18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?

Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie.
Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
anonim cytuj
19-09-2022
Tak. Podatek 8,5%

anonim cytuj
22-09-2022
A co oznacza kwota wolna od podatku do 30 tys?

anonim cytuj
23-09-2022
W ryczałcie nie ma kwoty wolnej

anonim cytuj
24-09-2022
Tak, należy odprowadzać.

anonim cytuj
25-09-2022
Jeżeli osoba decyduje się na opodatkowanie przychodów z najmu mieszkania na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, to obowiązkiem jest opłacanie ryczałtu do urzędu skarbowego, bez względu na wysokość tych przychodów.

Jest to uregulowane w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze podlegają 8,5% stawce podatku w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Z drugiej strony, zasada kwoty wolnej od podatku nie dotyczy opodatkowania ryczałtem. Kwota wolna od podatku (30 000 zł) dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych obliczanego na zasadach ogólnych, a nie w formie ryczałtu. W przypadku ryczałtu płacisz stałą, procentową stawkę od całego przychodu, bez możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów, a kwota wolna od podatku nie ma tutaj zastosowania.

Podsumowując, jeżeli osoba wynajmuje mieszkanie i jej przychód rocznie wynosi 18 000 zł, to zgodnie z prawem ma obowiązek odprowadzania podatku ryczałtowego do urzędu skarbowego. Podatek wyniesie 8,5% z 18 000 zł, czyli 1530 zł rocznie.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka