A jeśli mój okres próbny dobiegnie końca podczas mojej niezdolności do pracy, czy pracodawca może nie przedłużyć mi umowy właśnie z tego powodu?
Zgodnie z art. 25 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę na okres próbny bez wskazywania przyczyny, ale musi przestrzegać wymaganego okresu wypowiedzenia. Oznacza to, że pracodawca nie jest zobowiązany do przedłużenia Twojej umowy po zakończeniu okresu próbnego, niezależnie od tego, czy jesteś na zwolnieniu lekarskim czy nie.
Jednakże warto zwrócić uwagę na inne przepisy prawne, które chronią pracownika przed dyskryminacją. Zakaz dyskryminacji w zatrudnieniu wynika z art. 11^1 Kodeksu pracy. Jeśli pracodawca zdecydowałby się nie przedłużać umowy z powodu Twojego stanu zdrowia lub niezdolności do pracy, mógłby naruszać ten zakaz.
W praktyce, jeśli pracodawca zdecyduje się nie przedłużać umowy na okres próbny, może być trudno udowodnić, że powodem był stan zdrowia pracownika. Warto więc zwrócić uwagę na wszelkie okoliczności, które mogą świadczyć o potencjalnej dyskryminacji.