Powrót do pracy po macierzyńskim.

Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wypoczynkowy zaległy i bierzacy zanim pójdę na wychowawczy jeśli sytuacja mnie do tego zmusi ?
anonim cytuj
11-10-2021
Niech się Pani sama nie zwalnia, jak już oni i urlop na poszukiwajie pracy itd
masz.uprawnienkaw związku z wychowaniem dziecka do lat 4
Jesli złoży Pani wzniosek 21 dni przed powrotem i poczatek urlopu zbiegnie się z pierszym dniem pracy nie musi Pani wybierać zadnego urlopu a.pracodawca nie ma prawa przesuwac urlopu wychowawczego bo urlop zalegly itd, ma obowiazek przyjąć wniosek, niech Pani zlosy do 31.12 a potem od 02.01 ?
Niech Pani idzie na wychowawczy, o szuka pracy i potem wypowie im umowe

anonim cytuj
11-10-2021
Po urlopie macierzyńskim ma Pani prawo wrócić do pracy na swoje lub takie samo stanowisko a pracodawca ma obowiązek Panią przyjąć.

anonim cytuj
11-10-2021
Może Pani skorzystać z urlopu wychowawczego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, jak i w każdym innym momencie. Pracodawca nie może zmusić do wcześniejszego wykorzystania urlopu wypoczynkowego, gdyż jest obowiązany udzielić urlopu wychowawczego we wskazanym przez Panią terminie, o ile wniosek zostanie złożony z zachowaniem 21-dbiowego terminu. W trakcie urlopu wychowawczego roszczenie o udzielenie zaległego urlopu wypoczynkowego nie ulega przedawnieniu. - Zatem, pracodawca będzie zmuszony udzielić go później bądź, w razie wcześniejszego rozwiązania umowy wypłacić ekwiwalent.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wypoczynkowy zaległy i bierzacy zanim pójdę na wychowawczy jeśli sytuacja mnie do tego zmusi ?

Zgodnie z polskim prawem pracy:

Po urlopie macierzyńskim oraz rodzicielskim pracownik ma prawo do powrotu na swoje stanowisko lub stanowisko równoważne pod względem warunków pracy oraz wynagrodzenia. W oparciu o Kodeks pracy, w szczególności art. 186 § 4, nie można przenieść Pani na inne stanowisko ani zwolnić jedynie z powodu korzystania z urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego.

Jeśli chodzi o propozycję pracy 12 godzin dziennie, pracodawca nie może zmusić Pani do takiej zmiany, jeśli nie wynika to z treści zawartej umowy o pracę. Długie godziny pracy muszą być zgodne z Kodeksem pracy (rozdział IIa, zwłaszcza art. 129 § 1 i § 2).

Jeśli chodzi o urlop wychowawczy, Pani ma prawo do niego, jeżeli spełnia Pani warunki określone w art. 186^1-186^11 Kodeksu pracy. Przed jego rozpoczęciem nie jest Pani zmuszona wykorzystać zaległego lub bieżącego urlopu wypoczynkowego. Jeśli wniosek o urlop wychowawczy zostanie złożony z odpowiednim wyprzedzeniem (co najmniej 21 dni przed datą rozpoczęcia), pracodawca jest zobowiązany udzielić go we wskazanym przez Panią terminie.

W przypadku zaległego urlopu wypoczynkowego, jeśli nie zostanie on wykorzystany przed urlopem wychowawczym, prawo do niego nie przedawnia się. Pracodawca musi udzielić go po zakończeniu urlopu wychowawczego lub w przypadku rozwiązania umowy wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop, zgodnie z art. 167 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
07-08-2023

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć, czy próbowała Pani negocjować z pracodawcą warunki powrotu? Czy zastanawiała się Pani nad skonsultowaniem swojej sytuacji z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy? Być może profesjonalna pomoc prawna pomogłaby wyjaśnić i rozwiązać sytuację. Czy ktoś z Was korzystał z takiej pomocy i mógłby polecić kogoś godnego zaufania?

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy: Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow? ...
weryfikacja AML
Witam Mam pytanie odnośnie weryfikacji AML. Moja sytuacja wygląda w taki sposób że handlowałem na giełdzie za pośrednictwem brokera. Nazwijmy go CTL. Kiedy dokonywałem wypłaty środków z giełdy zaszła konieczność opłaty podatków w Anglii. Zleciłem to dla mojego brokera. Okazało się wysłał on zafałszowaną deklarację przez co podatek zbyt mały. Na drugi dzień dostałem telefon żebym jak najszybciej opłacił podatek w prawidłowej wielkości 19% co ni...
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...

Wyszukiwarka