W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się skumulowało), a pracodawca powiedział że przez to obciążyłam firmę na dodatkowe koszty, bo gdybym odeszła to muszą zapłacić mi za te dni. Dlatego obawiam się, że nie pójdą mi na rękę, aby skrócić czas wypowiedzenia do miesiąca tylko będę musiała mieć ten trzymiesięczny okres.
Pogadaj czy nie możecie skrócić tego okresu o czas, w którym wykorzystasz urlop. Wtedy nie muszą nic płacić, a Ty ani nie musisz chodzić do pracy i możesz zacząć coś nowego (tylko upewnij się, żeby nie odwołali Cię z urlopu). Nie ma zakazu pracy na urlopie.
anonim cytuj
23-11-2023
Czyli będąc na okresie wypowiedzenia u poprzedniego pracodawcy (jeśli zgodziłby się dać mi na ten czas urlop) mogę normalnie zacząć pracę gdzie indziej? I to na umówię o pracę? A nie na "czarno" bez żadnych papierów?
anonim cytuj
23-11-2023
Oczywiście że możesz. I nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron. Wypowiedzenie jest jednostronne. A porozumienie dwu i tu obie strony muszą się zgodzić na uzgodnione warunki i wtedy my rozwiązanie na mocy porozumienia stron.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem.
Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Witam wszystkich serdecznie, potrzebuję pomocy w kwestii dotyczącej wynajmu mieszkania. Mianowicie... Aktualnie wynajmuję mieszkanie za kwotę 2000 zł miesięcznie. Na moją prośbę za misiące maj, czerwiec, lipiec kwota ta została zmniejszona na 1800 zł za zgodą właścicielki ze względu na panującą sytuację epidemiologiczną. Teraz, kiedy chcę wyprowadzić się z tego mieszkania - właścicielka żąda zwrotu różnicy z tych 3 miesięcy. Posiadam zapis do umo...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: