Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak uzyskać uzasadnienie wyroku po latach ?
Jak uzyskać wgląd do akt do wyroku który już zapadł? Chodzi o uzyskanie uzasadnienia wyroku....
Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...
Odrzucenie spadku.
Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami...
Sprawa o zapłatę umownych odsetek.
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...

Wyszukiwarka