Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.

Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli jest Pani na świadczeniu to nie wolno podjąć pracy. Ewentualnie należy zgłosić że taka praca została podjęta i świadczenie może zostać cofnięte.

anonim cytuj
18-08-2023
przyznawanie wielu świadczeń związanych z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym wiąże się z określonymi kryteriami, w tym ewentualnym zakazem pracy.

Praca za granicą a świadczenia w Polsce:
Jeśli podjęcie pracy za granicą naruszy warunki przyznania świadczenia, możesz zostać pozbawiona prawa do niego. Dodatkowo, nieinformowanie odpowiednich instytucji o zmianie sytuacji życiowej lub ekonomicznej może prowadzić do konieczności zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i innych sankcji.

Zgłoszenie podjęcia pracy:
Jeżeli zdecydujesz się na podjęcie pracy, niezbędne jest poinformowanie odpowiedniego organu, który przyznaje Ci świadczenie, o tej zmianie. Organ ten oceni, czy i jak praca wpłynie na Twoje prawo do świadczenia.

Międzynarodowe aspekty:
Pracując w Niemczech, będziesz podlegać tamtejszym przepisom dotyczącym pracy, podatków i ubezpieczeń społecznych. Jednak to, że pracujesz za granicą, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania przepisów polskich dotyczących świadczeń.

Podsumowując, zanim podejmiesz decyzję o pracy za granicą, zalecam dokładne przeanalizowanie wszystkich konsekwencji, które może to przynieść dla Twojego statusu świadczeniobiorcy w Polsce. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z odpowiednim organem przyznającym świadczenie lub prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Budowa domu na wspólnej działce.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....

Wyszukiwarka