Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie

Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci.

Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić.

Dodatkowo, sprawa dotyczy alimentów. Chociaż płacę na czas i zgodnie z ustalonymi kwotami, ona twierdzi, że to nie wystarczy na potrzeby dzieci i domaga się większych kwot. Wiem, że powinienem zapewnić swoim dzieciom dobre warunki, ale jestem również przekonany, że część tych dodatkowych środków nie jest wydawana na dzieci, a na jej osobiste potrzeby.

Czy jestem w stanie w jakiś sposób dowieść, że regularnie płacę alimenty, i czy mogę prosić sąd o interwencję w sprawie moich kontaktów z dziećmi? Czy są jakieś kroki prawne, które powinienem podjąć, aby chronić moje prawa jako ojca i zapewnić, że moje dzieci są odpowiednio zabezpieczone finansowo, ale nie są wykorzystywane jako broń w tej sytuacji?

Bardzo proszę o wszelką pomoc i porady.
anonim cytuj
02-08-2023
Co do kontaktów z dziećmi: Przepisy prawne wyraźnie mówią, że każde z rodziców ma prawo do kontaktu z dziećmi po rozwodzie, chyba że sąd postanowi inaczej. W praktyce, jeśli była żona systematycznie utrudnia Ci kontakty z dziećmi, powinieneś zgłosić to do sądu rodzinnego. Może to prowadzić do zmiany decyzji dotyczących opieki nad dziećmi lub do ustalenia konkretnego harmonogramu kontaktów. Aby to osiągnąć, zalecam skonsultowanie się z adwokatem specjalizującym się w prawie rodzinnym.

Co do alimentów: Alimenty są ustalane przez sąd na podstawie potrzeb dzieci oraz możliwości finansowych rodziców. Jeśli była żona twierdzi, że kwoty alimentów są niewystarczające, ma prawo zwrócić się do sądu o ich podwyższenie. Jeżeli sąd uzna, że Twoja sytuacja finansowa uległa poprawie albo że potrzeby dzieci wzrosły, alimenty mogą zostać podwyższone. Natomiast, jeżeli uważasz, że Twoje dzieci nie otrzymują pełnej kwoty alimentów, warto skonsultować tę sprawę z prawnikiem. W niektórych przypadkach sąd może zdecydować o powierzeniu zarządzania alimentami kuratorowi sądowemu.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Przekroczenie dozwolonej prędkości.
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar. Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać. Moje pytanie brzmi: Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę? Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...
Pożyczka wzięta dla kogoś.
Mam taki problem ponieważ kilka miesięcy temu wziąłem pożyczke dla kolegi. Nie spisalismy żadnej umowy. Pożyczka w wysokości 1000 zł do spłaty 1900 w prowidencie. po pewnym czasie przestał się odzywać i mnie unikał. Dał mi tylko na 1 ratę i mam takie pytanie chce iść zgłosić to zajście na policję. Czy np. Takie smsy mogą w czymś pomóc : " JESTEŚ MOIM WAFLEM BO SPŁACIŁEŚ MI PROWIDENTA FAJO"... Lub " A TY JESTEŚ TAKI PUSTY ŻE ZA MNI...
Wyrok sądu i zwrot kosztów.
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony? 2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie, kto ponosi koszty komornicze?...
Brak płatności za alimenty.
Witam jeżeli ojciec nie płaci alimentów fundusz też nie płaci bo matka poszła do pracy to kto może jeszcze płacić. Czy dziadkowie mogą taki obowiązek spełnić. Dodam że dług wynosi 50 tys. i nawet prokuratura umywa ręce....

Wyszukiwarka