Spadek

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy mąż zmarł mieliśmy na siebie działkę, mieszkanie itp. Mamy wspólnotę małżeńską. Czy to przechodzi też na dzieci czy tylko mnie? Żadnego testamentu nie było.
anonim cytuj
30-11-2021
Spadek przechodzi na małżonka oraz dzieci w równych częściach, chyba, że dzieci jest więcej niż troje, wówczas żona dostaje 1/4 a dzieci dostają po równo z 3/4 pozostałego spadku.

anonim cytuj
30-11-2021
Twój mąż zmarł, a nie pozostawił testamentu, co oznacza, że spadek rozdziela się zgodnie z ustawowymi zasadami, zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności spadek po zmarłym przypada małżonkowi oraz zstępnym zmarłego, czyli dzieciom.

Jest to jednak zależne od liczby dzieci. Jeżeli zmarły małżonek zostawił jedno dziecko, to spadek jest dzielony po połowie między małżonka a dziecko (art. 932 § 1 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił dwoje dzieci, to każde z nich dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałą połowę dziedziczy małżonek (art. 932 § 2 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił troje lub więcej dzieci, to wszystkie one razem otrzymują 3/4 majątku, podzielone między nimi równo, a 1/4 majątku dziedziczy małżonek (art. 932 § 3 k.c.).

Równocześnie, zgodnie z art. 921 § 1 k.c., jeżeli małżonkowie mieli ustanowiony ustrój wspólności majątkowej (co jest standardem w Polsce, jeśli małżonkowie nie zawarli innego ustrój), to połowa majątku wspólnego należy do małżonka pozostającego przy życiu, a druga połowa wchodzi do spadku.

W związku z powyższym, dziedziczenie po zmarłym małżonku zależy od liczby dzieci i od ustroju majątkowego jaki panował w małżeństwie. Ważne jest zauważenie, że majątek, który wspólnie nabyliście podczas małżeństwa (np. działka, mieszkanie), już w połowie należał do Ciebie, więc teraz dziedziczysz tylko połowę z pozostałej połowy majątku wspólnego, plus ewentualne dobra osobiste Twojego męża.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Opieka nie biologicznego ojs
Witam, syn jest w szpitalu i opiekuje się nim mój mąż który nie jest jego biologicznym ojcem. Lekarka twierdzi, że nie ma prawa tam być, ponieważ w razie czego nie może wyrazić zgody na operacje. Czy mogę go jakoś upoważnić? Inni lekarze i ordynator nie mają z tym problemu......
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka