Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra.
Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy?
Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spadkobierców.
Po śmierci brata jego majątek odziedziczyła jego żona i jego rodzice, jeśli nie było rodziców - rodzeństwo. Po śmierci bratowej dziedziczą jej spadkobiercy, czyli jej rodzice/rodzeństwo. W tym przypadku tylko matka zmarłej. Rodzina zmarłego męża nie dziedziczy po żonie. Czyli, ustawowo po Pani bracie odziedziczyli jego rodzice/rodzeństwo (Pani i siostra) w udziale 25% (do podziału pomiędzy Panią i siostrę) i żona w udziale 75%. Wcale nie ma tu wielu spadkobierców, tylko Pani i siostra po bracie i matka bratowej po swojej córce.
anonim cytuj
03-04-2024
A to nie jest przypadkiem tak, że po bracie 100% dziedziczy żona? A po żonie rodzice, ale jeśli jedno nie żyje to też rodzeństwo? Wtedy wychodzi, że od strony autora postu nikt nie dziedziczy a po bratowej wszyscy wymienieni w poście.
anonim cytuj
03-04-2024
Tu nie ma przypadku, ale jest przepis. Mówi o tym kto i w jakim udziale dziedziczy ustawowo. Jeśli nie ma dzieci, dziedziczy małżonek z rodzicami zmarłego, 25%, jeśli nie ma rodziców, rodzeństwo zmarłego, ten sam udział.
anonim cytuj
03-04-2024
Z tym, że bratowa nie zdążyła dopełnić żadnych formalności spadkowych po swoim mężu a moim bracie. Zmarła 2 tyg. po swoim mężu. Sprawa wygląda tak jakby oboje zmarli naraz i podział majątku dopiero przed nami. Z waszych odp. Wynikałoby że jej matka dziedziczy połowę ich majątku tzn. po swojej. córce a druga połowa należąca do brata przypadałaby na jego rodzeństwo czyli na mnie i siostrę.
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy? ...
Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużen...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: