Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.

Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli jest Pani na świadczeniu to nie wolno podjąć pracy. Ewentualnie należy zgłosić że taka praca została podjęta i świadczenie może zostać cofnięte.

anonim cytuj
18-08-2023
przyznawanie wielu świadczeń związanych z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym wiąże się z określonymi kryteriami, w tym ewentualnym zakazem pracy.

Praca za granicą a świadczenia w Polsce:
Jeśli podjęcie pracy za granicą naruszy warunki przyznania świadczenia, możesz zostać pozbawiona prawa do niego. Dodatkowo, nieinformowanie odpowiednich instytucji o zmianie sytuacji życiowej lub ekonomicznej może prowadzić do konieczności zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i innych sankcji.

Zgłoszenie podjęcia pracy:
Jeżeli zdecydujesz się na podjęcie pracy, niezbędne jest poinformowanie odpowiedniego organu, który przyznaje Ci świadczenie, o tej zmianie. Organ ten oceni, czy i jak praca wpłynie na Twoje prawo do świadczenia.

Międzynarodowe aspekty:
Pracując w Niemczech, będziesz podlegać tamtejszym przepisom dotyczącym pracy, podatków i ubezpieczeń społecznych. Jednak to, że pracujesz za granicą, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania przepisów polskich dotyczących świadczeń.

Podsumowując, zanim podejmiesz decyzję o pracy za granicą, zalecam dokładne przeanalizowanie wszystkich konsekwencji, które może to przynieść dla Twojego statusu świadczeniobiorcy w Polsce. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z odpowiednim organem przyznającym świadczenie lub prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Czy praca w informatyce wymaga zakładania działalności gospodarczej?
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
174kpc
Говоря откровенно, вы совершенно правы. The Linden Clinic is known for its commitment to the safe, ethical [url=https://stemcellsprice.com/]https://stemcellsprice.com/[/url] and efficient methods of treatment....
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...

Wyszukiwarka