Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?

Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
anonim cytuj
01-02-2024
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?

anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.

anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.

anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.

anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.

anonim cytuj
01-02-2024
Dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
01-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę udostępnic na FB informacje o innej osobie
Witam ! Proszę o konkretna informacje co mi grozi jak udostępnię zdjęcie i imię osoby która poszukuje na fb ? Chce dać nagrodę za podanie jego miejsca zamieszkania i gdzie pracuje ....
obniżenie alimentów
Jakie argumenty warto poruszać, które dla sądu mają znaczenie przy obniżenie alimentów? Jakich lepiej nie poruszać? Pomożecie?...
Urlop na żądanie na dzień wolny
Witam, pracuje w dużym zakładzie produkcyjnym. Jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony. Wymiar czasu pracy to 40h tygodniowo (pon-pt). Wynagrodzenie to podstawa plus premie. Ostatnio w zakładzie praktykowane jest zabieranie premii i wbijanie urlopu na żądanie za nie przyjście do pracy w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem? Czy kierownik może zabrać mi urlop na żądanie nawet jak żadnej karty urlopowej nie podpisałam i nie została mi przed...
Ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać??
Dobry wieczór wszystkim, jestem ciekaw ile osoba niepełnoletnia może mieć przy sobie alkoholu i czy w ogóle może go posiadać, nie pytam o bycie pod wpływem, bo tutaj jest wszystko jasne. ...

Wyszukiwarka