Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.

Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli jest Pani na świadczeniu to nie wolno podjąć pracy. Ewentualnie należy zgłosić że taka praca została podjęta i świadczenie może zostać cofnięte.

anonim cytuj
18-08-2023
przyznawanie wielu świadczeń związanych z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym wiąże się z określonymi kryteriami, w tym ewentualnym zakazem pracy.

Praca za granicą a świadczenia w Polsce:
Jeśli podjęcie pracy za granicą naruszy warunki przyznania świadczenia, możesz zostać pozbawiona prawa do niego. Dodatkowo, nieinformowanie odpowiednich instytucji o zmianie sytuacji życiowej lub ekonomicznej może prowadzić do konieczności zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i innych sankcji.

Zgłoszenie podjęcia pracy:
Jeżeli zdecydujesz się na podjęcie pracy, niezbędne jest poinformowanie odpowiedniego organu, który przyznaje Ci świadczenie, o tej zmianie. Organ ten oceni, czy i jak praca wpłynie na Twoje prawo do świadczenia.

Międzynarodowe aspekty:
Pracując w Niemczech, będziesz podlegać tamtejszym przepisom dotyczącym pracy, podatków i ubezpieczeń społecznych. Jednak to, że pracujesz za granicą, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania przepisów polskich dotyczących świadczeń.

Podsumowując, zanim podejmiesz decyzję o pracy za granicą, zalecam dokładne przeanalizowanie wszystkich konsekwencji, które może to przynieść dla Twojego statusu świadczeniobiorcy w Polsce. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z odpowiednim organem przyznającym świadczenie lub prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Dożywocie
Witam. Dostałem w darowiznie od rodziców działkę na której dożywotnią służebność ma Ciocia. Rodzice ta działkę kupili i osoba sprzedającą ma się opiekować Ciocia. Jednak zdrowie Cioci podupadło i nie ma komu się nią zaopiekować. Na kogo spada opieka ? ...
Umowa zlecenie (rezygnacja)
Umowa podpisana na okres 01.10.2020-01.01.2021. W związku z niedogodnościami jakie spotkały mnie w pracy chce zrezygnować z niej. W umowie nie ma nic o wypowiedzeniu. Powiadomiłam zleceniobiorce, że nie pojawię się już w pracy. Czy w związku z niewykonaniem zlecenia ponoszę konsekwencje? Dostałam odpowiedź, że nie mogę tak zrobic, ze nie przyjde do pracy bo ta umowa mnie wiąże prawnie....
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...

Wyszukiwarka