Areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny.

Witam, sąd zarządził areszt tymczasowy za niezapłacenie grzywny. Osadzony przebywa już w areszcie, jest możliwość zapłacenia grzywny i wypuszczenie go?
anonim cytuj
17-08-2023
Nie areszt tymczasowy tylko zastępczą karę pozbawienia wolności. Po zapłaceniu pozostałej do zapłaty części grzywny skazany zostanie bezzwłocznie zwolniony. Jeśli jest taka możliwość, to zapłać w dziale ewidencji aresztu/zakładu w którym skazany przebywa.

anonim cytuj
17-08-2023
jeśli osoba została skazana na zastępczą karę pozbawienia wolności za niezapłacenie grzywny, istnieje możliwość jej zwolnienia z aresztu po zapłaceniu niespłaconego jeszcze długu. Reguluje to art. 34 § 1 Kodeksu wykroczeń, który stanowi, że jeżeli skazany, będąc w zakładzie karnym w celu odbycia kary zastępczej pozbawienia wolności, wpłaci w całości należną grzywnę lub jej część, za którą odbywa karę, zwalnia się go od dalszego jej odbywania, a jeżeli wpłacił ją w całości, zwalnia się go również od odbycia kary za pozostałą jej część.

Jeśli więc istnieje taka możliwość, warto jak najszybciej udać się do zakładu, w którym osoba skazana przebywa, by dokonać opłaty. Po zapłaceniu grzywny, osoba skazana powinna zostać niezwłocznie zwolniona. W praktyce, płatność najlepiej dokonać w dziale ewidencji zakładu karnego, w którym osadzony przebywa, aby przyspieszyć cały proces.

anonim cytuj
17-08-2023
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, jeśli uda mi się szybko zapłacić całą kwotę, to osoba skazana zostanie zwolniona praktycznie od razu? A co jeśli wpłacę tylko część tej kwoty? Czy czas spędzony w areszcie będzie odliczany proporcjonalnie do wpłaconej kwoty? Jak to dokładnie wygląda w praktyce? Czy są jakieś dodatkowe opłaty czy koszty związane z tym procesem?

anonim cytuj
17-08-2023
Tak, jeśli zapłacisz całą kwotę grzywny, osoba skazana zostanie zwolniona natychmiast. W przypadku wpłaty jedynie części grzywny:

Osoba skazana zostaje zwolniona z odbycia części kary proporcjonalnej do wpłaconej kwoty. Czyli jeśli zapłacisz połowę niespłaconej grzywny, skazany zostanie zwolniony z odbycia połowy czasu pozostałego do odbycia kary zastępczej.
Warto też zwrócić uwagę na fakt, że czas spędzony w areszcie przed wpłatą zostanie odliczony od całkowitej kary.
Jeśli chodzi o dodatkowe opłaty czy koszty, zazwyczaj nie są one pobierane w związku z samą wpłatą grzywny w zakładzie karnym. Jednak warto upewnić się bezpośrednio w zakładzie, czy nie ma żadnych dodatkowych opłat administracyjnych lub innych kosztów. W każdym przypadku jest to kwestia indywidualna i zależy od konkretnej instytucji.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Postanowienie o zawieszeniu śledztwa.
Witam, w dniu 19.07.2017 roku wydano postanowienie o przedstawieniu zarzutów z artykułów 56,61,62 kks. Już 22 maja 2018 roku wydano postanowienie o zawieszeniu śledztwa ze względu na niemożność przesłuchania świadków. Natomiast w dniu 28 kwietnia 2020 roku ponownie wydano postanowienie o kontynuacji zawieszenia śledztwa z tego samego powodu ( braku możliwości przesłuchania świadka). I tak od przedstawienia zarzutów minęło już 6 lat, a sprawa dot...
ucieczka po "ustawce"
Młody człowiek lat 19 został złapany przez policję z kijem bejsbolowym (uciekał po "ustawce"). Osadzono go na dołku. Wcześniej karany. Jakie może mieć zarzuty?...
Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Cześć, zwalniam się z pracy. 27.10 mijają mi 3 lata stażu. Czy jeżeli złoże wypowiedzenie dajmy na to jutro. To obowiązuje mnie miesięczny czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia? Bo Panie w kadrach twierdzą, że wypowiedzenie obowiązuje od 1.11 i wtedy będę miał już 3 lata stażu i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie. Mają rację?...

Wyszukiwarka