Prawo Cywilne 14-01-2022 4 odpowiedzi

Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?

Pytanie użytkownika
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich nie należy mu się wsparcie. Jakie są dla niego opcje, żeby mógł się uratować?
4 odpowiedzi
Odpowiedź
31-01-2023
Osoba może zgłosić się do różnych organizacji pomocowych, takich jak fundacje czy stowarzyszenia, które pomagają w takich sytuacjach. Może też uzyskać pomoc od rodziny lub przyjaciół. Może też ubiegać się o świadczenia z pomocy społecznej
Odpowiedź
31-01-2023
jaka pomoc spoleczna w polskich warunkach mu sie nalezy?
Odpowiedź
31-01-2023
Zasiłku dla bezrobotnych: jeśli spełnia warunki, może otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych, który jest formą pomocy finansowej dla osób pozostających bez pracy.

Świadczenia rodzinnego: jeśli jest samotnym rodzicem, może być uprawniony do świadczenia rodzinnego, które jest formą wsparcia finansowego dla rodzin z dziećmi.

Pomocy mieszkaniowej: jeśli jest w trudnej sytuacji mieszkaniowej, może skorzystać z pomocy mieszkaniowej, która jest formą wsparcia dla osób potrzebujących pomocy w zakresie mieszkalnictwa.

Wsparcia opieki nad dzieckiem: jeśli jest samotnym rodzicem, może skorzystać z form wsparcia opieki nad dzieckiem, takich jak żłobki czy kluby dziecięce.

Te i inne formy pomocy społecznej są dostępne w zależności od sytuacji osoby i jej potrzeb. Zaleca się skonsultowanie się z urzędem gminy lub powiatu w celu uzyskania więcej informacji na temat dostępnych form pomocy.
Odpowiedź
31-01-2023
W takiej sytuacji najlepiej byłoby udać się do Urzędu Miasta lub Gminy w celu uzyskania informacji o dostępnych formach wsparcia i pomocy, takich jak świadczenia rodzinne, zasiłki dla osób niepełnosprawnych, zasiłki dla bezrobotnych lub zasiłki mieszkaniowe. Można także skontaktować się z organizacjami pozarządowymi, które pomagają rodzinom w trudnej sytuacji. Warto również zwrócić się o pomoc do rodziny i przyjaciół oraz szukać pomocy ze strony lokalnych wspólnot i kościołów.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 28-10-2023
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

33 odpowiedzi 28-10-2023
Prawo cywilne 04-05-2025
Czy jest jakaś szansa na anulowanie kary z UFG?

Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...

30 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023