Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.

W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się skumulowało), a pracodawca powiedział że przez to obciążyłam firmę na dodatkowe koszty, bo gdybym odeszła to muszą zapłacić mi za te dni. Dlatego obawiam się, że nie pójdą mi na rękę, aby skrócić czas wypowiedzenia do miesiąca tylko będę musiała mieć ten trzymiesięczny okres.
anonim cytuj
23-11-2023
Pogadaj czy nie możecie skrócić tego okresu o czas, w którym wykorzystasz urlop. Wtedy nie muszą nic płacić, a Ty ani nie musisz chodzić do pracy i możesz zacząć coś nowego (tylko upewnij się, żeby nie odwołali Cię z urlopu). Nie ma zakazu pracy na urlopie.

anonim cytuj
23-11-2023
Czyli będąc na okresie wypowiedzenia u poprzedniego pracodawcy (jeśli zgodziłby się dać mi na ten czas urlop) mogę normalnie zacząć pracę gdzie indziej? I to na umówię o pracę? A nie na "czarno" bez żadnych papierów?

anonim cytuj
23-11-2023
Oczywiście że możesz. I nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron. Wypowiedzenie jest jednostronne. A porozumienie dwu i tu obie strony muszą się zgodzić na uzgodnione warunki i wtedy my rozwiązanie na mocy porozumienia stron.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Renta / alimenty dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia, Legalnie- przez agencje pracy. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? Chodzi również o to ze jeżeli o...
ojciec dziecka nie uznał ojcostwa
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
Brak ubezpieczenia NFZ.
Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka