Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
174kpc
неплохо 383.Noong S., Kim A., English K., O'Dea S., Mahon B.P., [url=https://StemCellTherapyInCanada.com/]https://StemCellTherapyInCanada.com/[/url]. The distribution of human umbilical cord vein mesenchymal stem cells labeled with cm-dil migrated to the cyclophosphamide-damaged ovaries of c57bl/6 mice....
500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...

Wyszukiwarka