Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?

Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?
Ojciec zmarł w 2018r., nie wnoszono dotychczas o nabycie spadku. Ojciec nigdy nie płacił zasądzonych alimentów.
anonim cytuj
12-08-2022
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

anonim cytuj
15-08-2022
Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

anonim cytuj
16-08-2022
Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.
Spis inwentarza

anonim cytuj
18-08-2022
Dziękuję za informacje

anonim cytuj
18-08-2022

Tak, pełnoletnie dzieci, jako spadkobiercy, mogą odpowiadać za długi zmarłego rodzica, jeżeli przystąpią do spadku. Polskie prawo spadkowe określa jednak pewne mechanizmy, które chronią spadkobierców przed nieznaniem pełnego zakresu długów:

Jeżeli spadkobierca przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości przyjętego spadku (art. 1031 § 1 Kodeksu cywilnego).
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

To prawda. Jeżeli spadkobierca nie wiedział o długach spadkodawcy i mimo dochowania należytej staranności nie mógł się o nich dowiedzieć, może złożyć przed sądem wniosek o stwierdzenie nieważności przyjęcia spadku lub wniosek o jego odrzucenie (art. 1015 § 2 Kodeksu cywilnego).

Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

Nie jest to konieczne, ale spis inwentarza może być jednym ze sposobów na dochowanie owej staranności. Istotne jest dokładne zapoznanie się ze stanem majątkowym i zobowiązaniami spadkodawcy.

Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.

Zgadza się. To są przykładowe działania, które można podjąć w celu poznania pełnego zakresu zobowiązań spadkodawcy. Warto również sprawdzić ewentualne umowy, pożyczki czy inne zobowiązania, które mógł zaciągnąć spadkodawca w czasie życia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy na L4
Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać . Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp....
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych prze...
co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki . Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedz...
Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto. Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela. Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę. Dodam...

Wyszukiwarka