Okres wypowiedzenia na umowie o pracę

Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
19-10-2021
jeżeli jest to umowa o pracę, obowiązuje okres z kodeksu pracy.
Jeżeli to umowa zlecenie, obowiązuje termin podany w umowie

anonim cytuj
19-10-2021
Prawda jest taka, że zgodnie z art. 18 kodeksu pracy, zapisy w umowie o pracę mogą być inne niże te wynikające z kodeksu pracy, o ile są korzystniejsze dla pracownika. Tak więc jeśli uważasz, że korzystniejsze jest dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, to właśnie takie cię obowiązuje, zgodnie z zapisami umowy (chociaż tutaj warto wiedzieć, co dokładnie jest zapisane w umowie, bo w ciemno ciężko cokolwiek mówić, teoretyzuję tylko na podstawie tego, co napisałeś w poście).
Inna rzecz jest taka, że jeśli uznasz, że obowiązuje cię korzystniejsze dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, a pracodawca wolałby żeby trwało ono 3 miesiące - zgodnie z kodeksem pracy - to zapewne cię zwolni dyscyplinarnie, gdy po miesiącu przestaniesz przychodzić do pracy. I wówczas pozostanie ci jedynie sąd do dochodzenia swoich racji i skorygowania świadectwa pracy.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach.
Chciałbym się upewnić, czy dobrze myślę, mianowicie teść wraz ze swoją siostrą odziedziczyli dom po rodzicach (po połowie). Miało to miejsce w czasie, gdy teść był w związku małżeńskim z teściową (która wcześniej wyrzuciła teścia z ich wspólnego domu, ale bez żadnego postępowania sądowego, po prostu miała taki kaprys, do rozwodu nie doszło). Obecnie teść umiera i zastanawia się, czy po jego śmierci jakaś część odziedziczonego po rodzicach domu pr...
Umowa o najem mieszkania.
Dzień dobry! Miałem podpisać umowę o najem mieszkania. Wpłaciłem kaucje o wysokości 2000pln a po zapoznaniu się z dodatkowymi szczegółami podjął decyzje o rezygnacji z tego mieszkania. Nie akceptowałem i nie podpisywałem żadnych umów tylko wysłałem przelew z tytułem kaucja. W tej chwili właściciel mieszkania nie odbiera telefonu i nie odpisuje. Jak mam postępować?...
174kpc
Я считаю, что Вы ошибаетесь. Давайте обсудим это. Пишите мне в PM, поговорим. {often|sometimes} {they say|you can hear} that {any|all|each} vodka is bitter and {tastes |tastes the same, {unlike | apart |excellent} from cognac, wine, #file_links["C:\Users\Admin\Desktop\file\gsa+en+100k2101251URLBB.txt",1,N] or whiskey....
Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...

Wyszukiwarka