Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO.
RODO nie ma nic z tym wspólnego, bo oni nie przekazują Twoich danych innym.
anonim cytuj
06-04-2023
A jak ktoś udostępnia czyiś wizerunek na portalu społecznościowym bez zgody?
anonim cytuj
06-04-2023
Jeżeli z Twojego własnego profilu to też nic złego nie robi. Otwierając konto na portalu społecznościowym,
Akceptujesz napisane drobnym druczkiem, że zgadzasz się na wykorzystywanie Twoich materiałów.
anonim cytuj
06-04-2023
Dziewczyna zrobiła screena mojego profilu i wstawiła to u siebie na tik toku, ze słowami kompromitujący są różne filmiki, ale na jednym jest moje zdjęcie. To nic nie można z tym zrobić?
anonim cytuj
06-04-2023
Samo zdjęcie nie, ale podpis to zależy, jeżeli obraźliwy, to za obrazę możesz ją do sądu podać.
anonim cytuj
06-04-2023
Nie prawda, nie można sobie robić screena i wrzucać, nie można pobierać nic od kogoś i wrzucić. Można tylko używać w ramach portalu udostępniania. Ten „mały druczek” nie daje dodatkowych praw innym użytkownikom tylko portalowi.
anonim cytuj
06-04-2023
Przetwarzają dane pomimo wycofania zgody.
Właściwym organem jest UODO.
anonim cytuj
06-04-2023
Też tak miałam, ale z inną firmą powiedziałam, że przy następnym kontakcie z ich strony zawiadamiam UOKiK. I to był ostatni kontakt.
anonim cytuj
06-04-2023
W przypadku naruszenia RODO (Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych) przez firmę działającą w Polsce, odpowiednim organem, do którego należy zgłosić naruszenie, jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO). Aby zgłosić naruszenie, można to zrobić na kilka sposobów:
1. Elektronicznie: Wypełniając formularz zgłoszenia dostępny na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych (https://www.uodo.gov.pl/pl/153/155).
2. Listownie: Można również wysłać pisemne zgłoszenie na adres Urzędu:
Urząd Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2
00-193 Warszawa
3. Osobiście: Zgłoszenie można złożyć osobiście w siedzibie UODO pod adresem ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
Przed zgłoszeniem naruszenia warto jeszcze raz poinformować Auto Pay o swoim żądaniu usunięcia danych z ich systemów, podkreślając, że jest to zgodne z przepisami RODO. Warto zachować kopie korespondencji jako dowód na podjęcie prób rozwiązania problemu bezpośrednio z firmą.
W zgłoszeniu do UODO warto przedstawić jak najwięcej informacji na temat naruszenia, takich jak:
Opis sytuacji, w tym sposób i okoliczności zgłoszenia żądania usunięcia danych.
Informacje na temat Auto Pay (np. nazwa firmy, adres, adres e-mail, numer telefonu).
Dowody na to, że żądanie usunięcia danych zostało zignorowane lub nieprawidłowo zrealizowane (np. kopie korespondencji z firmą, kopie otrzymanych maili po zgłoszeniu żądania usunięcia danych).
Miej na uwadze, że zgłoszenie do UODO nie gwarantuje automatycznego nałożenia sankcji na Auto Pay, ale urząd przeprowadzi postępowanie w celu ustalenia, czy doszło do naruszenia RODO, i w razie potrzeby podejmie odpowiednie działania.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Dzień dobry.
Pracodawca zatrudnia na podstawie umowy zlecenie lub lub działalność gospodarcza. Na czym polega to drugie? I czy jest to zgodne z prawem
...
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
Mieszkamy cały czas razem.Zgodnie z wyliczeniami rozliczałem się z żoną za koszty domu i dzieci. Jedno jest pełnoletnie. Na drugie koszt miesieczny wychodził średniorocznie ok 1300 zl. Na mnie 650. Dla prostoty analizy załużmy że całą kwotę wysyłałem w gotówce. Część kwoty wydawałem i przedstawiałem paragony a część przelewalem na konto. Nie sprzeciwiała się wysłanemu jej mojemu wyliczeniu a nawet okazywała zadowolenie na messengerze. Jednak nadm...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: