Zasady wypłaty zachowku.

Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?
anonim cytuj
06-04-2024
Od ceny za jaką sprzeda Pani mieszkanie. Nie może sobie Pani od zachowku odliczyć prowizji dla biura.

anonim cytuj
06-04-2024
Mam jeszcze jedno pytanie czy osoba której mam wypłacić zachowek może zażądać więcej niż jej się należy?

anonim cytuj
06-04-2024
Żądać sobie może. Należy jej się połowa tego co by odziedziczyła gdyby nie testament, pod warunkiem, że nie otrzymała wcześniej nic np. darowizny, jest w ogóle uprawniona do zachowku i nie minęło 5 lat od ogłoszenia testamentu.

anonim cytuj
06-04-2024
Kwota zachowku nie zawsze jest liczona od ceny sprzedaży nieruchomości. Może być umówioną kwotą, niezależnie od ceny sprzedaży. Kwota zachowku może też być wyższa lub niższa niż wynika to z ceny sprzedaży, podlega oszacowaniu. Jeśli właściciel podwyższył lub obniżył wartość po otrzymaniu darowizny, nie podlega to zaliczeniu na zachowek.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć długów po rodzeństwie.
Mieszkamy z rodzicami w piętrówce. Ja zajmuje cały dół. Jest to osobne mieszkanie bo osobne wejście i podliczniki. Rodzice mają mi to przepisać. Z nimi na górze mieszka siostra i brat którzy mają spore długi w bankach komorników itd...w chwili obecnej gdyby nagle rodzice zmarli dom przechodzi na nas trzech dlatego ja chcę się zabezpieczyć przepisując dół na mnie. Jak zabezpieczyć się żeby komornik nie zainteresował się spadkiem tzn. mieszkaniem k...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych prze...
Nieprawomocny wyrok sądu w sprawie widzeń dzieci z ojcem.
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję....

Wyszukiwarka