Czy moge być współwłaścicielem darowizny męża?

Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?
anonim cytuj
13-02-2023
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

anonim cytuj
13-02-2023
Dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
13-02-2023
Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

anonim cytuj
13-02-2023
Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

anonim cytuj
13-02-2023
Mąż otrzymał w darowiźnie od swojej matki dom wraz z działką, na której ów dom stoi. Kilka lat później od ojca dostał w darowiźnie działkę rolną. Obie darowizny były mu darowane, gdy byliśmy już małżeństwem. Obecnie zastanawiamy się nad tym, bym stała się współwłaścicielką obu działek, w tym domu. Jak to prawnie ugryźć, oraz na jakie koszta musimy się nastawić, bo znajduję sprzeczne informacje?

W przypadku darowizny męża otrzymanej podczas trwania małżeństwa, nieruchomości nie wchodzą do majątku wspólnego, chyba że umowa darowizny stanowi inaczej. Jeśli chodzi o możliwość stania się współwłaścicielem obu działek:

Zgodnie z kodeksem cywilnym, można przeprowadzić umowę ustanowienia współwłasności nieruchomości. Taka umowa musi być zawarta w formie aktu notarialnego.
Mąż może przekazać Pani darowiznę części nieruchomości. Należy pamiętać, że darowizna rodzeństwa, małżonków, zstępnych i wstępnych jest zwolniona od podatku do pewnej kwoty.
Jeśli chodzi o koszta:

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy. W przypadku umowy ustanowienia współwłasności lub umowy darowizny części nieruchomości, opłata notarialna będzie naliczana od wartości tej części nieruchomości.
Dodatkowo, należy liczyć się z kosztami sądowymi związanymi z wpisem do księgi wieczystej oraz opłatą skarbową, jeśli darowizna przekroczy kwotę zwolnioną od podatku.
Najtaniej rozszerzyć wspólnotę małżeńską o te nieruchomości. Koszt kilkaset złotych u notariusza.

Rozszerzenie wspólności majątkowej o konkretną nieruchomość to jedno z rozwiązań. Wspólnota majątkowa małżeńska polega na tym, że majątek nabyty przez małżonków w czasie trwania małżeństwa stanowi ich majątek wspólny. Rozszerzenie wspólności majątkowej można dokonać przez zawarcie umowy przed notariuszem. Opłaty notarialne będą zależeć od wartości nieruchomości.

Niech mąż podaruje Ci udział w nieruchomości o wartości 1/2.

Tak, jak wcześniej wspomniałem, to jedna z możliwości. Umowa darowizny musi być zawarta w formie aktu notarialnego. Koszty związane z taką umową to przede wszystkim opłaty notarialne oraz, w zależności od wartości darowizny, ewentualny podatek od darowizny.

Rozszerzenie wspólności majątkowej u notariusza kosztuje ok. 1100zł (w zależności od ilości nieruchomości będą zmieniać się koszty sądowe). Najprostsze i najtańsze rozwiązanie.

Opłaty notarialne zależą od wartości przedmiotu umowy oraz od cennika danego notariusza. Jeśli koszt u notariusza wynosi ok. 1100zł, trzeba jeszcze uwzględnić koszty sądowe związane z wpisem zmian do księgi wieczystej.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...
Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....
Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...
Dodatek węglowy.
Przychodzę z pytaniem, czy właściciel budynku ( lokal wynajmowany) może żądać ode mnie faktur za opał, który został zakupiony z dodatku węglowego, wiosek składałam sama na siebie i na adres loku wynajmowanego....

Wyszukiwarka