Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

anonim cytuj
10-08-2023
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

anonim cytuj
10-08-2023

Nie, pracodawca nie ma prawa nakazać pracownikowi korzystania z urlopu bezpłatnego bez jego zgody. Zgodnie z art. 174 Kodeksu Pracy, urlop bezpłatny może być udzielony jedynie na wniosek pracownika.

Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

Dokładnie, w sytuacji, gdy pracodawca ze swojej inicjatywy zamyka zakład pracy, a pracownik jest gotów do pracy, to przysługuje mu wynagrodzenie za czas przestoju, czyli tzw. postojowe. Odwołanie się do art. 81 Kodeksu Pracy jest tutaj trafne.

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

Zgadza się. Decyzja o udzieleniu urlopu bezpłatnego leży po stronie pracownika, nie pracodawcy. Pracodawca nie ma prawa narzucać takiego urlopu bez zgody pracownika.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Meldunek
Dzień dobry, Piszę z takim pytaniem Jestem osobą pełnoletnią i nie mam własnego mieszkania wynajmuję po prostu i nie mieszkam z moją mamą a chciałabym żeby mnie zameldowała bo nie chcę widnieć jako osoba bezdomna i bez możliwości uczęszczania na wybory. Moja mama mieszka w btbs. Z tego co mi wiadomo zameldowanie kogoś nie wiąże się z dodatkowymi opłatami bo ilość używanych zasobów nie zmienia się. Mimo wszystko btbs chce aby moja mama płaciła dod...
Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...

Wyszukiwarka