Dzień dobry,
znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn który został wymyślony i spowodował lawinę komentarzy opisujących co należy zrobić z taką osobą. Opis osoby był na tyle szczegółowy, że znalazły się już osoby dokonujące trafnej identyfikacji. W jaki sposób bronić się przed tego typu hejtem? Czy jest możliwe zidentyfikowanie i wyciągnięcie konsekwencji wobec osób które opublikowały anonimowo post na fb? Czy konsekwencje mogą ponieść administratorzy stron które powielały fałszywą informację wzywając do zidentyfikowania pomówionego? Czy można wyciągnąć konsekwencji wobec portali publikujących zredagowane artykuły na podstawie fałszywych oskarżeń przez anonimowe osoby? Czy w praktyce da się ugrać np. odszkodowanie?
Trzeba zgłosić na prokuraturę. Jednak musisz wszystko zabezpieczyć, szybkie działanie zwiększa szanse. Ogólnie to za zniesławienie i pomówienie Facebook na 90% nie odpowie. Groźby karalne, stalking, morderstwo, obrazę Żydów i innych poglądów to prędzej. Facebook raczej jest otwarty na wyrażanie swojej opinii na Facebook (wolność słowa). A nawet jeśli cos udostępni to raczej ciężko będzie powiązać z kimś..
Dzień dobry
Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją.
W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Dzień dobry
Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
Dzień dobry. Zgłosiłem na Allegro sprzedawcy problem z tabletem (wypalony piksel). Jutro 24.09 ma przyjechać kurier odebrać owy tablet. W jakim terminie sklep musi naprawić/wymienić tablet?...
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: