Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

anonim cytuj
10-08-2023
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

anonim cytuj
10-08-2023

Nie, pracodawca nie ma prawa nakazać pracownikowi korzystania z urlopu bezpłatnego bez jego zgody. Zgodnie z art. 174 Kodeksu Pracy, urlop bezpłatny może być udzielony jedynie na wniosek pracownika.

Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

Dokładnie, w sytuacji, gdy pracodawca ze swojej inicjatywy zamyka zakład pracy, a pracownik jest gotów do pracy, to przysługuje mu wynagrodzenie za czas przestoju, czyli tzw. postojowe. Odwołanie się do art. 81 Kodeksu Pracy jest tutaj trafne.

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

Zgadza się. Decyzja o udzieleniu urlopu bezpłatnego leży po stronie pracownika, nie pracodawcy. Pracodawca nie ma prawa narzucać takiego urlopu bez zgody pracownika.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Anulowanie umowy zlecenia i brak wynagrodzenia.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie: wykonywałem pracę dla pewnej firmy (czynności związane z archiwizacją i dokumentacją), z którą podpisałem w styczniu 2022 roku umowę zlecenia. Umowa została zawarta na 6 miesięcy. 26 kwietnia otrzymałem informację, że z przyczyn finansowych i gospodarczych umowa została anulowana. W związku z tym nie dostanę żadnego wynagrodzenia. Wykonana została przeze mnie zlecona praca, nie skończona jeszc...
Co z długiem po odrzuceniu spadku?
Dzień dobry. Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy. 1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek. 2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca?
Czy niepełnoletni bratanek dziedziczy długi po zmarłym bracie ojca? Czy należy w imieniu niepełnoletniego złożyć wniosek o odrzucenie spadku.? Jak to teraz po nowelizacji prawa spadkowego wygląda? I jeśli trzeba odrzucić spadek w jego imieniu jak to najszybciej zrobić?...
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy.
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Zrobiłam to w złości bo nakryłam go na kłamstwie. Jednak to zdjęcie skasowałam po niecałych 5 minutach, a ten zescreenował to i straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy. Zaznaczam, że on tam miał profil i rozsyłał zdjęcia twarzy oraz przyrodzenia w rozmowach prywatnych , Zrobiłam to wszystko w nerwach i dużych emocjach i byłam...

Wyszukiwarka