Postępowanie spadkowe.

Zmarł niedawno mój brat. W krótkim czasie po śmierci brata zmarla również jego żona. Nie mieli dzieci. Posiadali własny dom, samochody, konta bankowe itp. Matka bratowej żyje jak i również 2 jej rodzeństwa. Z naszej strony jestem ja i siostra.
Jak wyglądałby podział majątku w tej sytuacji i kto w pierwszej kolejności dziedziczy?
Rozumiem, że musi nastąpić sądowy podział majątku, bo trudno będzie polubownie się porozumieć w przypadku tylu spadkobierców.
anonim cytuj
03-04-2024
Po śmierci brata jego majątek odziedziczyła jego żona i jego rodzice, jeśli nie było rodziców - rodzeństwo. Po śmierci bratowej dziedziczą jej spadkobiercy, czyli jej rodzice/rodzeństwo. W tym przypadku tylko matka zmarłej. Rodzina zmarłego męża nie dziedziczy po żonie. Czyli, ustawowo po Pani bracie odziedziczyli jego rodzice/rodzeństwo (Pani i siostra) w udziale 25% (do podziału pomiędzy Panią i siostrę) i żona w udziale 75%. Wcale nie ma tu wielu spadkobierców, tylko Pani i siostra po bracie i matka bratowej po swojej córce.

anonim cytuj
03-04-2024
A to nie jest przypadkiem tak, że po bracie 100% dziedziczy żona? A po żonie rodzice, ale jeśli jedno nie żyje to też rodzeństwo? Wtedy wychodzi, że od strony autora postu nikt nie dziedziczy a po bratowej wszyscy wymienieni w poście.

anonim cytuj
03-04-2024
Tu nie ma przypadku, ale jest przepis. Mówi o tym kto i w jakim udziale dziedziczy ustawowo. Jeśli nie ma dzieci, dziedziczy małżonek z rodzicami zmarłego, 25%, jeśli nie ma rodziców, rodzeństwo zmarłego, ten sam udział.

anonim cytuj
03-04-2024
Z tym, że bratowa nie zdążyła dopełnić żadnych formalności spadkowych po swoim mężu a moim bracie. Zmarła 2 tyg. po swoim mężu. Sprawa wygląda tak jakby oboje zmarli naraz i podział majątku dopiero przed nami. Z waszych odp. Wynikałoby że jej matka dziedziczy połowę ich majątku tzn. po swojej. córce a druga połowa należąca do brata przypadałaby na jego rodzeństwo czyli na mnie i siostrę.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Zwrot towaru a działalność nierejestrowana.
Witam, prowadzę działalność nierejestrowaną w postaci sprzedaży produktów na allegro. Jestem świadom, że nie mogę przekroczyć miesięcznego progu minimalnej krajowej (w przeciwnym wypadku muszę założyć działalność). Pytanie - co w sytuacji gdy sprzedam towar, dotrze do klienta, a ten mi go zwróci w ciągu 14 dni? Czy jak mu zwracam pieniądze za zwrócony towar, to to co wcześniej mi zapłacił muszę wliczyć do miesięcznego przychodu, czy nie?...
Czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne?
Hej! Przychodzę do was z pytaniem czy nasłuchiwanie kanałów kolejowych na radiotelefonie jest legalne? Czy trzeba mieć jakieś pozwolenie. Jak to wygląda z litery prawa? ...
Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...

Wyszukiwarka