uregulowanie kontaktów z dzieckiem

Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie testu na obecność narkotyków? Dodam, że dwa tygodnie temu, gdy był w odwiedzinach odmówił zrobienia testu informując mnie, że zrobi mi na złość I go nie wykona (mam to nagrane). Kierując się tym, iż kazał mi zadzwonić na policję, policjant poradził mi, że jeżeli nie chce zrobić testu, najprawdopodobniej jest pod wpływem narkotyków. Powiedział mi, że mam go wyprosić w takiej sytuacji, a jeżeli nie będzie chciał wyjść to policja przyjedzie. Co mogę zrobić? Czy mam prawo żądać od niego by zrobił test jeżeli chce się widzieć z dzieckiem? Martwię się o bezpieczeństwo dziecka i swoje, były już sytuację, gdy groził nam siekierą, będąc pod wpływem
anonim cytuj
01-10-2020
Może Pani poprosić ojca dziecka o wykonanie testu na narkotyki, ale on tej prośby spełniać nie musi.

anonim cytuj
01-10-2020
jeżeli tej prośby nie spełni, czy mam prawo to wyprosic? Nie chce by odwiedzał dziecko, będąc pod wpływem używek

anonim cytuj
01-10-2020
zawsze może Pani kogoś wyprosić ze swojego domu. Jednak w tym przypadku będzie się to równało z niewykonaniem orzeczenia sądu o kontaktach i może zostać Pani ukarana za ich utrudnianie. Sąd w orzeczeniu nie wskazał żadnych warunków, jakie powinien spełnić ojciec dziecka przed rozpoczęciem kontaktu i Pani nie może wprowadzać jednostronnie ograniczeń w tym zakresie.
Inna sprawa, kiedy ojciec dziecka będzie pod wyraźnym wpływem narkotyków,czy innych używek. Wtedy nie widzę problemu w tym, że wyprosi go Pani z mieszkania, a w razie awantury wezwie policję.

anonim cytuj
01-10-2020
takiej odpowiedzi właśnie potrzebowałam dziękuję

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika
Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Jak obliczyć koszty utrzymania dziecka do alimentów?
Dzień dobry co wpisać i jak rozpisać wydatki na 4 dzieci do alimentów? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać....
Dozór elektroniczny.
Witam , mam pytanie mam dozór elektroniczny i zakaz prowadzenia pojazdów. Dokładnie wczoraj była taka sytuacja że jechałam z dużą prędkością i nie zatrzymałam się do kontroli. Zaczęłam uciekać sama nie wiem dlaczego... Straciłam panowanie nad autem i uderzyłam w drzewo, zaczęłam uciekać pieszo , ale mnie złapano... Moje pytanie brzmi: co mi za to grozi ? Czy dozór elektroniczny zostanie ściągnięty ? Proszę nie oceniać....

Wyszukiwarka