Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

obowiązki przed rozwodem
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
Wypłata świadczenia z ZFŚS
Witam. Jestem zatrudniona od 2 listopada. 7 grudnia byly wyplacane świadczenia świąteczne z ZFŚS. Oświadczenie złożyłam o dochodach. Na zapytanie dlaczego nie zostały mi wypłacone środki pieniężne otrzymałam odnośnik do Regulaminu, w ktorym jest zapis, że osoby uprawnione do świadczeń, określa sie na podstawie złożonych oświadczeń, o zamiarze korzystania w danym roku kalendarzowym, liczbie osób uprawnionych oraz dochochodzie złożonych na dzień ...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...
Rozwód bez orzekania o winie
Mam pytanie odnośnie napisania pozwu bez orzekania o winie gdzie są małoletnie dzieci. Dzieci mieszkają ze mną i alimenty są przyznane sądownie .Czy musze wnioskować ponownie w pismie o rozwod o alimentach w Sadzie Okregowym skoro posiadam akt wyroku o zasadzonych alimentach ?...

Wyszukiwarka