Spadek

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy mąż zmarł mieliśmy na siebie działkę, mieszkanie itp. Mamy wspólnotę małżeńską. Czy to przechodzi też na dzieci czy tylko mnie? Żadnego testamentu nie było.
anonim cytuj
30-11-2021
Spadek przechodzi na małżonka oraz dzieci w równych częściach, chyba, że dzieci jest więcej niż troje, wówczas żona dostaje 1/4 a dzieci dostają po równo z 3/4 pozostałego spadku.

anonim cytuj
30-11-2021
Twój mąż zmarł, a nie pozostawił testamentu, co oznacza, że spadek rozdziela się zgodnie z ustawowymi zasadami, zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności spadek po zmarłym przypada małżonkowi oraz zstępnym zmarłego, czyli dzieciom.

Jest to jednak zależne od liczby dzieci. Jeżeli zmarły małżonek zostawił jedno dziecko, to spadek jest dzielony po połowie między małżonka a dziecko (art. 932 § 1 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił dwoje dzieci, to każde z nich dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałą połowę dziedziczy małżonek (art. 932 § 2 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił troje lub więcej dzieci, to wszystkie one razem otrzymują 3/4 majątku, podzielone między nimi równo, a 1/4 majątku dziedziczy małżonek (art. 932 § 3 k.c.).

Równocześnie, zgodnie z art. 921 § 1 k.c., jeżeli małżonkowie mieli ustanowiony ustrój wspólności majątkowej (co jest standardem w Polsce, jeśli małżonkowie nie zawarli innego ustrój), to połowa majątku wspólnego należy do małżonka pozostającego przy życiu, a druga połowa wchodzi do spadku.

W związku z powyższym, dziedziczenie po zmarłym małżonku zależy od liczby dzieci i od ustroju majątkowego jaki panował w małżeństwie. Ważne jest zauważenie, że majątek, który wspólnie nabyliście podczas małżeństwa (np. działka, mieszkanie), już w połowie należał do Ciebie, więc teraz dziedziczysz tylko połowę z pozostałej połowy majątku wspólnego, plus ewentualne dobra osobiste Twojego męża.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Komornik a spadek.
Moi rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie, tylko nie wiedzą w jaki sposób (tzn. spadek ,za opiekę...itd.). Niestety mam zajęcie komornicze dość duże, mam dwójkę dzieci. Co zrobić żeby nie stracić mieszkania po śmierci rodziców....
Wynagrodzenie za pracę podczas upadłości konsumenckiej
Witam. Na początku roku zdecydowałem się na ogłoszenie upadłości. Po ogłoszeniu upadłości zmieniłem pracę o wiele lepiej płatną. Zarabiam teraz w granicach 9-9,5k. Ile moze mi zabrać syndyk z wynagrodzenia??...

Wyszukiwarka