Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?

Czy pełnoletnim dzieciom grozi spłata długów m.in. Providenta (i innych, o których nam nie wiadomo) po nieżyjącym ojcu?
Ojciec zmarł w 2018r., nie wnoszono dotychczas o nabycie spadku. Ojciec nigdy nie płacił zasądzonych alimentów.
anonim cytuj
12-08-2022
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

anonim cytuj
15-08-2022
Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

anonim cytuj
16-08-2022
Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.
Spis inwentarza

anonim cytuj
18-08-2022
Dziękuję za informacje

anonim cytuj
18-08-2022

Tak, pełnoletnie dzieci, jako spadkobiercy, mogą odpowiadać za długi zmarłego rodzica, jeżeli przystąpią do spadku. Polskie prawo spadkowe określa jednak pewne mechanizmy, które chronią spadkobierców przed nieznaniem pełnego zakresu długów:

Jeżeli spadkobierca przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, odpowiada za długi spadkowe tylko do wysokości wartości przyjętego spadku (art. 1031 § 1 Kodeksu cywilnego).
Jeżeli nie było wiadomo nic o długach, a spadkobiercy dochowali należytej staranności przy ustalaniu składu spadku (długów też) to można uchylić się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku i spadek odrzucić. A wszystko to przed sądem.

To prawda. Jeżeli spadkobierca nie wiedział o długach spadkodawcy i mimo dochowania należytej staranności nie mógł się o nich dowiedzieć, może złożyć przed sądem wniosek o stwierdzenie nieważności przyjęcia spadku lub wniosek o jego odrzucenie (art. 1015 § 2 Kodeksu cywilnego).

Dochować staranności przy ustalaniu składu spadku czyli np. wnieść do sądu o spis inwentarza?

Nie jest to konieczne, ale spis inwentarza może być jednym ze sposobów na dochowanie owej staranności. Istotne jest dokładne zapoznanie się ze stanem majątkowym i zobowiązaniami spadkodawcy.

Niekoniecznie. Sprawdzenie w miarę możliwości dokumentów spadkodawcy, sprawdzenie w BIK (ale to po wykazaniu dziedziczenia), rozpytanie rodziny, itp.

Zgadza się. To są przykładowe działania, które można podjąć w celu poznania pełnego zakresu zobowiązań spadkodawcy. Warto również sprawdzić ewentualne umowy, pożyczki czy inne zobowiązania, które mógł zaciągnąć spadkodawca w czasie życia.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?...
Medycyna pracy, czy pracownik pokrywa koszta?
Dzień dobry, pracodawca wysłał mnie na badania wstępne do lekarza medycyny pracy, problem jest w tym że firma nie chce pokryć kosztów badania, i muszę płacić sama, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacji. Co z tym można zrobić ?...
Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....
Pytanie odnośnie zachowku
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zachowku. Czy o zachowek występuje rodzeństwo wspólnie czy każde z osobna?...

Wyszukiwarka