Zasady wypłaty zachowku.

Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?
anonim cytuj
06-04-2024
Od ceny za jaką sprzeda Pani mieszkanie. Nie może sobie Pani od zachowku odliczyć prowizji dla biura.

anonim cytuj
06-04-2024
Mam jeszcze jedno pytanie czy osoba której mam wypłacić zachowek może zażądać więcej niż jej się należy?

anonim cytuj
06-04-2024
Żądać sobie może. Należy jej się połowa tego co by odziedziczyła gdyby nie testament, pod warunkiem, że nie otrzymała wcześniej nic np. darowizny, jest w ogóle uprawniona do zachowku i nie minęło 5 lat od ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
06-04-2024
Kwota zachowku nie zawsze jest liczona od ceny sprzedaży nieruchomości. Może być umówioną kwotą, niezależnie od ceny sprzedaży. Kwota zachowku może też być wyższa lub niższa niż wynika to z ceny sprzedaży, podlega oszacowaniu. Jeśli właściciel podwyższył lub obniżył wartość po otrzymaniu darowizny, nie podlega to zaliczeniu na zachowek.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Podszywanie się i wykorzystywanie wizerunku jednego z rodziców.
Witam serdecznie I proszę o poradę. Syn mojej znajomej mieszkający z nią skradł tożsamość swojej matki i założył co najmniej kilkanaście kont w różnych sklepach internetowych podając tam jej nazwisko i adres oraz swój adres mailowy /matka nie wie jaki. Ciągle zamawia drogie rzeczy. Pod nieobecność matki odbiera paczki. Matka dowiaduje się o tym często dopiero gdy przychodzą ponaglenia zapłaty. Matka płaci wszystkie rachunki i tylko kilkakrotnie...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....

Wyszukiwarka