Testament

Czy jest jakiś czas określony przez prawo na załatwienie sprawy z testamentem po zmarłym? Rozumiem, że termin pół roku na zgłoszenie sprawy w US liczy się od momentu załatwienia sprawy u notariusza a nie od śmierci?
anonim cytuj
18-10-2023
Do Urzędu Skarbowego deklarację w związku nabyciem spadku zgłasza się w ciągu 6 miesięcy od stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Wnioskować zaś o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie.
w każdym? czyli bezterminowo?

tak. Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia można w każdym czasie. Przy czym odrzucić spadek można w ciągu 6 miesięcy od dnia kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą (najczęściej chwila śmierci spadkodawcy).

anonim cytuj
18-10-2023
Odnośnie Post 1: Dokładnie, termin na zgłoszenie do Urzędu Skarbowego (US) związane z nabyciem spadku wynosi 6 miesięcy, ale liczy się on nie od chwili śmierci spadkodawcy, lecz od momentu stwierdzenia nabycia spadku lub sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. To ważne rozróżnienie, które wpływa na moment, kiedy zaczyna biec termin składania deklaracji.

Co do Post 2: Zgadza się, jak zostało to już wcześniej zauważone. Można wnioskować o stwierdzenie nabycia spadku albo sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia w każdym czasie, co oznacza, że nie ma tutaj konkretnego terminu, który by ograniczał tę czynność.

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku, termin ten wynosi 6 miesięcy od momentu, kiedy spadkobierca dowiedział się o tym, że jest spadkobiercą. W praktyce oznacza to zazwyczaj chwilę śmierci spadkodawcy, chociaż mogą wystąpić sytuacje, kiedy spadkobierca dowiedział się o swoim statusie później. Ważne jest, aby w takim przypadku działać szybko i dokładnie określić moment, od którego biegnie termin do odrzucenia spadku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy polisa OC przechodzi na spadkobierców ?
Witam. Jak przepisać ubezpieczenie pojazdu na siebie po zmarłej osobie tak, żeby było wszystko dobrze ?...
Uznanie ojcostwa i alimenty
Dzień dobry, jestem w ciąży z facetem który przepadł.. Mam wszystkie jego dane. Założę sprawę o uznanie ojcostwa i alimenty ale co w przypadku, gdy ten nie będzie się stawiał na sprawę? przedstawiał zwolnienia lekarskie bądź w ogóle nie odbierał awiza z poczty?? Czy jest sens zakładać sprawę, o zabezpieczenie alimentów ma moje utrzymanie w okresie porodu czy w sytuacji kiedy ojciec nie jest mężem i nie jest póki co uznany to jest szansa na takie ...
Sprzedaż samochodu -roszczenia kupującego
Witam Serdecznie. Bardzo proszę o radę. Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej. Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...

Wyszukiwarka