Okres wypowiedzenia na umowie o pracę

Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
19-10-2021
jeżeli jest to umowa o pracę, obowiązuje okres z kodeksu pracy.
Jeżeli to umowa zlecenie, obowiązuje termin podany w umowie

anonim cytuj
19-10-2021
Prawda jest taka, że zgodnie z art. 18 kodeksu pracy, zapisy w umowie o pracę mogą być inne niże te wynikające z kodeksu pracy, o ile są korzystniejsze dla pracownika. Tak więc jeśli uważasz, że korzystniejsze jest dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, to właśnie takie cię obowiązuje, zgodnie z zapisami umowy (chociaż tutaj warto wiedzieć, co dokładnie jest zapisane w umowie, bo w ciemno ciężko cokolwiek mówić, teoretyzuję tylko na podstawie tego, co napisałeś w poście).
Inna rzecz jest taka, że jeśli uznasz, że obowiązuje cię korzystniejsze dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, a pracodawca wolałby żeby trwało ono 3 miesiące - zgodnie z kodeksem pracy - to zapewne cię zwolni dyscyplinarnie, gdy po miesiącu przestaniesz przychodzić do pracy. I wówczas pozostanie ci jedynie sąd do dochodzenia swoich racji i skorygowania świadectwa pracy.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Kończy mi się urlop macierzyński i nie mam możliwości wrócić do pracy. Jak mogę się ubezpieczyć?
Cześć, we wrześniu kończy mi się urlop macierzyński nie mam możliwości wrócić do pracy a umowa rozwiązała się w dniu porodu. Co teraz zrobić żeby być ubezpieczonym i w razie choroby normalnie iść do lekarza czy szpitala? Czy mąż może dołączyć mnie do swojego ubezpieczenia w ZUS on ma umowę na czas nieokreślony. Czy np. Muszę iść się zarejestrować w urzędzie pracy na bezrobocie? Całkowicie zielona jestem proszę o wyrozumiałość i pomoc...
Zawieszenie działalności a umowa B2B?
Czy umowa B2B (partnerska) zawarta między dwiema firmami jest nadal aktywna jeżeli działalność została zawieszona ? Jeżeli tak to okres wypowiedzenia jest taki sam jak na umowie czy inny wynikający z przepisów prawa ? Czy długość zawieszenia firmy ma wpływ na umowę B2B ? (umowa na czas nieokreślony z 6 miesięcznym czasem wypowiedzenia) ?...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...

Wyszukiwarka