Spadek

Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda kiedy mąż zmarł mieliśmy na siebie działkę, mieszkanie itp. Mamy wspólnotę małżeńską. Czy to przechodzi też na dzieci czy tylko mnie? Żadnego testamentu nie było.
anonim cytuj
30-11-2021
Spadek przechodzi na małżonka oraz dzieci w równych częściach, chyba, że dzieci jest więcej niż troje, wówczas żona dostaje 1/4 a dzieci dostają po równo z 3/4 pozostałego spadku.

anonim cytuj
30-11-2021
Twój mąż zmarł, a nie pozostawił testamentu, co oznacza, że spadek rozdziela się zgodnie z ustawowymi zasadami, zgodnie z polskim Kodeksem cywilnym. Zgodnie z art. 931 Kodeksu cywilnego, w pierwszej kolejności spadek po zmarłym przypada małżonkowi oraz zstępnym zmarłego, czyli dzieciom.

Jest to jednak zależne od liczby dzieci. Jeżeli zmarły małżonek zostawił jedno dziecko, to spadek jest dzielony po połowie między małżonka a dziecko (art. 932 § 1 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił dwoje dzieci, to każde z nich dziedziczy 1/4 majątku, a pozostałą połowę dziedziczy małżonek (art. 932 § 2 k.c.). Jeżeli zmarły małżonek zostawił troje lub więcej dzieci, to wszystkie one razem otrzymują 3/4 majątku, podzielone między nimi równo, a 1/4 majątku dziedziczy małżonek (art. 932 § 3 k.c.).

Równocześnie, zgodnie z art. 921 § 1 k.c., jeżeli małżonkowie mieli ustanowiony ustrój wspólności majątkowej (co jest standardem w Polsce, jeśli małżonkowie nie zawarli innego ustrój), to połowa majątku wspólnego należy do małżonka pozostającego przy życiu, a druga połowa wchodzi do spadku.

W związku z powyższym, dziedziczenie po zmarłym małżonku zależy od liczby dzieci i od ustroju majątkowego jaki panował w małżeństwie. Ważne jest zauważenie, że majątek, który wspólnie nabyliście podczas małżeństwa (np. działka, mieszkanie), już w połowie należał do Ciebie, więc teraz dziedziczysz tylko połowę z pozostałej połowy majątku wspólnego, plus ewentualne dobra osobiste Twojego męża.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Czy dziecko może samodzielnie przekroczyć granice spoza UE?
Czy dziecko (obywatel Polski) w wieku 6 lat może samodzielnie przekroczyć granice Polski do kraju spoza UE? Dziecko ma ważny paszport oraz ważny dowód. Sądząc po wyjaśnieniach funkcjonariuszy Straży Granicznej https://www.strazgraniczna.pl/.../1302,Dziecko-w-podrozy... – tak, ale spotkałem się z wieloma komentarzami, że tak naprawdę nie. Nie znalazłam żadnych ograniczeń w poniższych ustawach: Dz.U. 1990 nr 78 poz. 461, Dz.U. 1990 nr 78 poz. 462, ...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...

Wyszukiwarka