Wypłata małoletniego pracownika.

Dzień dobry.
Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??
anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).
Nas jednak bardziej interesuje art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.
Moim zdaniem zatem te środki są wyłączone z zarządu rodziców (opiekunów prawnych), nie mogą oni więc ich rekwirować.

anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).

Kodeks cywilny w art. 21 faktycznie mówi o tym, że małoletni pracownik może samodzielnie dysponować swoim zarobkiem, o ile nie jest inaczej określone przez sąd opiekuńczy.

Dodatkowo,
art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.

Ten przepis jest kluczowy, gdyż jasno stanowi, że rodzice lub opiekunowie prawni nie mają prawa do zarządu środkami finansowymi zarobionymi przez dziecko. Oznacza to, że nie mogą one sięgać po zarobek dziecka bez jego zgody.

Podsumowując, na podstawie powołanych przepisów prawa, opiekun prawny nie może rekwirować wypłaty małoletniego pracownika, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów postanowi inaczej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...
Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Siostra założyła kamery, Czy ma prawo założyć kamery na podwórku?
Siostra założyła kamery. W sierpniu był przepis. Mama ma do końca życia możliwość mieszkania a ja do końca maja 2023. Czy ma prawo założyć kamery na podwórku? ...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...

Wyszukiwarka