Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?
Od ceny za jaką sprzeda Pani mieszkanie. Nie może sobie Pani od zachowku odliczyć prowizji dla biura.
anonim cytuj
06-04-2024
Mam jeszcze jedno pytanie czy osoba której mam wypłacić zachowek może zażądać więcej niż jej się należy?
anonim cytuj
06-04-2024
Żądać sobie może. Należy jej się połowa tego co by odziedziczyła gdyby nie testament, pod warunkiem, że nie otrzymała wcześniej nic np. darowizny, jest w ogóle uprawniona do zachowku i nie minęło 5 lat od ogłoszenia testamentu.
anonim cytuj
06-04-2024
Kwota zachowku nie zawsze jest liczona od ceny sprzedaży nieruchomości. Może być umówioną kwotą, niezależnie od ceny sprzedaży. Kwota zachowku może też być wyższa lub niższa niż wynika to z ceny sprzedaży, podlega oszacowaniu. Jeśli właściciel podwyższył lub obniżył wartość po otrzymaniu darowizny, nie podlega to zaliczeniu na zachowek.
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...
Witam,
Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu.
Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy.
Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać.
Wieczna manipula...
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: