Okres wypowiedzenia na umowie o pracę

Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
19-10-2021
jeżeli jest to umowa o pracę, obowiązuje okres z kodeksu pracy.
Jeżeli to umowa zlecenie, obowiązuje termin podany w umowie

anonim cytuj
19-10-2021
Prawda jest taka, że zgodnie z art. 18 kodeksu pracy, zapisy w umowie o pracę mogą być inne niże te wynikające z kodeksu pracy, o ile są korzystniejsze dla pracownika. Tak więc jeśli uważasz, że korzystniejsze jest dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, to właśnie takie cię obowiązuje, zgodnie z zapisami umowy (chociaż tutaj warto wiedzieć, co dokładnie jest zapisane w umowie, bo w ciemno ciężko cokolwiek mówić, teoretyzuję tylko na podstawie tego, co napisałeś w poście).
Inna rzecz jest taka, że jeśli uznasz, że obowiązuje cię korzystniejsze dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, a pracodawca wolałby żeby trwało ono 3 miesiące - zgodnie z kodeksem pracy - to zapewne cię zwolni dyscyplinarnie, gdy po miesiącu przestaniesz przychodzić do pracy. I wówczas pozostanie ci jedynie sąd do dochodzenia swoich racji i skorygowania świadectwa pracy.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
Czy alimenty mogę płacić w gotówce?
Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja ż...

Wyszukiwarka