Okres wypowiedzenia na umowie o pracę

Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda?
anonim cytuj
19-10-2021
jeżeli jest to umowa o pracę, obowiązuje okres z kodeksu pracy.
Jeżeli to umowa zlecenie, obowiązuje termin podany w umowie

anonim cytuj
19-10-2021
Prawda jest taka, że zgodnie z art. 18 kodeksu pracy, zapisy w umowie o pracę mogą być inne niże te wynikające z kodeksu pracy, o ile są korzystniejsze dla pracownika. Tak więc jeśli uważasz, że korzystniejsze jest dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, to właśnie takie cię obowiązuje, zgodnie z zapisami umowy (chociaż tutaj warto wiedzieć, co dokładnie jest zapisane w umowie, bo w ciemno ciężko cokolwiek mówić, teoretyzuję tylko na podstawie tego, co napisałeś w poście).
Inna rzecz jest taka, że jeśli uznasz, że obowiązuje cię korzystniejsze dla ciebie wypowiedzenie miesięczne, a pracodawca wolałby żeby trwało ono 3 miesiące - zgodnie z kodeksem pracy - to zapewne cię zwolni dyscyplinarnie, gdy po miesiącu przestaniesz przychodzić do pracy. I wówczas pozostanie ci jedynie sąd do dochodzenia swoich racji i skorygowania świadectwa pracy.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Powrót do pracy po 3 latach przerwy.
Witam, przychodzę po poradę odnośnie powrotu do pracy po 3ch latach przerwy (dwie ciąże plus macierzyński ) P.s. Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym. Otóż korporacja w której pracuje powiadomiła mnie ,że mój dział w którym pracowałam między innymi ja i dziewczyna , którą uczyłam (to samo stanowisko) został "okrojony" i została tylko koleżanka . Chcą abym wysłała CV do działu zajmującego się rekrutacja i będą czegoś dla mnie...
Odwołanie darowizny.
Moja mama przepisała w darowiźnie działkę na mojego brata, jej syna. Działka została podzielona na dwie części. Jedna jest jego druga jej. Na jej działce stoi dom, w którym mieszka też brat z żoną. Mieszkają tam, nie płacą za nic, nie kupują jedzenia, a wręcz wysługują się moimi rodzicami i tak jakby ograniczają ich funkcjonowanie w tym domu. "Rządzą się". W związku z tym moja mama chciałaby "odwołać" tą darowiznę. Dostali od ...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...

Wyszukiwarka