Jak skrócić okres wypowiedzenia o pracę.

W firmie pracuje ponad 3 lata, więc okres wypowiedzenia mam trzymiesięczny. Jednak nie dam rady tak długo tam pracować. Chciałabym skrócić ten czas do maksimum miesiąca. Wiem, że mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron. Jednak obawiam się, że pracodawca może odmówić takiego rozwiązania. Czy mogę jakoś temu zaradzić?
Dodam jeszcze, że przysługuje mi, aż 30 dni urlopu (nie dostarczyłam wcześniej zaświadczenia o ukończeniu studiów i się skumulowało), a pracodawca powiedział że przez to obciążyłam firmę na dodatkowe koszty, bo gdybym odeszła to muszą zapłacić mi za te dni. Dlatego obawiam się, że nie pójdą mi na rękę, aby skrócić czas wypowiedzenia do miesiąca tylko będę musiała mieć ten trzymiesięczny okres.
anonim cytuj
23-11-2023
Pogadaj czy nie możecie skrócić tego okresu o czas, w którym wykorzystasz urlop. Wtedy nie muszą nic płacić, a Ty ani nie musisz chodzić do pracy i możesz zacząć coś nowego (tylko upewnij się, żeby nie odwołali Cię z urlopu). Nie ma zakazu pracy na urlopie.

anonim cytuj
23-11-2023
Czyli będąc na okresie wypowiedzenia u poprzedniego pracodawcy (jeśli zgodziłby się dać mi na ten czas urlop) mogę normalnie zacząć pracę gdzie indziej? I to na umówię o pracę? A nie na "czarno" bez żadnych papierów?

anonim cytuj
23-11-2023
Oczywiście że możesz. I nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie za porozumieniem stron. Wypowiedzenie jest jednostronne. A porozumienie dwu i tu obie strony muszą się zgodzić na uzgodnione warunki i wtedy my rozwiązanie na mocy porozumienia stron.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?
Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dzięku...
Dziedziczenie przez pasierba.
Proszę o poradę. Jest małżeństwo, umiera mąż. Nie mają wspólnych dzieci, mają tylko syna żony z poprzedniego małżeństwa. Mąż nie miał wspólnych dzieci z żoną. Z rodziną dawno temu się pokłócił i nie utrzymywał kontaktów. Ktoś kiedyś był jakieś rodzeństwo męża, ale nie wiadomo gdzie i kto. Mąż z żoną mieli mieszkanie, ale mąż nie zostawił testamentu. Całe życie w małżeństwie wychowywał pasierba jak syna i pasierb do śmierci się nim opiekował bo o...
nazwisko dziecka ze związku nieformalnego
Witam. Pytaniem odnośnie nazwiska dziecka ze związku nieformalnego. Rodzice nie mogą dojść do porozumienia czyje nazwisko ma mieć dziecko po urodzeniu- więc będzie miało długie dwuczłonowe. Kiedy matka może administracyjne zmienić na swoje nazwisko i czy argument identyfikacji z matką przez pozostanie przy niej dziecka wystarczy?...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...

Wyszukiwarka