Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.

Hej wszystkim,
Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeżeli jest Pani na świadczeniu to nie wolno podjąć pracy. Ewentualnie należy zgłosić że taka praca została podjęta i świadczenie może zostać cofnięte.

anonim cytuj
18-08-2023
przyznawanie wielu świadczeń związanych z opieką nad dzieckiem niepełnosprawnym wiąże się z określonymi kryteriami, w tym ewentualnym zakazem pracy.

Praca za granicą a świadczenia w Polsce:
Jeśli podjęcie pracy za granicą naruszy warunki przyznania świadczenia, możesz zostać pozbawiona prawa do niego. Dodatkowo, nieinformowanie odpowiednich instytucji o zmianie sytuacji życiowej lub ekonomicznej może prowadzić do konieczności zwrotu nienależnie pobranych świadczeń i innych sankcji.

Zgłoszenie podjęcia pracy:
Jeżeli zdecydujesz się na podjęcie pracy, niezbędne jest poinformowanie odpowiedniego organu, który przyznaje Ci świadczenie, o tej zmianie. Organ ten oceni, czy i jak praca wpłynie na Twoje prawo do świadczenia.

Międzynarodowe aspekty:
Pracując w Niemczech, będziesz podlegać tamtejszym przepisom dotyczącym pracy, podatków i ubezpieczeń społecznych. Jednak to, że pracujesz za granicą, nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania przepisów polskich dotyczących świadczeń.

Podsumowując, zanim podejmiesz decyzję o pracy za granicą, zalecam dokładne przeanalizowanie wszystkich konsekwencji, które może to przynieść dla Twojego statusu świadczeniobiorcy w Polsce. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować się z odpowiednim organem przyznającym świadczenie lub prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna a zachowek.
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
wniosek o urlop
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...
Co można zrobić aby nie rzetelny pracodawca wyplacił za stracony czas i pracę ?
Mam pytanie, pracowałem u pewnego jegomościa w firmie która stawia domki letniskowe... Już pomijając fakt że mnie zwodził umowami i stawkami to do tej pory nie wypłacił mi pieniędzy... Co można zrobić aby nie rzetelny pracodawca wyplacił za stracony czas i pracę ??? Dodam że miejsca w których pracowałem nagrywałem ...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...

Wyszukiwarka