Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.

Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli jest Pani na świadczeniu to nie wolno podjąć pracy. Ewentualnie należy zgłosić że taka praca została podjęta i świadczenie może zostać cofnięte.

anonim cytuj
18-08-2023
przyznawanie wielu świadczeń związanych z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym wiąże się z określonymi kryteriami, w tym ewentualnym zakazem pracy.

Praca za granicą a świadczenia w Polsce:
Jeśli podjęcie pracy za granicą naruszy warunki przyznania świadczenia, możesz zostać pozbawiona prawa do niego. Dodatkowo, nieinformowanie odpowiednich instytucji o zmianie sytuacji życiowej lub ekonomicznej może prowadzić do konieczności zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i innych sankcji.

Zgłoszenie podjęcia pracy:
Jeżeli zdecydujesz się na podjęcie pracy, niezbędne jest poinformowanie odpowiedniego organu, który przyznaje Ci świadczenie, o tej zmianie. Organ ten oceni, czy i jak praca wpłynie na Twoje prawo do świadczenia.

Międzynarodowe aspekty:
Pracując w Niemczech, będziesz podlegać tamtejszym przepisom dotyczącym pracy, podatków i ubezpieczeń społecznych. Jednak to, że pracujesz za granicą, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania przepisów polskich dotyczących świadczeń.

Podsumowując, zanim podejmiesz decyzję o pracy za granicą, zalecam dokładne przeanalizowanie wszystkich konsekwencji, które może to przynieść dla Twojego statusu świadczeniobiorcy w Polsce. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z odpowiednim organem przyznającym świadczenie lub prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Umorzenie zaległych alimentów.
Witam, mojej narzeczonej od około 3 lat wpływają środki z zaległych alimentów(jej biologiczny ojciec nie płacił alimentów przez 18 lat) teraz poszedł gdzieś do pracy i co jakiś czas komornik coś jej przeleje ale np. w tamtym roku było to jakieś 2 tyś bo jej biologiczny ojciec albo nie miał pracy albo pracował na lewo, teraz zaczął wypisywać do teściowej że idzie do sądu i będzie się starał o umorzenie alimentów, czy ma do tego prawo?...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...
Mieszkanie nabyte w spadku.
Po bardzo burzliwej sprawie o nabycie spadku po mojej zmarłej siostrze sąd po niemal 2 latach wydał postanowienie wedle, którego jestem jednym ze spadkobierców. W skład spadku wchodzi m.in. mieszkanie. Osoba, która według mojej wiedzy do tej pory dysponowała kluczami, a także pobierała korzyści z tego tytułu (czynsz od lokatorów zamieszkujących mieszkanie) wypiera się tego. Lokatorzy nie otwierają mi drzwi. Co mogę zrobić? Czy mogę wezwać ślusarz...

Wyszukiwarka