Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?

Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?
anonim cytuj
12-09-2022
Jak studentki to 18 lat chyba mają, umowę można podpisać z rodzicami i to oni będą odpowiedzialni za opłaty/ mieszkanie.

anonim cytuj
12-09-2022
To zależy już z kim chcesz mieć umowę. Albo rodzice a dziewczyny wpisane jako osoby zamieszkujące albo bezpośrednio z nimi. Oczywiście o ile są pełnoletnie. Osoby z którymi podpiszesz umowę będą zobowiązane do płatności. Najem okazjonalny to jest umowa z załącznikami. Te załączniki najemca podpisuje u notariusza a później dostarcza. Dobrą umowa to indywidualnie sporządzona pod siebie.

anonim cytuj
12-09-2022
Odpowiadając na Pani pytania:

Jeżeli studentki są pełnoletnie, mogą zawrzeć umowę najmu bez konieczności zaangażowania ich rodziców. W praktyce jednak często umowy podpisuje się z rodzicami, gdyż to oni z reguły ponoszą koszty wynajmu.

Aby zabezpieczyć swój interes jako wynajmujący, warto pamiętać o kilku kwestiach:

Określenie stron umowy: Dobrze jest, aby umowa była podpisana z wszystkimi osobami, które będą mieszkać w wynajmowanym lokalu, aby w przypadku problemów z opłatami każda z nich była solidarnie odpowiedzialna.

Kaucja: Ustalenie kaucji może być dodatkowym zabezpieczeniem w przypadku uszkodzeń mieszkania lub nieuregulowanych opłat.

Określenie terminu płatności czynszu: Warto precyzyjnie wskazać, do kiedy najemca ma obowiązek opłacić czynsz za wynajmowane mieszkanie.

Najem okazjonalny: Najem okazjonalny jest specyficzną formą najmu, która daje większe uprawnienia wynajmującemu w przypadku ewentualnej eksmisji. Jeśli chodzi o formalności - umowa najmu okazjonalnego zawierana jest w formie pisemnej. Następnie najemca składa u notariusza oświadczenie o poddaniu się egzekucji w razie nieopuszczenia nieruchomości po zakończeniu najmu. Ostatecznie, wynajmujący składa to oświadczenie wraz z umową w odpowiednim wydziale ksiąg wieczystych.

Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na ewentualne klauzule dotyczące zwierząt, palenia w mieszkaniu czy też organizowania imprez. Warto również zastanowić się nad okresem wypowiedzenia umowy najmu oraz innymi ewentualnymi warunkami jej rozwiązania.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Rozwód
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu. Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy. Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie. Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...
Czy syndyk zabiera zwrot podatku ?
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku bo na internecie to różnie pisze? A drugie pytanie nie związane bezpośrednio z prawem ale może ktoś wie. Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...

Wyszukiwarka