Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?
Emerytura przyszła na rachunek bankowy Twojej Mamy?
anonim cytuj
01-02-2024
Tak na konto mojej mamy, i przerwałam je co miesiąc dlatego że robiłam opłaty, raty kredytów do których i tak dopłacałam bo mama zadłużona po uszy.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie byłam współwłaścicielem ale robiłam tak co miesiąc za pozwoleniem mamy ponieważ robiłam mamie wszystkie opłaty, spłaty rat kredytu do których i tak dopłacałam.
anonim cytuj
01-02-2024
Rozumiem, że kredyty były ubezpieczone.
anonim cytuj
01-02-2024
Niestety ale nie.
anonim cytuj
01-02-2024
Nie jestem prawnikiem ale chyba najlepiej byłoby sprawę oficjalnie wyjaśnić w ZUS.
Formalnie emerytura już się nie należała i ZUS teoretycznie może wystąpić o zwrot.
Natomiast za ten miesiąc należy się tzw niezrealizowane świadczenie wypłacane na wniosek uprawnionych.
Czy w takiej sytuacji ZUS najpierw upomina się do banku o zwrot a potem czeka na twój wniosek ENS tego nie wiadomo.
Ale lepiej byłoby uniknąć drążenia tematu dlaczego nielegalnie wypłaciłaś pieniądze.
Bank sam z siebie nie będzie tego drążył, ale jeśli ZUS się do niego zwróci o zwrot to będziesz miała nieprzyjemności.
Młody człowiek lat 19 został złapany przez policję z kijem bejsbolowym (uciekał po "ustawce"). Osadzono go na dołku. Wcześniej karany. Jakie może mieć zarzuty?...
Czy właściciel mieszkania musi przedstawić faktury w przypadku gdy nie zwrócił kaucji z powodu np koniecznosci odmalowania?
Czy może potrącić kwotę z tyt. Robocizny pracy własnej?
...
Witam. Mam takie pytanie. Mieszkam obecnie w mieszkaniu komunalnym. Co w przypadku gdy mama przepisze na mnie swoje mieszkanie w formie darowizny? Stracę to mieszkanie w którym teraz mieszkam ?...
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023)
2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ?
3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwot...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: