Wypłata małoletniego pracownika.

Dzień dobry.
Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??
anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).
Nas jednak bardziej interesuje art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.
Moim zdaniem zatem te środki są wyłączone z zarządu rodziców (opiekunów prawnych), nie mogą oni więc ich rekwirować.

anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).

Kodeks cywilny w art. 21 faktycznie mówi o tym, że małoletni pracownik może samodzielnie dysponować swoim zarobkiem, o ile nie jest inaczej określone przez sąd opiekuńczy.

Dodatkowo,
art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.

Ten przepis jest kluczowy, gdyż jasno stanowi, że rodzice lub opiekunowie prawni nie mają prawa do zarządu środkami finansowymi zarobionymi przez dziecko. Oznacza to, że nie mogą one sięgać po zarobek dziecka bez jego zgody.

Podsumowując, na podstawie powołanych przepisów prawa, opiekun prawny nie może rekwirować wypłaty małoletniego pracownika, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów postanowi inaczej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

dlaczego samochody elektryczne to nie jest nasza przyszlosc?
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je zastapic?...
Kradzież wizerunku na instagramie
Dzień dobry. Ktoś wykradł zdjęcia z Instagrama mojej córki i wstawił je pod fałszywym kontem na fotka.pl. . Córka pojechała z tyn ma policję gdzie usłyszała że nie zostanie przyjęte jej zgłoszenie o kradzieży jej wizerunku ponieważ nie ma w tym żadnej szkodliwości. Czy można z tyn problemem jakoś sobie poradzić skoro policja nic nie zrobi? ...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Podatek od nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...

Wyszukiwarka