Okres wypowiedzenia na umowie o pracę

Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
19-10-2021
jeżeli jest to umowa o pracę, obowiązuje okres z kodeksu pracy.
Jeżeli to umowa zlecenie, obowiązuje termin podany w umowie

anonim cytuj
19-10-2021
Prawda jest taka, że zgodnie z art. 18 kodeksu pracy, zapisy w umowie o pracę mogą być inne niże te wynikające z kodeksu pracy, o ile są korzystniejsze dla pracownika. Tak więc jeśli uważasz, że korzystniejsze jest dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, to właśnie takie cię obowiązuje, zgodnie z zapisami umowy (chociaż tutaj warto wiedzieć, co dokładnie jest zapisane w umowie, bo w ciemno ciężko cokolwiek mówić, teoretyzuję tylko na podstawie tego, co napisałeś w poście).
Inna rzecz jest taka, że jeśli uznasz, że obowiązuje cię korzystniejsze dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, a pracodawca wolałby żeby trwało ono 3 miesiące - zgodnie z kodeksem pracy - to zapewne cię zwolni dyscyplinarnie, gdy po miesiącu przestaniesz przychodzić do pracy. I wówczas pozostanie ci jedynie sąd do dochodzenia swoich racji i skorygowania świadectwa pracy.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Mieszkanie nabyte w spadku.
Po bardzo burzliwej sprawie o nabycie spadku po mojej zmarłej siostrze sąd po niemal 2 latach wydał postanowienie wedle, którego jestem jednym ze spadkobierców. W skład spadku wchodzi m.in. mieszkanie. Osoba, która według mojej wiedzy do tej pory dysponowała kluczami, a także pobierała korzyści z tego tytułu (czynsz od lokatorów zamieszkujących mieszkanie) wypiera się tego. Lokatorzy nie otwierają mi drzwi. Co mogę zrobić? Czy mogę wezwać ślusarz...
Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Wyrok w zawieszeniu u spłata szkody.
Dzień dobry. Mam wyrok w zawieszeniu za przywłaszczenie mienia (3 lata). Dostałem nakaz spłaty powstałej szkody. Kończy mi się wyrok a nie zdążę spłacić całej kwoty z nakazu zapłaty. Czy w tym przypadku sąd odwiesi mi wyrok i pójdę do więzienia?...
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...

Wyszukiwarka