Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

anonim cytuj
10-08-2023
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

anonim cytuj
10-08-2023

Nie, pracodawca nie ma prawa nakazać pracownikowi korzystania z urlopu bezpłatnego bez jego zgody. Zgodnie z art. 174 Kodeksu Pracy, urlop bezpłatny może być udzielony jedynie na wniosek pracownika.

Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

Dokładnie, w sytuacji, gdy pracodawca ze swojej inicjatywy zamyka zakład pracy, a pracownik jest gotów do pracy, to przysługuje mu wynagrodzenie za czas przestoju, czyli tzw. postojowe. Odwołanie się do art. 81 Kodeksu Pracy jest tutaj trafne.

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

Zgadza się. Decyzja o udzieleniu urlopu bezpłatnego leży po stronie pracownika, nie pracodawcy. Pracodawca nie ma prawa narzucać takiego urlopu bez zgody pracownika.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?
W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać. Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z ...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...

Wyszukiwarka