Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie

Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci.

Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić.

Dodatkowo, sprawa dotyczy alimentów. Chociaż płacę na czas i zgodnie z ustalonymi kwotami, ona twierdzi, że to nie wystarczy na potrzeby dzieci i domaga się większych kwot. Wiem, że powinienem zapewnić swoim dzieciom dobre warunki, ale jestem również przekonany, że część tych dodatkowych środków nie jest wydawana na dzieci, a na jej osobiste potrzeby.

Czy jestem w stanie w jakiś sposób dowieść, że regularnie płacę alimenty, i czy mogę prosić sąd o interwencję w sprawie moich kontaktów z dziećmi? Czy są jakieś kroki prawne, które powinienem podjąć, aby chronić moje prawa jako ojca i zapewnić, że moje dzieci są odpowiednio zabezpieczone finansowo, ale nie są wykorzystywane jako broń w tej sytuacji?

Bardzo proszę o wszelką pomoc i porady.
anonim cytuj
02-08-2023
Co do kontaktów z dziećmi: Przepisy prawne wyraźnie mówią, że każde z rodziców ma prawo do kontaktu z dziećmi po rozwodzie, chyba że sąd postanowi inaczej. W praktyce, jeśli była żona systematycznie utrudnia Ci kontakty z dziećmi, powinieneś zgłosić to do sądu rodzinnego. Może to prowadzić do zmiany decyzji dotyczących opieki nad dziećmi lub do ustalenia konkretnego harmonogramu kontaktów. Aby to osiągnąć, zalecam skonsultowanie się z adwokatem specjalizującym się w prawie rodzinnym.

Co do alimentów: Alimenty są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dzieci oraz możliwości finansowych rodziców. Jeśli była żona twierdzi, że kwoty alimentów są niewystarczające, ma prawo zwrócić się do sądu o ich podwyższenie. Jeżeli sąd uzna, że Twoja sytuacja finansowa uległa poprawie albo że potrzeby dzieci wzrosły, alimenty mogą zostać podwyższone. Natomiast, jeżeli uważasz, że Twoje dzieci nie otrzymują pełnej kwoty alimentów, warto skonsultować tę sprawę z prawnikiem. W niektórych przypadkach sąd może zdecydować o powierzeniu zarządzania alimentami kuratorowi sądowemu.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...
Brak ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
Moja umowa zakończyła się z końcem stycznia. Wyplata przypadała na 10-go dnia każdego miesiąca. Dostałam pomniejszoną wypłatę o ponad 300 zł i brak wypłaty ekwiwalentu. Ile mają czasu na wypłacenie ekwiwalentu i dlaczego wyplata jest pomniejszona?...
dług z 2009 roku
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Nieuzasadniony wpis w KW.
Na mojej współwłasnej nieruchomości za zaległości dokonał wpisu wierzyciel. Zaległość została uregulowana w lutym ubiegłego roku, w marcu złożyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki przymusowej, załączyłem zgodę wierzyciela, upłynął sobie prawie jeden rok, w marcu bieżącego roku sąd oddalił mój wniosek o wykreślenie hipoteki przymusowej ponieważ wierzyciel błędnie wpisał na zgodzie kwotę zaległości. Do dnia dzisiejszego hipoteka przymusowa ...

Wyszukiwarka