Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.

W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się skumulowało), a pracodawca powiedział że przez to obciążyłam firmę na dodatkowe koszty, bo gdybym odeszła to muszą zapłacić mi za te dni. Dlatego obawiam się, że nie pójdą mi na rękę, aby skrócić czas wypowiedzenia do miesiąca tylko będę musiała mieć ten trzymiesięczny okres.
anonim cytuj
23-11-2023
Pogadaj czy nie możecie skrócić tego okresu o czas, w którym wykorzystasz urlop. Wtedy nie muszą nic płacić, a Ty ani nie musisz chodzić do pracy i możesz zacząć coś nowego (tylko upewnij się, żeby nie odwołali Cię z urlopu). Nie ma zakazu pracy na urlopie.

anonim cytuj
23-11-2023
Czyli będąc na okresie wypowiedzenia u poprzedniego pracodawcy (jeśli zgodziłby się dać mi na ten czas urlop) mogę normalnie zacząć pracę gdzie indziej? I to na umówię o pracę? A nie na "czarno" bez żadnych papierów?

anonim cytuj
23-11-2023
Oczywiście że możesz. I nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron. Wypowiedzenie jest jednostronne. A porozumienie dwu i tu obie strony muszą się zgodzić na uzgodnione warunki i wtedy my rozwiązanie na mocy porozumienia stron.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Emerytura z KRUS.
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
Mój syn przypadkowo uszkodził komuś telefon. Czy aby napewno to moja wina?
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Czy można odzyskać pieniądze od firmy która ogłosiła upadłość?
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....

Wyszukiwarka