Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Mój ojciec chce mi (swojej córce) przekazać samochód o wartości 35 tys jako darowizna.
1. Czy jest możliwość aby był on zarejestrowany na mojego narzeczonego?
2. Czy jest możliwość aby był zarejestrowany na mnie, a polisa OC na narzeczonego?
Dodam, że nie mam prawa jazdy i nigdy nie miałam zarejestrowanego na siebie samochodu....
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
W trójkę jesteśmy spadkobiercami działki o pow.95m2 .chcemy ta działkę podarować sąsiadowi żeby mógł powiększyć swoją działkę. Działka nasza jest nam nieprzydatna na co wskazuje jej powierzchnia. Moje pytanie korzystniej sprzedać za symboliczne pieniądze czy przekazać jako darowiznę .Chodzi mi o opłaty w US....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: