Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?

Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
anonim cytuj
01-02-2024
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.

anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.

anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.

anonim cytuj
01-02-2024
Dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Czy rodzina może odmówić zeznań?
Dzień dobry. Zostałam wezwana jako świadek w sprawie rozwodowej brata. Czy jako najbliższa rodzina mogę odmówić składania zeznań?...
Zadłużenie za lokal.
Dostałem zadłużenie za opłaty lokalowe za rok 2014r. Z racji że nie mieszkałem pod wskazanym adresem od 01 listopada 2011 ( zgłoszone w administracji), o tego czasu mieszkam w Niemczech dlatego też nie mogli mnie znaleźć, w lokalu mieszka moja była żona. Złożyłem sprzeciw z racji przedawnienia. Sąd przychylił się do niego. Natomiast dziś dostałem wyrok z posiedzenia niejawnego gdzie ma zapłacić ok. 32 tys. W uzasadnieniu wyroku jest że nie ma mow...
Wynajem mieszkania, wyłudzanie pieniędzy na naprawę.
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania. 23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości. 27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...

Wyszukiwarka