Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...
Zwolnienie lekarskie
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...
Kindergeld i świadczenie 800+.
Orientuje się ktoś czy jeśli pobieram kindergeld w Niemczech na dzieci, które mieszkają wraz z żoną na terenie Polski, Żona nieaktywna zawodowo to należy nam się również 800+ ? Gdzieś obiło mi się o uszy że od 1.1.24 takie właśnie weszły przepisy, znalazłem jakieś informacje w Internecie potwierdzające tą wersję, ale chciałbym się upewnić, natomiast do ZUSu nie da się dodzwonić aby uzyskać informacje u źródła. Korzysta już ktoś z Państwa z tej ...

Wyszukiwarka