Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.

Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli nie jest to związane z prowadzeniem dg to teraz sześć, z dg - trzy.

anonim cytuj
14-11-2023
Rozumiem, że jeżeli bezumowne korzystanie trwa od 2010 to jest to 13 lat bo prawo nie działa wstecz?

anonim cytuj
14-11-2023
Przepisy przejściowe
Nowe terminy co do zasady dotyczą także roszczeń powstałych przed wejściem w życie ww. ustawy, lecz jeszcze nieprzedawnionych, z zastrzeżeniem, że jeśli w przypadku zastosowania nowych przepisów termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, to bieg przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie nowej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg rozpoczął się przed dniem wejścia w życie nowej ustawy nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to wówczas przedawnienie następuje z upływem tego wcześniejszego terminu.
Przykładowo, gdy w dniu wejścia w życie ustawy (09.07.2018 r.) termin przedawnienia – wynoszący zgodnie z poprzednimi przepisami 10 lat – biegł już 5 lat, upłynie on za kolejne 5 lat (gdyż jest to termin krótszy niż ten, który przypadłby po doliczeniu nowego 6-letniego terminu od wejścia w życie nowej ustawy). Natomiast jeżeli w dniu wejścia w życie nowej ustawy upłynął jedynie 1 rok terminu przedawnienia, wówczas upłynie on 6 lat po wejściu w życie nowej ustawy.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Spadek a wysokość alimentów.
Otrzymany przez zobowiązanego spadek może wpłynąć na wysokość alimentów?...
Pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów.
Witam serdecznie, chciałam się zapytać jak wygląda sytuacja gdy pozwany nie odniósł się do pozwu o podwyższenie alimentów? Miał ktoś taką sytuację? Będzie ponownie do niego zawiadomienie wysyłane, sprawa się odbędzie czy może być zaocznie?...

Wyszukiwarka