Czy moge być współwłaścicielem darowizny męża?

Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?
anonim cytuj
13-02-2023
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

anonim cytuj
13-02-2023
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
13-02-2023
Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

anonim cytuj
13-02-2023
Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

anonim cytuj
13-02-2023
Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?

W przypadku darowizny męża otrzymanej podczas trwania małżeństwa, nieruchomości nie wchodzą do majątku wspólnego, chyba że umowa darowizny stanowi inaczej. Jeśli chodzi o możliwość stania się współwłaścicielem obu działek:

Zgodnie z kodeksem cywilnym, można przeprowadzić umowę ustanowienia współwłasności nieruchomości. Taka umowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego.
Mąż może przekazać Pani darowiznę części nieruchomości. Należy pamiętać, że darowizna rodzeństwa, małżonków, zstępnych i wstępnych jest zwolniona od podatku do pewnej kwoty.
Jeśli chodzi o koszta:

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy. W przypadku umowy ustanowienia współwłasności lub umowy darowizny części nieruchomości, opłata notarialna będzie naliczana od wartości tej części nieruchomości.
Dodatkowo, należy liczyć się z kosztami sądowymi związanymi z wpisem do księgi wieczystej oraz opłatą skarbową, jeśli darowizna przekroczy kwotę zwolnioną od podatku.
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

Rozszerzenie wspólności majątkowej o konkretną nieruchomość to jedno z rozwiązań. Wspólnota majątkowa małżeńska polega na tym, że majątek nabyty przez małżonków w czasie trwania małżeństwa stanowi ich majątek wspólny. Rozszerzenie wspólności majątkowej można dokonać przez zawarcie umowy przed notariuszem. Opłaty notarialne będą zależeć od wartości nieruchomości.

Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

Tak, jak wcześniej wspomniałem, to jedna z możliwości. Umowa darowizny musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Koszty związane z taką umową to przede wszystkim opłaty notarialne oraz, w zależności od wartości darowizny, ewentualny podatek od darowizny.

Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy oraz od cennika danego notariusza. Jeśli koszt u notariusza wynosi ok. 1100zł, trzeba jeszcze uwzględnić koszty sądowe związane z wpisem zmian do księgi wieczystej.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Oględziny nieruchomości przez komornika.
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię. 14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości. W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści: "Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Sprzęty w wynajmowanym mieszkaniu uległy zniszczeniu. Wyrzuciłam je nie informując właściciela. Sprawa trafiła do Sądu, jak to się może skończyć?
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk. Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Mieszkanie na kredyt.
Witam, kupiłam mieszkanie w kredycie, właściciel mieszkania oburzony czemu tak długo trwa uruchomienie kredytu, do końca października ma mieć pieniądze na koncie od banku ale on stwierdził że jak do jutra nie będzie kasy to on wyjeżdża na 3 tygodnie I klucze I mieszkanie zda za 3 tygodniu. Umowa notarialna również jest do końca października ze do tego czasu musi zdać mieszkanie. Co mogę zrobić w tej sytuacji jeżeli on naprawdę wyjdzie ?...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...

Wyszukiwarka