Spadek

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy mąż zmarł mieliśmy na siebie działkę, mieszkanie itp. Mamy wspólnotę małżeńską. Czy to przechodzi też na dzieci czy tylko mnie? Żadnego testamentu nie było.
anonim cytuj
30-11-2021
Spadek przechodzi na małżonka oraz dzieci w równych częściach, chyba, że dzieci jest więcej niż troje, wówczas żona dostaje 1/4 a dzieci dostają po równo z 3/4 pozostałego spadku.

anonim cytuj
30-11-2021
Twój mąż zmarł, a nie pozostawił testamentu, co oznacza, że spadek rozdziela się zgodnie z ustawowymi zasadami, zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności spadek po zmarłym przypada małżonkowi oraz zstępnym zmarłego, czyli dzieciom.

Jest to jednak zależne od liczby dzieci. Jeżeli zmarły małżonek zostawił jedno dziecko, to spadek jest dzielony po połowie między małżonka a dziecko (art. 932 § 1 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił dwoje dzieci, to każde z nich dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałą połowę dziedziczy małżonek (art. 932 § 2 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił troje lub więcej dzieci, to wszystkie one razem otrzymują 3/4 majątku, podzielone między nimi równo, a 1/4 majątku dziedziczy małżonek (art. 932 § 3 k.c.).

Równocześnie, zgodnie z art. 921 § 1 k.c., jeżeli małżonkowie mieli ustanowiony ustrój wspólności majątkowej (co jest standardem w Polsce, jeśli małżonkowie nie zawarli innego ustrój), to połowa majątku wspólnego należy do małżonka pozostającego przy życiu, a druga połowa wchodzi do spadku.

W związku z powyższym, dziedziczenie po zmarłym małżonku zależy od liczby dzieci i od ustroju majątkowego jaki panował w małżeństwie. Ważne jest zauważenie, że majątek, który wspólnie nabyliście podczas małżeństwa (np. działka, mieszkanie), już w połowie należał do Ciebie, więc teraz dziedziczysz tylko połowę z pozostałej połowy majątku wspólnego, plus ewentualne dobra osobiste Twojego męża.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...
Wadliwe wypowiedzenie umowy
Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową....
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych. 1. Które koszta ponosi sprzedający? 2. Jakie kupujący? 3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )? Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....

Wyszukiwarka