"Bezpieczny kredyt 2%"

Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?
anonim cytuj
02-10-2023
A czemu nie możecie kredytu wziąć razem, razem być w księdze wieczystej itp? Jaki to problem?
nie ma takiej możliwości przy tym programie kredytowym, mogą go wziąć wspólnie tylko małżeństwa, albo pary z minimum jednym dzieckiem

Ślub cywilny koszt 80zl , wspólnota majątkowa jeśli nie ma intercyzy gratis ,brak straty jednej ze stron przy ewentualnym rozwodzie .Zabezpiecz się lepiej bo przez 5 czy 10 lat będziesz partycypować w spłacie kredytu na nie wspólne mieszkanie i w razie czego nic nie odzyskasz.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Przywłaszczenie alimentów na dzieci przez osobę nieuprawnioną do odbioru.
Znajoma płaci na dziecko alimenty ustalone przez zabezpieczenie sądowe. Regularnie i zgodnie z zabezpieczeniem przekazem pocztowym, bo tak zażądał ojciec dziecka. Po czym doszło do sytuacji, że w miesiącu czerwcu 2023 alimenty odebrała jego matka. Matka dziecka ma potwierdzenie z poczty ,że przekaz odebrała jego matka on twierdzi, że przekaz trafił do nadawcy. Matka ojca przywłaszczyła alimenty nie przekazując mu tych alimentów. Ojciec dziecka o...
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę?
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd. Nie wiem, co on knuje. Temat drażliwy. Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz. Nie wiem, co o tym myśleć....
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...

Wyszukiwarka