Spadek

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy mąż zmarł mieliśmy na siebie działkę, mieszkanie itp. Mamy wspólnotę małżeńską. Czy to przechodzi też na dzieci czy tylko mnie? Żadnego testamentu nie było.
anonim cytuj
30-11-2021
Spadek przechodzi na małżonka oraz dzieci w równych częściach, chyba, że dzieci jest więcej niż troje, wówczas żona dostaje 1/4 a dzieci dostają po równo z 3/4 pozostałego spadku.

anonim cytuj
30-11-2021
Twój mąż zmarł, a nie pozostawił testamentu, co oznacza, że spadek rozdziela się zgodnie z ustawowymi zasadami, zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności spadek po zmarłym przypada małżonkowi oraz zstępnym zmarłego, czyli dzieciom.

Jest to jednak zależne od liczby dzieci. Jeżeli zmarły małżonek zostawił jedno dziecko, to spadek jest dzielony po połowie między małżonka a dziecko (art. 932 § 1 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił dwoje dzieci, to każde z nich dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałą połowę dziedziczy małżonek (art. 932 § 2 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił troje lub więcej dzieci, to wszystkie one razem otrzymują 3/4 majątku, podzielone między nimi równo, a 1/4 majątku dziedziczy małżonek (art. 932 § 3 k.c.).

Równocześnie, zgodnie z art. 921 § 1 k.c., jeżeli małżonkowie mieli ustanowiony ustrój wspólności majątkowej (co jest standardem w Polsce, jeśli małżonkowie nie zawarli innego ustrój), to połowa majątku wspólnego należy do małżonka pozostającego przy życiu, a druga połowa wchodzi do spadku.

W związku z powyższym, dziedziczenie po zmarłym małżonku zależy od liczby dzieci i od ustroju majątkowego jaki panował w małżeństwie. Ważne jest zauważenie, że majątek, który wspólnie nabyliście podczas małżeństwa (np. działka, mieszkanie), już w połowie należał do Ciebie, więc teraz dziedziczysz tylko połowę z pozostałej połowy majątku wspólnego, plus ewentualne dobra osobiste Twojego męża.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak mogę złożyć załącznik do protokołu nie mając pełnomocnika?
Jeśli nie mam pełnomocnika, czekamy na wyrok w rozwodzie, to jak teraz mogę złożyć załącznik do protokołu?...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Odrzucenie spadku.
Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?...

Wyszukiwarka