Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?

Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
anonim cytuj
01-02-2024
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.

anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.

anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.

anonim cytuj
01-02-2024
Dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Czy pełnoletnia osoba może ubiegać się o alimenty?
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł. Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody. Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%. Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty? Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Odprawa, wypowiedzenie z winy pracodawcy.
Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata. Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zad...

Wyszukiwarka