Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?

Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich nie należy mu się wsparcie. Jakie są dla niego opcje, żeby mógł się uratować?
anonim cytuj
14-01-2022
Osoba może zgłosić się do różnych organizacji pomocowych, takich jak fundacje czy stowarzyszenia, które pomagają w takich sytuacjach. Może też uzyskać pomoc od rodziny lub przyjaciół. Może też ubiegać się o świadczenia z pomocy społecznej

anonim cytuj
31-01-2023
jaka pomoc spoleczna w polskich warunkach mu sie nalezy?

anonim cytuj
31-01-2023
Zasiłku dla bezrobotnych: jeśli spełnia warunki, może otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych, który jest formą pomocy finansowej dla osób pozostających bez pracy.

Świadczenia rodzinnego: jeśli jest samotnym rodzicem, może być uprawniony do świadczenia rodzinnego, które jest formą wsparcia finansowego dla rodzin z dziećmi.

Pomocy mieszkaniowej: jeśli jest w trudnej sytuacji mieszkaniowej, może skorzystać z pomocy mieszkaniowej, która jest formą wsparcia dla osób potrzebujących pomocy w zakresie mieszkalnictwa.

Wsparcia opieki nad dzieckiem: jeśli jest samotnym rodzicem, może skorzystać z form wsparcia opieki nad dzieckiem, takich jak żłobki czy kluby dziecięce.

Te i inne formy pomocy społecznej są dostępne w zależności od sytuacji osoby i jej potrzeb. Zaleca się skonsultowanie się z urzędem gminy lub powiatu w celu uzyskania więcej informacji na temat dostępnych form pomocy.

anonim cytuj
31-01-2023
W takiej sytuacji najlepiej byłoby udać się do Urzędu Miasta lub Gminy w celu uzyskania informacji o dostępnych formach wsparcia i pomocy, takich jak świadczenia rodzinne, zasiłki dla osób niepełnosprawnych, zasiłki dla bezrobotnych lub zasiłki mieszkaniowe. Można także skontaktować się z organizacjami pozarządowymi, które pomagają rodzinom w trudnej sytuacji. Warto również zwrócić się o pomoc do rodziny i przyjaciół oraz szukać pomocy ze strony lokalnych wspólnot i kościołów.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?...
Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Ojciec dziecka ukrywa dochód.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...

Wyszukiwarka