Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....
Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....

Wyszukiwarka