Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

anonim cytuj
10-08-2023
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

anonim cytuj
10-08-2023

Nie, pracodawca nie ma prawa nakazać pracownikowi korzystania z urlopu bezpłatnego bez jego zgody. Zgodnie z art. 174 Kodeksu Pracy, urlop bezpłatny może być udzielony jedynie na wniosek pracownika.

Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

Dokładnie, w sytuacji, gdy pracodawca ze swojej inicjatywy zamyka zakład pracy, a pracownik jest gotów do pracy, to przysługuje mu wynagrodzenie za czas przestoju, czyli tzw. postojowe. Odwołanie się do art. 81 Kodeksu Pracy jest tutaj trafne.

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

Zgadza się. Decyzja o udzieleniu urlopu bezpłatnego leży po stronie pracownika, nie pracodawcy. Pracodawca nie ma prawa narzucać takiego urlopu bez zgody pracownika.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia? W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu). Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....
Darowizna działek budowlanych.
Sprawa przedstawia się następująco. Kilka działek budowlanych należących do dwóch sióstr. W celu uniknięcia dodatkowych kosztów notarialnych, a mianowicie jedna z sióstr chce zachować wszystkie działki, pomysł jest taki aby zrzec się sądownie prawa do spadku tych działek (spadek po zmarłych rodzicach bez żadnych obciążeń), a następnie spłacić siostrę w formie darowizny na konto. Pytanie jest takie czy US nie zinterpretuje tego jako chęć uniknięci...

Wyszukiwarka