Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?

Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?
Ojciec zmarł w 2018r., nie wnoszono dotychczas o nabycie spadku. Ojciec nigdy nie płacił zasądzonych alimentów.
anonim cytuj
12-08-2022
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

anonim cytuj
15-08-2022
Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

anonim cytuj
16-08-2022
Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.
Spis inwentarza

anonim cytuj
18-08-2022
Dziękuję za informacje

anonim cytuj
18-08-2022

Tak, pełnoletnie dzieci, jako spadkobiercy, mogą odpowiadać za długi zmarłego rodzica, jeżeli przystąpią do spadku. Polskie prawo spadkowe określa jednak pewne mechanizmy, które chronią spadkobierców przed nieznaniem pełnego zakresu długów:

Jeżeli spadkobierca przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości przyjętego spadku (art. 1031 § 1 Kodeksu cywilnego).
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

To prawda. Jeżeli spadkobierca nie wiedział o długach spadkodawcy i mimo dochowania należytej staranności nie mógł się o nich dowiedzieć, może złożyć przed sądem wniosek o stwierdzenie nieważności przyjęcia spadku lub wniosek o jego odrzucenie (art. 1015 § 2 Kodeksu cywilnego).

Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

Nie jest to konieczne, ale spis inwentarza może być jednym ze sposobów na dochowanie owej staranności. Istotne jest dokładne zapoznanie się ze stanem majątkowym i zobowiązaniami spadkodawcy.

Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.

Zgadza się. To są przykładowe działania, które można podjąć w celu poznania pełnego zakresu zobowiązań spadkodawcy. Warto również sprawdzić ewentualne umowy, pożyczki czy inne zobowiązania, które mógł zaciągnąć spadkodawca w czasie życia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Odstąpienie od umowy deweloperskiej.
Zawarłam umowę rezerwacyjną na zakup nieruchomości. Wpłaciłam zaliczkę. Nieruchomość miała zostać sfinansowana ze sprzedaży innej - niestety klient nie otrzymał kredytu, co za tym idzie ja jestem zmuszona zrezygnować ze swojego zakupu. Problem: 1. Umowę rezerwacyjna zawierałam do 25.01 w formie pisemnej. Info z umowy: „Umowa niniejsza ulega rozwiązaniu po upływie okresu rezerwacji, jeżeli strony w tym okresie nie zawarły umowy sprzedaży, za...
Czy mogę złożyć wniosek o rodzinne?
Witam, we wrześniu rozwiązałem umowę o pracę. W Październiku założyłem jdg, i mój dochód był w granicach 2000 zł netto na 5 osób. Mam pytanie, dowiedziałem się dzisiaj że mogłem składać o rodzinne. W sierpniu urodziło mi się dziecko i dowiedziałem się że dostałbym dodatkowo 1000 zł w ramach rodzinnego + rodzinne za październik. W listopadzie mój dochód będzie już przewyższał dochód, który trzeba mieć aby uzyskać rodzinne. Czy jak złożę wniosek dz...
Wezwanie na rozmowę podczas urlopu, czy mam obowiązek iść?
Witajcie. Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie? Czy mam obowiązek wogóle tam iść? Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...

Wyszukiwarka