Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Witam, chciałabym złożyć pozew o podwyższenie alimentów syn ma 10 lat alimenty zostały przyznane gdy miał roczek w wysokości 500zl. Nie wiem kompletnie jak to zrobić a alimenty będę podnosić pierwszy raz....
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
Witam wszystkich serdecznie!
Proszę o pomoc w doliczeniu się terminu do kiedy mogę zrzec się spadku w imieniu małoletniego syna.
14 marca 2022 ja zrzeklam się spadku po dziadku.
9.08 złożony wniosek do sądu dla nieletnich o zgodę
23.11 Sąd wydał postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku.
Postanowienie przyszło pocztą odebrane 30.11
Z góry dziękuję...
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: