Pomówienie w Internecie.

Dzień dobry,
znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn który został wymyślony i spowodował lawinę komentarzy opisujących co należy zrobić z taką osobą. Opis osoby był na tyle szczegółowy, że znalazły się już osoby dokonujące trafnej identyfikacji. W jaki sposób bronić się przed tego typu hejtem? Czy jest możliwe zidentyfikowanie i wyciągnięcie konsekwencji wobec osób które opublikowały anonimowo post na fb? Czy konsekwencje mogą ponieść administratorzy stron które powielały fałszywą informację wzywając do zidentyfikowania pomówionego? Czy można wyciągnąć konsekwencji wobec portali publikujących zredagowane artykuły na podstawie fałszywych oskarżeń przez anonimowe osoby? Czy w praktyce da się ugrać np. odszkodowanie?
anonim cytuj
17-08-2023
Trzeba zgłosić na prokuraturę. Jednak musisz wszystko zabezpieczyć, szybkie działanie zwiększa szanse. Ogólnie to za zniesławienie i pomówienie Facebook na 90% nie odpowie. Groźby karalne, stalking, morderstwo, obrazę Żydów i innych poglądów to prędzej. Facebook raczej jest otwarty na wyrażanie swojej opinii na Facebook (wolność słowa). A nawet jeśli cos udostępni to raczej ciężko będzie powiązać z kimś..

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Kamery sąsiada a moja prywatność
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
Egzekucja z rachunku bankowego.
Cześć, miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%. Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy? Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....

Wyszukiwarka