Postępowanie spadkowe.

Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra.
Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy?
Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spadkobierców.
anonim cytuj
03-04-2024
Po śmierci brata jego majątek odziedziczyła jego żona i jego rodzice, jeśli nie było rodziców - rodzeństwo. Po śmierci bratowej dziedziczą jej spadkobiercy, czyli jej rodzice/rodzeństwo. W tym przypadku tylko matka zmarłej. Rodzina zmarłego męża nie dziedziczy po żonie. Czyli, ustawowo po Pani bracie odziedziczyli jego rodzice/rodzeństwo (Pani i siostra) w udziale 25% (do podziału pomiędzy Panią i siostrę) i żona w udziale 75%. Wcale nie ma tu wielu spadkobierców, tylko Pani i siostra po bracie i matka bratowej po swojej córce.

anonim cytuj
03-04-2024
A to nie jest przypadkiem tak, że po bracie 100% dziedziczy żona? A po żonie rodzice, ale jeśli jedno nie żyje to też rodzeństwo? Wtedy wychodzi, że od strony autora postu nikt nie dziedziczy a po bratowej wszyscy wymienieni w poście.

anonim cytuj
03-04-2024
Tu nie ma przypadku, ale jest przepis. Mówi o tym kto i w jakim udziale dziedziczy ustawowo. Jeśli nie ma dzieci, dziedziczy małżonek z rodzicami zmarłego, 25%, jeśli nie ma rodziców, rodzeństwo zmarłego, ten sam udział.

anonim cytuj
03-04-2024
Z tym, że bratowa nie zdążyła dopełnić żadnych formalności spadkowych po swoim mężu a moim bracie. Zmarła 2 tyg. po swoim mężu. Sprawa wygląda tak jakby oboje zmarli naraz i podział majątku dopiero przed nami. Z waszych odp. Wynikałoby że jej matka dziedziczy połowę ich majątku tzn. po swojej. córce a druga połowa należąca do brata przypadałaby na jego rodzeństwo czyli na mnie i siostrę.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty.
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące osoby zamieszkującej w lokalu wspólnoty mieszkaniowej. Czy jako taki mam prawo wypowiadać się w kwestiach dotyczących wspólnoty. Proszę nie mylić kwestii decydowania lokatora z kwestią wypowiadania się lokatora-partnera życiowego właścicielki stale zamieszkującego lokalu własnościowym wchodzącym w skład wspólnoty mieszkaniowej. Moje pytanie wynika z faktu że wpólnota mieszkaniowa odmawia mi prawa wypowiada...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów....

Wyszukiwarka