Naruszenie RODO

Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO.
anonim cytuj
06-04-2023
RODO nie ma nic z tym wspólnego, bo oni nie przekazują Twoich danych innym.

anonim cytuj
06-04-2023
A jak ktoś udostępnia czyiś wizerunek na portalu społecznościowym bez zgody?

anonim cytuj
06-04-2023
Jeżeli z Twojego własnego profilu to też nic złego nie robi. Otwierając konto na portalu społecznościowym,
Akceptujesz napisane drobnym druczkiem, że zgadzasz się na wykorzystywanie Twoich materiałów.

anonim cytuj
06-04-2023
Dziewczyna zrobiła screena mojego profilu i wstawiła to u siebie na tik toku, ze słowami kompromitujący są różne filmiki, ale na jednym jest moje zdjęcie. To nic nie można z tym zrobić?

anonim cytuj
06-04-2023
Samo zdjęcie nie, ale podpis to zależy, jeżeli obraźliwy, to za obrazę możesz ją do sądu podać.

anonim cytuj
06-04-2023
Nie prawda, nie można sobie robić screena i wrzucać, nie można pobierać nic od kogoś i wrzucić. Można tylko używać w ramach portalu udostępniania. Ten „mały druczek” nie daje dodatkowych praw innym użytkownikom tylko portalowi.

anonim cytuj
06-04-2023
Przetwarzają dane pomimo wycofania zgody.
Właściwym organem jest UODO.

anonim cytuj
06-04-2023
Też tak miałam, ale z inną firmą powiedziałam, że przy następnym kontakcie z ich strony zawiadamiam UOKiK. I to był ostatni kontakt.

anonim cytuj
06-04-2023
W przypadku naruszenia RODO (Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych) przez firmę działającą w Polsce, odpowiednim organem, do którego należy zgłosić naruszenie, jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO). Aby zgłosić naruszenie, można to zrobić na kilka sposobów:

1. Elektronicznie: Wypełniając formularz zgłoszenia dostępny na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych (https://www.uodo.gov.pl/pl/153/155).

2. Listownie: Można również wysłać pisemne zgłoszenie na adres Urzędu:
Urząd Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2
00-193 Warszawa

3. Osobiście: Zgłoszenie można złożyć osobiście w siedzibie UODO pod adresem ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.

Przed zgłoszeniem naruszenia warto jeszcze raz poinformować Auto Pay o swoim żądaniu usunięcia danych z ich systemów, podkreślając, że jest to zgodne z przepisami RODO. Warto zachować kopie korespondencji jako dowód na podjęcie prób rozwiązania problemu bezpośrednio z firmą.

W zgłoszeniu do UODO warto przedstawić jak najwięcej informacji na temat naruszenia, takich jak:

Opis sytuacji, w tym sposób i okoliczności zgłoszenia żądania usunięcia danych.
Informacje na temat Auto Pay (np. nazwa firmy, adres, adres e-mail, numer telefonu).
Dowody na to, że żądanie usunięcia danych zostało zignorowane lub nieprawidłowo zrealizowane (np. kopie korespondencji z firmą, kopie otrzymanych maili po zgłoszeniu żądania usunięcia danych).
Miej na uwadze, że zgłoszenie do UODO nie gwarantuje automatycznego nałożenia sankcji na Auto Pay, ale urząd przeprowadzi postępowanie w celu ustalenia, czy doszło do naruszenia RODO, i w razie potrzeby podejmie odpowiednie działania.

Powodzenia w rozwiązaniu problemu z Auto Pay.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Wraz z mężem mamy mieszkanie które jest naszą wspólną własnością. W księdze wieczystej pojawił się wpis za mój dług, mąż nie ma z tym nic wspólnego. Czy ja mogę znieść moja własność ? Czy mogę dokonać darowizny na rzecz dziecka lub męża ?...
import leków
Została do mnie nadana przesyłka zagraniczna zawierająca leki. Jest to pięć opakowań środków antykoncepcyjnych na mój wyłączny użytek. Przesyłka po nadejściu do Polski została zatrzymana przez urząd celny, który domaga się ode mnie dowodu zakupu leków oraz pozwolenia z Urzędu Rejestracji Wyrobów Medycznych na import. Faktur żadnych nie mam, leki otrzymałam od osoby prywatnej za darmo. Według ustawy prawo farmaceutyczne można bez zgody Urzędu Wyro...

Wyszukiwarka