Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Regularne niszczenie samochodu.
Od kilku miesięcy regularnie na osiedlu miałam rysowany samochód jakimś ostrym narzędziem. Po trzecim razie zainstalowałam w samochodzie kamerki na czujnik ruchu i sprawca za czwartym razem się nagrał. Dodatkowo policja u niego zabezpieczyła śrubokręt z moim lakierem samochodu. Niestety sprawca odpowie tylko za to ostatnie porysowanie według policji. Czy jest jakaś szansa że mógłby odpowiedzieć za wcześniejsze porysowania. Dodam że wcześniej spra...
Upadłość konsumencka.
Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?...
Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...

Wyszukiwarka