Czy moge być współwłaścicielem darowizny męża?

Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?
anonim cytuj
13-02-2023
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

anonim cytuj
13-02-2023
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
13-02-2023
Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

anonim cytuj
13-02-2023
Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

anonim cytuj
13-02-2023
Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?

W przypadku darowizny męża otrzymanej podczas trwania małżeństwa, nieruchomości nie wchodzą do majątku wspólnego, chyba że umowa darowizny stanowi inaczej. Jeśli chodzi o możliwość stania się współwłaścicielem obu działek:

Zgodnie z kodeksem cywilnym, można przeprowadzić umowę ustanowienia współwłasności nieruchomości. Taka umowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego.
Mąż może przekazać Pani darowiznę części nieruchomości. Należy pamiętać, że darowizna rodzeństwa, małżonków, zstępnych i wstępnych jest zwolniona od podatku do pewnej kwoty.
Jeśli chodzi o koszta:

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy. W przypadku umowy ustanowienia współwłasności lub umowy darowizny części nieruchomości, opłata notarialna będzie naliczana od wartości tej części nieruchomości.
Dodatkowo, należy liczyć się z kosztami sądowymi związanymi z wpisem do księgi wieczystej oraz opłatą skarbową, jeśli darowizna przekroczy kwotę zwolnioną od podatku.
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

Rozszerzenie wspólności majątkowej o konkretną nieruchomość to jedno z rozwiązań. Wspólnota majątkowa małżeńska polega na tym, że majątek nabyty przez małżonków w czasie trwania małżeństwa stanowi ich majątek wspólny. Rozszerzenie wspólności majątkowej można dokonać przez zawarcie umowy przed notariuszem. Opłaty notarialne będą zależeć od wartości nieruchomości.

Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

Tak, jak wcześniej wspomniałem, to jedna z możliwości. Umowa darowizny musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Koszty związane z taką umową to przede wszystkim opłaty notarialne oraz, w zależności od wartości darowizny, ewentualny podatek od darowizny.

Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy oraz od cennika danego notariusza. Jeśli koszt u notariusza wynosi ok. 1100zł, trzeba jeszcze uwzględnić koszty sądowe związane z wpisem zmian do księgi wieczystej.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wygląda sprawa o odrzucenie spadku przez małoletniego?
Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza....
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Zwolnienie natychmiastowe pomimo okresu wypowiedzenia.
No więc mam zapis w umowie zlecenie : "każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia." Pracodawca przyszedł i mnie zwolnił natychmiastowo, przyprowadził od razu osobę na moje miejsce i kazał iść do domu. Zapytałam co z okresem wypowiedzenia? Odpowiedział że jest jednostronny. Natomiast zapis w umowie jest jak powyżej. Zadzwoniłam jeszcze tego samego dnia do niego przypominając o tym zapisie, m...
bon turystyczny
Witam, mam pytanie odnośnie bonu turystycznego. Rodzicie po rozwodzie, dzieci są przy matce. Komu w takiej sytuacji przysluguje ten bon?...

Wyszukiwarka