Płatne L4 przy umowie zlecenie.

Czy przysługuje płatne l4 przy umowie zlecenie?
anonim cytuj
01-02-2024
A opłacana była dobrowolna składka chorobowa? Minął okres wyczekiwania, lub była ciągłość?

anonim cytuj
01-02-2024
Nie rozumiem, co znaczy okres wyczekiwania i ciągłość?

anonim cytuj
01-02-2024
Zleceniobiorca (osoba wykonująca umowę zlecenia ) podlega dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu i nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Jest to okres wyczekiwania o który pytałaś.
Podstawę prawną stanowi art. 4 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( t.j. Dz.U. 2023. 2780).

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę...
odebranie wladzy rodzicielskiej ojcu
Jestem w trakcie sprawy o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu mojego 2,5 letniego dziecka. Ojciec od 1,5 roku nie widuje, nie kontaktuje się z nim i nie płaci alimentów. Ponadto jest osobą agresywną, jeszcze gdy mieliśmy kontakt wyładowywał się na mnie, a z tego co mi wiadomo rodzina założyła mu niebieską kartę. Miał lekkomyślne podejście do życia, zastraszał mnie i wielokrotnie miał przez swoje zachowanie problemy z policją. W sprawie o aliment...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...

Wyszukiwarka