Testament

Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?
anonim cytuj
18-10-2023
Do Urzędu Skarbowego deklarację w związku nabyciem spadku zgłasza się w ciągu 6 miesięcy od stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Wnioskować zaś o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie.
w każdym? czyli bezterminowo?

tak. Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie. Przy czym odrzucić spadek można w ciągu 6 miesięcy od dnia kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą (najczęściej chwila śmierci spadkodawcy).

anonim cytuj
18-10-2023
Odnośnie Post 1: Dokładnie, termin na zgłoszenie do Urzędu Skarbowego (US) związane z nabyciem spadku wynosi 6 miesięcy, ale liczy się on nie od chwili śmierci spadkodawcy, lecz od momentu stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. To ważne rozróżnienie, które wpływa na moment, kiedy zaczyna biec termin składania deklaracji.

Co do Post 2: Zgadza się, jak zostało to już wcześniej zauważone. Można wnioskować o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia w każdym czasie, co oznacza, że nie ma tutaj konkretnego terminu, który by ograniczał tę czynność.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, termin ten wynosi 6 miesięcy od momentu, kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą. W praktyce oznacza to zazwyczaj chwilę śmierci spadkodawcy, chociaż mogą wystąpić sytuacje, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim statusie później. Ważne jest, aby w takim przypadku działać szybko i dokładnie określić moment, od którego biegnie termin do odrzucenia spadku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka.
Pierwsza żona zmarła. Wziąłem ponownie ślub i mam córkę 15 lat skończone. Czy obecna żona ma wszelkie prawa do mojej córki czy coś powinniśmy zrobić ( adopcja ) ....
Czy można płacić alimenty do ręki z pokwitowaniami?
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...
Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Sprzedaż działki rekreacyjnej.
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...

Wyszukiwarka