18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?

Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie.
Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
anonim cytuj
19-09-2022
Tak. Podatek 8,5%

anonim cytuj
22-09-2022
A co oznacza kwota wolna od podatku do 30 tys?

anonim cytuj
23-09-2022
W ryczałcie nie ma kwoty wolnej

anonim cytuj
24-09-2022
Tak, należy odprowadzać.

anonim cytuj
25-09-2022
Jeżeli osoba decyduje się na opodatkowanie przychodów z najmu mieszkania na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, to obowiązkiem jest opłacanie ryczałtu do urzędu skarbowego, bez względu na wysokość tych przychodów.

Jest to uregulowane w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze podlegają 8,5% stawce podatku w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Z drugiej strony, zasada kwoty wolnej od podatku nie dotyczy opodatkowania ryczałtem. Kwota wolna od podatku (30 000 zł) dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych obliczanego na zasadach ogólnych, a nie w formie ryczałtu. W przypadku ryczałtu płacisz stałą, procentową stawkę od całego przychodu, bez możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów, a kwota wolna od podatku nie ma tutaj zastosowania.

Podsumowując, jeżeli osoba wynajmuje mieszkanie i jej przychód rocznie wynosi 18 000 zł, to zgodnie z prawem ma obowiązek odprowadzania podatku ryczałtowego do urzędu skarbowego. Podatek wyniesie 8,5% z 18 000 zł, czyli 1530 zł rocznie.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty po 25 roku życia
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada. A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to ...
Darowizna po ślubie.
Narzeczony kupi dom na siebie (próg dochodowy zaniżałam ja i dzieci ) Teraz chcemy aby mnie dopisał ale ale jest podatek nie mały. Za tydzień bierzemy ślub cywilny by go uniknąć. Jak dopisać mnie by nie były duże koszta ?...

Wyszukiwarka