18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?

Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie.
Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
anonim cytuj
19-09-2022
Tak. Podatek 8,5%

anonim cytuj
22-09-2022
A co oznacza kwota wolna od podatku do 30 tys?

anonim cytuj
23-09-2022
W ryczałcie nie ma kwoty wolnej

anonim cytuj
24-09-2022
Tak, należy odprowadzać.

anonim cytuj
25-09-2022
Jeżeli osoba decyduje się na opodatkowanie przychodów z najmu mieszkania na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, to obowiązkiem jest opłacanie ryczałtu do urzędu skarbowego, bez względu na wysokość tych przychodów.

Jest to uregulowane w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze podlegają 8,5% stawce podatku w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Z drugiej strony, zasada kwoty wolnej od podatku nie dotyczy opodatkowania ryczałtem. Kwota wolna od podatku (30 000 zł) dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych obliczanego na zasadach ogólnych, a nie w formie ryczałtu. W przypadku ryczałtu płacisz stałą, procentową stawkę od całego przychodu, bez możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów, a kwota wolna od podatku nie ma tutaj zastosowania.

Podsumowując, jeżeli osoba wynajmuje mieszkanie i jej przychód rocznie wynosi 18 000 zł, to zgodnie z prawem ma obowiązek odprowadzania podatku ryczałtowego do urzędu skarbowego. Podatek wyniesie 8,5% z 18 000 zł, czyli 1530 zł rocznie.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel posesji może samodzielnie usunąć plakat wyborczy?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kwestii bilbordów wyborczych. Wynajmuje połowę domu, na ogrodzeniu należącym do mojej części wywieszono plakaty wyborcze nie pytając mnie o zdanie, z kolei na płocie drugiego domu nic nie wywieszono. Czy mam prawo ściągać banery?...
wypadek w pracy, L4 i ubezpieczenie
Witam. Sytuacja jest dosc skomplikowana -mąż miał wypadek w pracy w sierpniu i od tej pory jest na L4 -We wrześniu skończyła mu się umowa dostał świadectwo pracy i nosił już L4 do ZUS -Ja nie pracuje i ja i dziecko byłyśmy dopisanie do jego ubezpieczenia -od sierpnia nie dostał jeszcze zadnych pieniędzy z ZUS Dziś w trójkę ja, on i dziecko byliśmy u lekarza ale okazało się że nie możemy być przyjęci bo nie mamy ubezpieczenia, a dziś mąż miał...
Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...

Wyszukiwarka