Wypłata małoletniego pracownika.

Dzień dobry.
Czy opiekun prawny może rekwirować wypłatę małoletniego pracownika??
anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).
Nas jednak bardziej interesuje art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.
Moim zdaniem zatem te środki są wyłączone z zarządu rodziców (opiekunów prawnych), nie mogą oni więc ich rekwirować.

anonim cytuj
15-08-2023
Art. 21 kc jasno wskazuje, że osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem (chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi).

Kodeks cywilny w art. 21 faktycznie mówi o tym, że małoletni pracownik może samodzielnie dysponować swoim zarobkiem, o ile nie jest inaczej określone przez sąd opiekuńczy.

Dodatkowo,
art. 101 par. 2 kro, zgodnie z którym zarząd sprawowany przez rodziców nie obejmuje zarobku dziecka ani przedmiotów oddanych mu do swobodnego użytku.

Ten przepis jest kluczowy, gdyż jasno stanowi, że rodzice lub opiekunowie prawni nie mają prawa do zarządu środkami finansowymi zarobionymi przez dziecko. Oznacza to, że nie mogą one sięgać po zarobek dziecka bez jego zgody.

Podsumowując, na podstawie powołanych przepisów prawa, opiekun prawny nie może rekwirować wypłaty małoletniego pracownika, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów postanowi inaczej.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Nowa umowa o prace na zwolnieniu lekarskim
Pracuje w oparciu umowy o pracę w firmie x, ale aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim trzydniowym. Czy podczas tego zwolnienia lekarskiego mogę podpisać umowę zlecenie z inną firmą niż w tej w której pracuję? Umowa jest podpisywana na odległość. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemne konsekwencje?...
Umowa deweloperska na lokal mieszkalny
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem. Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...
Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...

Wyszukiwarka