Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Cześć,
Skazany został zobowiązany przez sąd do zwrotu mi, czyli pokrzywdzonemu, kosztów pełnomocnika. Wyrok jest prawomocny. Jak dochodzić zwrotu takich kosztów? Czy mam samemu wystosować wezwanie do zapłaty?...
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia?
Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień".
Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie.
Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Co w takiej sytuac...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: