18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?

Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie.
Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
anonim cytuj
19-09-2022
Tak. Podatek 8,5%

anonim cytuj
22-09-2022
A co oznacza kwota wolna od podatku do 30 tys?

anonim cytuj
23-09-2022
W ryczałcie nie ma kwoty wolnej

anonim cytuj
24-09-2022
Tak, należy odprowadzać.

anonim cytuj
25-09-2022
Jeżeli osoba decyduje się na opodatkowanie przychodów z najmu mieszkania na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, to obowiązkiem jest opłacanie ryczałtu do urzędu skarbowego, bez względu na wysokość tych przychodów.

Jest to uregulowane w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze podlegają 8,5% stawce podatku w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Z drugiej strony, zasada kwoty wolnej od podatku nie dotyczy opodatkowania ryczałtem. Kwota wolna od podatku (30 000 zł) dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych obliczanego na zasadach ogólnych, a nie w formie ryczałtu. W przypadku ryczałtu płacisz stałą, procentową stawkę od całego przychodu, bez możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów, a kwota wolna od podatku nie ma tutaj zastosowania.

Podsumowując, jeżeli osoba wynajmuje mieszkanie i jej przychód rocznie wynosi 18 000 zł, to zgodnie z prawem ma obowiązek odprowadzania podatku ryczałtowego do urzędu skarbowego. Podatek wyniesie 8,5% z 18 000 zł, czyli 1530 zł rocznie.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...
Alimenty na byłą żonę.
Witam. Dostałem rozwód bez orzekania o winie. Alimenty po 800 zł na dziecko i opiekę naprzemienna tydzień w tydzien. Trójka dzieci. Do tego ex małżonka dostała 400 zł alimentów na 5 lat bo nigdy nie pracowala i sąd powiedział że trzeba ją wesprzeć aby rozpoczęła karierę. Chce poznać waszą opinię na ten temat. Dodam że ex się z kimś spotyka od pół roku. Nasz rozwód trwał dwa lata. Mieszkamy w tej samej miejscowości. Ona ma 32 lata. Ja mam 39 la...
Odkupienie działalności.
Kupuję z kumplem biznes od osoby trzeciej. Umowa którą nam zaproponowano to bubel i chcemy mieć inną, dobrze napisaną, więc będziemy musieli opłacić prawnika. Pytanie tutaj: Czy do umowy sprzedaży działalności wystarczy dowolny prawnik, potrzebny jest jakiś prawnik z konkretną specjalizacją, czy może po prostu marsz do notariusza?...
Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...

Wyszukiwarka