Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...
Witam,
Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ?
Pozdrawiam...
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy?
Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: