Dzień dobry,
znajoma osoba została pomówiona w Internecie tj. na Facebooku. Pomówienie zostało dokonane anonimowo i spowodowało znaczącą eskalacje tj. na podstawie postu powstał szereg artykułów na różnych portalach oraz w lokalnej gazecie. Post nie wskazuje jednoznacznie pomówionego ale zawiera bardzo dużo informacji pozwalających na powiązanie nienawistnego posta z osobą pomówioną. Post ma charakter wezwania do poszukiwania pomówionego za czyn który został wymyślony i spowodował lawinę komentarzy opisujących co należy zrobić z taką osobą. Opis osoby był na tyle szczegółowy, że znalazły się już osoby dokonujące trafnej identyfikacji. W jaki sposób bronić się przed tego typu hejtem? Czy jest możliwe zidentyfikowanie i wyciągnięcie konsekwencji wobec osób które opublikowały anonimowo post na fb? Czy konsekwencje mogą ponieść administratorzy stron które powielały fałszywą informację wzywając do zidentyfikowania pomówionego? Czy można wyciągnąć konsekwencji wobec portali publikujących zredagowane artykuły na podstawie fałszywych oskarżeń przez anonimowe osoby? Czy w praktyce da się ugrać np. odszkodowanie?
Trzeba zgłosić na prokuraturę. Jednak musisz wszystko zabezpieczyć, szybkie działanie zwiększa szanse. Ogólnie to za zniesławienie i pomówienie Facebook na 90% nie odpowie. Groźby karalne, stalking, morderstwo, obrazę Żydów i innych poglądów to prędzej. Facebook raczej jest otwarty na wyrażanie swojej opinii na Facebook (wolność słowa). A nawet jeśli cos udostępni to raczej ciężko będzie powiązać z kimś..
Cześć!
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja?
Z góry dziękuję za pomoc...
Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO....
Witam. Prosze o porade.
Warunki ugody zawarte przez strony w postępowaniu mediacyjnym - od kiedy wchodzą w życie, od kiedy należy je realizować? Od daty zawarcia ugody czy dopiero po zatwierdzeniu jej przez sąd?...
Witam. Mam pytanie odnośnie praw rodzicielskich.
Ojciec dziecka wyprowadził się z domu z powodu przypuszczan i przyznania się żony do zdrady, jeszcze nie ma rozwodu, zamieszkał po prawie pół roku z nową partnerką zrobił pokój dla syna by mógł do nich spokojnie przychodzić i by miał swoj pokój i kącik.
Matka dziecka ogranicza mu spotkania, ciągle wymyśla różne powody by się nie widzieli, ogranicza mu widzenia z synem co skutkuje że nie widzą si...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: