Wypłata małoletniego pracownika.

Dzień dobry.
Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??
anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).
Nas jednak bardziej interesuje art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.
Moim zdaniem zatem te środki są wyłączone z zarządu rodziców (opiekunów prawnych), nie mogą oni więc ich rekwirować.

anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).

Kodeks cywilny w art. 21 faktycznie mówi o tym, że małoletni pracownik może samodzielnie dysponować swoim zarobkiem, o ile nie jest inaczej określone przez sąd opiekuńczy.

Dodatkowo,
art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.

Ten przepis jest kluczowy, gdyż jasno stanowi, że rodzice lub opiekunowie prawni nie mają prawa do zarządu środkami finansowymi zarobionymi przez dziecko. Oznacza to, że nie mogą one sięgać po zarobek dziecka bez jego zgody.

Podsumowując, na podstawie powołanych przepisów prawa, opiekun prawny nie może rekwirować wypłaty małoletniego pracownika, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów postanowi inaczej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Co grozi za niepowiadomienie o popełnieniu przestępstwa?
Zatrzymano faceta, który sprzedawał narkotyki. Mieszkał u nas w drugim mieszkaniu. Mówiłam mu żeby nie przychodzili tam tacy ludzie, bo sobie nie życzę. Domyślałam się, ze sprzedaje. Czy jeśli policja zobaczy smsy odnośnie tego, że domyślałam się, ze handluje narkotykami będę miała z tego problemy? ...
Służebność
Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...

Wyszukiwarka