Dzień dobry,
znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn który został wymyślony i spowodował lawinę komentarzy opisujących co należy zrobić z taką osobą. Opis osoby był na tyle szczegółowy, że znalazły się już osoby dokonujące trafnej identyfikacji. W jaki sposób bronić się przed tego typu hejtem? Czy jest możliwe zidentyfikowanie i wyciągnięcie konsekwencji wobec osób które opublikowały anonimowo post na fb? Czy konsekwencje mogą ponieść administratorzy stron które powielały fałszywą informację wzywając do zidentyfikowania pomówionego? Czy można wyciągnąć konsekwencji wobec portali publikujących zredagowane artykuły na podstawie fałszywych oskarżeń przez anonimowe osoby? Czy w praktyce da się ugrać np. odszkodowanie?
Trzeba zgłosić na prokuraturę. Jednak musisz wszystko zabezpieczyć, szybkie działanie zwiększa szanse. Ogólnie to za zniesławienie i pomówienie Facebook na 90% nie odpowie. Groźby karalne, stalking, morderstwo, obrazę Żydów i innych poglądów to prędzej. Facebook raczej jest otwarty na wyrażanie swojej opinii na Facebook (wolność słowa). A nawet jeśli cos udostępni to raczej ciężko będzie powiązać z kimś..
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...
Witam. Oddałem auto na bezgotówkową naprawę w autoryzowanym zakładzie. Naprawa z oc sprawcy. Podpisana cesja, samochód zastępczy itp. sporządzony kosztorys zaakceptowało TU sprawcy. Na wykazie dużo części sklasyfikowanych do wymiany + malownie + robocizna. Mam uwagi co do koloru położonego na wymieniony element- różni się od karoserii, ale tez wiem na 100% ze uszkodzona część objęta wymianą na nowy element została nie wymieniona i dalej jest usz...
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności .
Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje .
Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?
Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: