Pomówienie w Internecie.

Dzień dobry,
znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn który został wymyślony i spowodował lawinę komentarzy opisujących co należy zrobić z taką osobą. Opis osoby był na tyle szczegółowy, że znalazły się już osoby dokonujące trafnej identyfikacji. W jaki sposób bronić się przed tego typu hejtem? Czy jest możliwe zidentyfikowanie i wyciągnięcie konsekwencji wobec osób które opublikowały anonimowo post na fb? Czy konsekwencje mogą ponieść administratorzy stron które powielały fałszywą informację wzywając do zidentyfikowania pomówionego? Czy można wyciągnąć konsekwencji wobec portali publikujących zredagowane artykuły na podstawie fałszywych oskarżeń przez anonimowe osoby? Czy w praktyce da się ugrać np. odszkodowanie?
anonim cytuj
17-08-2023
Trzeba zgłosić na prokuraturę. Jednak musisz wszystko zabezpieczyć, szybkie działanie zwiększa szanse. Ogólnie to za zniesławienie i pomówienie Facebook na 90% nie odpowie. Groźby karalne, stalking, morderstwo, obrazę Żydów i innych poglądów to prędzej. Facebook raczej jest otwarty na wyrażanie swojej opinii na Facebook (wolność słowa). A nawet jeśli cos udostępni to raczej ciężko będzie powiązać z kimś..

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...
Gdzie złożyć wniosek o 500+
Dziewczyna podlega pod urząd gminy (mieszka na wsi),ja mieszkam w mieście Urodzi się nam dziecko które będzie zameldowane u matki Czy zasiłek 500 + można składać w mieście w opiece społecznej?...
Kredyt.
Chciałem pomóc przyjacielowi i wziąłem kredyt na siebie, pożyczyłem mu te pieniądze i on spłacił swoje długi. Na chwilę obecną nie ma możliwości oddania całej kwoty, więc wpadliśmy na pomysł aby wpisać jakąś umowę. Czy jest możliwość ogarnąć między nami umowę, aby to mój przyjaciel spłacał ten kredyt, a nie ja? notariusz? nie wiem np. że on przelewa co miesiąc bankowi pieniądze za raty albo mi na konto co miesiąc? Jest jakaś opcja aby on miał ...
Przepisanie majątku za życia na jedno z dzieci.
Moja mama poinformowała mnie, że chce wszystko przepisać na mojego brata i nic mi i siostrze nie zostawić. Siostra dostała za życia od niej już dom, ja mam swoje mieszkanie na kredyt, który spłacam, natomiast brat ze względu na długi i problemy z prawem mieszka pół Polski od mamy i nie utrzymuje z nią kontaktu. Ja mieszkam najbliżej mamy i to ja mam z nią ciągły kontakt z całego rodzeństwa. Czy można coś zrobić w takiej sytuacji jakby okazało się...

Wyszukiwarka