Zasady wypłaty zachowku.

Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?
anonim cytuj
06-04-2024
Od ceny za jaką sprzeda Pani mieszkanie. Nie może sobie Pani od zachowku odliczyć prowizji dla biura.

anonim cytuj
06-04-2024
Mam jeszcze jedno pytanie czy osoba której mam wypłacić zachowek może zażądać więcej niż jej się należy?

anonim cytuj
06-04-2024
Żądać sobie może. Należy jej się połowa tego co by odziedziczyła gdyby nie testament, pod warunkiem, że nie otrzymała wcześniej nic np. darowizny, jest w ogóle uprawniona do zachowku i nie minęło 5 lat od ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
06-04-2024
Kwota zachowku nie zawsze jest liczona od ceny sprzedaży nieruchomości. Może być umówioną kwotą, niezależnie od ceny sprzedaży. Kwota zachowku może też być wyższa lub niższa niż wynika to z ceny sprzedaży, podlega oszacowaniu. Jeśli właściciel podwyższył lub obniżył wartość po otrzymaniu darowizny, nie podlega to zaliczeniu na zachowek.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Jakie prawa i obowiązki ma opiekun osoby ubezwłasnowolnionej?
Witam siostra jest opiekunem całkowicie ubezwłasnowolnionego brata ,moje pytanie czy może zabronić mi wejść na jego posesje i domu żeby zobaczyć jak się czuje i czy wszystko w porządku u niego bo jak ona twierdzi że nie mam prawa bo to jest wszystko jej bo ona dostała od sądu zezwolenie na zarządzanie jego majątkiem. Co w takiej sytuacji mogę zrobić....
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Kara za brak ważnego ubezpieczenia OC.
Dzień dobry, czy miał ktoś taką sytuację, że otrzymał wezwanie do zapłaty karę za brak OC? Zawsze wszystko płacimy w terminie, ten jeden raz nie otrzymaliśmy listu z przedłużeniem polisy i po miesiącu zorientowaliśmy się, że musimy sami udać się do ubezpieczyciela. No i trzeba było na nowo zawrzeć polisę a dzisiaj otrzymaliśmy bardzo wysoką karę do zapłaty. Czy można tej kary uniknąć lub ją umorzyć?...

Wyszukiwarka