Wypłata małoletniego pracownika.

Dzień dobry.
Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??
anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).
Nas jednak bardziej interesuje art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.
Moim zdaniem zatem te środki są wyłączone z zarządu rodziców (opiekunów prawnych), nie mogą oni więc ich rekwirować.

anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).

Kodeks cywilny w art. 21 faktycznie mówi o tym, że małoletni pracownik może samodzielnie dysponować swoim zarobkiem, o ile nie jest inaczej określone przez sąd opiekuńczy.

Dodatkowo,
art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.

Ten przepis jest kluczowy, gdyż jasno stanowi, że rodzice lub opiekunowie prawni nie mają prawa do zarządu środkami finansowymi zarobionymi przez dziecko. Oznacza to, że nie mogą one sięgać po zarobek dziecka bez jego zgody.

Podsumowując, na podstawie powołanych przepisów prawa, opiekun prawny nie może rekwirować wypłaty małoletniego pracownika, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów postanowi inaczej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Składanie fałszywych zeznań.
Mam pytanie bo w sądzie będąc jako świadek i poszkodowany zostałem przesłuchany w sprawie rozboju na ulicy(była kamera gdzie to zarejestrowała). Ukradziono wtedy mi portfel z wypłatą, i złożyłem fałszywą umowę zlecenie że pracowałem u pracodawcy X. Byłem tam zatrudniony częściowo na czarno częściowo na umowę, ale na inną kwotę niż było w mojej fikcyjnej mowie). Sąd wystosował pismo do pracodawcy X i przesłał oryginalną umowę. Co mogę zrobić żeby ...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...

Wyszukiwarka