Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Mam pytanie prokuratura chce ode mnie faktury za maj i czerwiec 2015 , z tego co pamiętam to dokumenty trzyma się 5 lat wiec to minęło w maju i czerwcu 2020 czy mogę tłumaczyć się ze nie mam tych faktur bo ten okres 5 letni minął czy nie ?...
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: