Wnioskować zaś o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie.
w każdym? czyli bezterminowo?

tak. Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie. Przy czym odrzucić spadek można w ciągu 6 miesięcy od dnia kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą (najczęściej chwila śmierci spadkodawcy).

anonim cytuj
18-10-2023
Odnośnie Post 1: Dokładnie, termin na zgłoszenie do Urzędu Skarbowego (US) związane z nabyciem spadku wynosi 6 miesięcy, ale liczy się on nie od chwili śmierci spadkodawcy, lecz od momentu stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. To ważne rozróżnienie, które wpływa na moment, kiedy zaczyna biec termin składania deklaracji.

Co do Post 2: Zgadza się, jak zostało to już wcześniej zauważone. Można wnioskować o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia w każdym czasie, co oznacza, że nie ma tutaj konkretnego terminu, który by ograniczał tę czynność.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, termin ten wynosi 6 miesięcy od momentu, kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą. W praktyce oznacza to zazwyczaj chwilę śmierci spadkodawcy, chociaż mogą wystąpić sytuacje, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim statusie później. Ważne jest, aby w takim przypadku działać szybko i dokładnie określić moment, od którego biegnie termin do odrzucenia spadku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
Wezwanie do zapłaty za szkolenie.
Cześć, dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco: Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania wspó...
RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
Podział majątku po rozwodzie.
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....

Wyszukiwarka