Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra.
Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy?
Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spadkobierców.
Po śmierci brata jego majątek odziedziczyła jego żona i jego rodzice, jeśli nie było rodziców - rodzeństwo. Po śmierci bratowej dziedziczą jej spadkobiercy, czyli jej rodzice/rodzeństwo. W tym przypadku tylko matka zmarłej. Rodzina zmarłego męża nie dziedziczy po żonie. Czyli, ustawowo po Pani bracie odziedziczyli jego rodzice/rodzeństwo (Pani i siostra) w udziale 25% (do podziału pomiędzy Panią i siostrę) i żona w udziale 75%. Wcale nie ma tu wielu spadkobierców, tylko Pani i siostra po bracie i matka bratowej po swojej córce.
anonim cytuj
03-04-2024
A to nie jest przypadkiem tak, że po bracie 100% dziedziczy żona? A po żonie rodzice, ale jeśli jedno nie żyje to też rodzeństwo? Wtedy wychodzi, że od strony autora postu nikt nie dziedziczy a po bratowej wszyscy wymienieni w poście.
anonim cytuj
03-04-2024
Tu nie ma przypadku, ale jest przepis. Mówi o tym kto i w jakim udziale dziedziczy ustawowo. Jeśli nie ma dzieci, dziedziczy małżonek z rodzicami zmarłego, 25%, jeśli nie ma rodziców, rodzeństwo zmarłego, ten sam udział.
anonim cytuj
03-04-2024
Z tym, że bratowa nie zdążyła dopełnić żadnych formalności spadkowych po swoim mężu a moim bracie. Zmarła 2 tyg. po swoim mężu. Sprawa wygląda tak jakby oboje zmarli naraz i podział majątku dopiero przed nami. Z waszych odp. Wynikałoby że jej matka dziedziczy połowę ich majątku tzn. po swojej. córce a druga połowa należąca do brata przypadałaby na jego rodzeństwo czyli na mnie i siostrę.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże.
Jak należy postąpić dalej ?
Przerwać wychowawczy? Jak to działa ?
Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy.
Ale tam nikt nie odbiera....
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: