Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

anonim cytuj
10-08-2023
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

anonim cytuj
10-08-2023

Nie, pracodawca nie ma prawa nakazać pracownikowi korzystania z urlopu bezpłatnego bez jego zgody. Zgodnie z art. 174 Kodeksu Pracy, urlop bezpłatny może być udzielony jedynie na wniosek pracownika.

Jeśli pracodawca ze swojej woli zamyka firmę to jest obowiązany wypłacić tzw. postojowe - art. 81 Kp

Dokładnie, w sytuacji, gdy pracodawca ze swojej inicjatywy zamyka zakład pracy, a pracownik jest gotów do pracy, to przysługuje mu wynagrodzenie za czas przestoju, czyli tzw. postojowe. Odwołanie się do art. 81 Kodeksu Pracy jest tutaj trafne.

Nie. Pracodawca nie może nakazać iść na urlop bezpłatny. Art. 174 Kodeksu Pracy. Urlop bezpłatny może być udzielony na wniosek pracownika. Nie ma innej opcji.

Zgadza się. Decyzja o udzieleniu urlopu bezpłatnego leży po stronie pracownika, nie pracodawcy. Pracodawca nie ma prawa narzucać takiego urlopu bez zgody pracownika.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy od sprzedawcy?
Witam, Kilka miesięcy temu zakupiłem przez internet używany telewizor od prywatnego sprzedawcy. Opis aukcji był obiecujący, telewizor miał być w pełni sprawny, bez żadnych wad. Niestety, gdy przyszedł czas na podłączenie i uruchomienie telewizora, okazało się, że ekran ma wady - pojawiają się na nim irytujące zielone plamy, które utrudniają oglądanie. Oczywiście, od razu skontaktowałem się ze sprzedawcą i poinformowałem go o problemie. Popr...

Wyszukiwarka