Powrót do pracy po macierzyńskim.

Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wypoczynkowy zaległy i bierzacy zanim pójdę na wychowawczy jeśli sytuacja mnie do tego zmusi ?
anonim cytuj
11-10-2021
Niech się Pani sama nie zwalnia, jak już oni i urlop na poszukiwajie pracy itd
masz.uprawnienkaw związku z wychowaniem dziecka do lat 4
Jesli złoży Pani wzniosek 21 dni przed powrotem i poczatek urlopu zbiegnie się z pierszym dniem pracy nie musi Pani wybierać zadnego urlopu a.pracodawca nie ma prawa przesuwac urlopu wychowawczego bo urlop zalegly itd, ma obowiazek przyjąć wniosek, niech Pani zlosy do 31.12 a potem od 02.01 ?
Niech Pani idzie na wychowawczy, o szuka pracy i potem wypowie im umowe

anonim cytuj
11-10-2021
Po urlopie macierzyńskim ma Pani prawo wrócić do pracy na swoje lub takie samo stanowisko a pracodawca ma obowiązek Panią przyjąć.

anonim cytuj
11-10-2021
Może Pani skorzystać z urlopu wychowawczego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, jak i w każdym innym momencie. Pracodawca nie może zmusić do wcześniejszego wykorzystania urlopu wypoczynkowego, gdyż jest obowiązany udzielić urlopu wychowawczego we wskazanym przez Panią terminie, o ile wniosek zostanie złożony z zachowaniem 21-dbiowego terminu. W trakcie urlopu wychowawczego roszczenie o udzielenie zaległego urlopu wypoczynkowego nie ulega przedawnieniu. - Zatem, pracodawca będzie zmuszony udzielić go później bądź, w razie wcześniejszego rozwiązania umowy wypłacić ekwiwalent.

anonim cytuj
11-10-2021
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wypoczynkowy zaległy i bierzacy zanim pójdę na wychowawczy jeśli sytuacja mnie do tego zmusi ?

Zgodnie z polskim prawem pracy:

Po urlopie macierzyńskim oraz rodzicielskim pracownik ma prawo do powrotu na swoje stanowisko lub stanowisko równoważne pod względem warunków pracy oraz wynagrodzenia. W oparciu o Kodeks pracy, w szczególności art. 186 § 4, nie można przenieść Pani na inne stanowisko ani zwolnić jedynie z powodu korzystania z urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego.

Jeśli chodzi o propozycję pracy 12 godzin dziennie, pracodawca nie może zmusić Pani do takiej zmiany, jeśli nie wynika to z treści zawartej umowy o pracę. Długie godziny pracy muszą być zgodne z Kodeksem pracy (rozdział IIa, zwłaszcza art. 129 § 1 i § 2).

Jeśli chodzi o urlop wychowawczy, Pani ma prawo do niego, jeżeli spełnia Pani warunki określone w art. 186^1-186^11 Kodeksu pracy. Przed jego rozpoczęciem nie jest Pani zmuszona wykorzystać zaległego lub bieżącego urlopu wypoczynkowego. Jeśli wniosek o urlop wychowawczy zostanie złożony z odpowiednim wyprzedzeniem (co najmniej 21 dni przed datą rozpoczęcia), pracodawca jest zobowiązany udzielić go we wskazanym przez Panią terminie.

W przypadku zaległego urlopu wypoczynkowego, jeśli nie zostanie on wykorzystany przed urlopem wychowawczym, prawo do niego nie przedawnia się. Pracodawca musi udzielić go po zakończeniu urlopu wychowawczego lub w przypadku rozwiązania umowy wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop, zgodnie z art. 167 Kodeksu pracy.

anonim cytuj
07-08-2023

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć, czy próbowała Pani negocjować z pracodawcą warunki powrotu? Czy zastanawiała się Pani nad skonsultowaniem swojej sytuacji z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy? Być może profesjonalna pomoc prawna pomogłaby wyjaśnić i rozwiązać sytuację. Czy ktoś z Was korzystał z takiej pomocy i mógłby polecić kogoś godnego zaufania?

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

dozór elektroniczny
Witam Państwa Ciotka ma syna co ma mieć dozór elektroniczny. Syn z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Wczoraj oznajmił jej że mają przyjechać i mu to założyć. Mieszkanie należy do wujka i on nie zgadza się by syn w tym mieszkaniu odbywał dozór. Kilkakrotnie wujek był atakowany nożem przez syna. Co ma ciotka teraz robić? ...
Jazda pod wpływem alkoholu.
Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii? Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości. Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawac...
zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...
Jak uniknąć długów po rodzeństwie.
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...

Wyszukiwarka