18 tysięcy przychodu rocznego. Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?

Wynajmuje mieszkanie. Mój roczny przychód to 18 tys zł, 1500 zł miesięcznie.
Czy mam obowiązek opłacać ryczałt do urzędu skarbowego?
anonim cytuj
19-09-2022
Tak. Podatek 8,5%

anonim cytuj
22-09-2022
A co oznacza kwota wolna od podatku do 30 tys?

anonim cytuj
23-09-2022
W ryczałcie nie ma kwoty wolnej

anonim cytuj
24-09-2022
Tak, należy odprowadzać.

anonim cytuj
25-09-2022
Jeżeli osoba decyduje się na opodatkowanie przychodów z najmu mieszkania na zasadzie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, to obowiązkiem jest opłacanie ryczałtu do urzędu skarbowego, bez względu na wysokość tych przychodów.

Jest to uregulowane w art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym przychody z najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy oraz z innych umów o podobnym charakterze podlegają 8,5% stawce podatku w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Z drugiej strony, zasada kwoty wolnej od podatku nie dotyczy opodatkowania ryczałtem. Kwota wolna od podatku (30 000 zł) dotyczy podatku dochodowego od osób fizycznych obliczanego na zasadach ogólnych, a nie w formie ryczałtu. W przypadku ryczałtu płacisz stałą, procentową stawkę od całego przychodu, bez możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów, a kwota wolna od podatku nie ma tutaj zastosowania.

Podsumowując, jeżeli osoba wynajmuje mieszkanie i jej przychód rocznie wynosi 18 000 zł, to zgodnie z prawem ma obowiązek odprowadzania podatku ryczałtowego do urzędu skarbowego. Podatek wyniesie 8,5% z 18 000 zł, czyli 1530 zł rocznie.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie opieki nad chorym członkiem rodziny?
Teściowa jest sądownie ubezwłasnowolniona ze względu na chorobę. Teść jest jej prawnym opiekunem. Czy po śmierci teścia mój mąż, który jest ich jedynym synem, dziedziczy opiekę po ojcu, czy trzeba coś załatwiać w sądzie?...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
Witam, odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...

Wyszukiwarka