Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?

Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
anonim cytuj
01-02-2024
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.

anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.

anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.

anonim cytuj
01-02-2024
Dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Czy nowy pracodawca może widzieć terminy zwolnień lekarskich od poprzedniego pracodawcy?
Witam Sytuacja jest taka, że potencjalny nowy pracodawca nie zatrudnia osób, które przekroczyły pewny procent zwolnień lekarskich w poprzednich firmach, niezależnie od powodu. Mają jakieś wewnętrzne ustalenia z racji tego, że często na takich pracownikach się "przejechali". Czy przyszły pracodawca może zweryfikować okresy niezdolności do pracy w poprzedniej formie, poprzez np konto PUE ZUS? Wiem, że na świadectwie pracy wszystkie okr...

Wyszukiwarka