Prawo Karne 05-11-2023 3 odpowiedzi

kolizja - nowe dowody

Pytanie użytkownika
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy Policja faktycznie musi złożyć wniosek o ukaranie mnie? Czy powinnam złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia wykroczenia przez tego drugiego kierowcę?
W skrócie

Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu To jest uproszczenie. Po odmowie przyjęcia mandatu rzeczywiście zasadą jest skierowanie wniosku o ukaranie do sądu — wynika to z art 99 kpw.

3 odpowiedzi
Odpowiedź
16 dni temu
Policja nie powinna traktować sądu jako „automatu do naprawienia błędu”, jeżeli po zebraniu nowego dowodu sama widzi, że nie ma podstaw do ukarania Pani.
Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu

To jest uproszczenie. Po odmowie przyjęcia mandatu rzeczywiście zasadą jest skierowanie wniosku o ukaranie do sądu — wynika to z art. 99 kpw. Ale Policja nadal prowadzi czynności wyjaśniające po to, żeby ustalić, czy są podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie i przeciwko komu — art. 54 § 1 kpw.
Jeżeli z nagrania wynika, że to drugi kierowca spowodował zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, to Policja powinna ten dowód ocenić, dołączyć do akt i odpowiednio zmienić kierunek sprawy. Nie ma sensu procesowego kierowanie wniosku o ukaranie przeciwko osobie, wobec której z materiału dowodowego wynika brak sprawstwa.
Co może Pani zrobić:
  • złożyć pisemne pismo do Policji z żądaniem dołączenia nagrania do akt i odstąpienia od kierowania przeciwko Pani wniosku o ukaranie,
  • wnioskować o zabezpieczenie oryginalnego nagrania z monitoringu, żeby nie zniknęło albo nie zostało nadpisane,
  • żądać przesłuchania drugiego kierowcy oraz ewentualnych świadków,
  • złożyć zawiadomienie/wniosek o podjęcie czynności wobec drugiego kierowcy z art. 86 § 1 kw, jeżeli z nagrania wynika jego sprawstwo,
  • zachować własną kopię nagrania i potwierdzenie złożenia jej na Policji.

Jeżeli mimo wszystko sprawa trafi do sądu przeciwko Pani, to w sądzie trzeba złożyć wnioski dowodowe: o odtworzenie nagrania, dopuszczenie go jako dowodu, ewentualnie przesłuchanie osoby, która zabezpieczyła monitoring, oraz o uniewinnienie. W sprawach o wykroczenia sąd nie jest związany błędną oceną Policji.
Ważne: proszę nie ograniczać się do stwierdzenia „Policja przyznała mi rację”. To potem trudno udowodnić. Liczy się pismo, protokół przyjęcia nagrania, notatka, potwierdzenie złożenia wyjaśnień i samo nagranie.
Czy składać zawiadomienie na drugiego kierowcę? Tak, jeżeli nagranie rzeczywiście pokazuje jego naruszenie zasad ruchu i spowodowanie zagrożenia. Wtedy Policja nie powinna prowadzić sprawy tylko w jednym, błędnym kierunku. Trzeba tylko pilnować terminu przedawnienia wykroczenia z art. 45 kw, bo przy wykroczeniach czas ma znaczenie.
Odpowiedź
16 dni temu
Czy jeśli Policja mimo złożonego nagrania skieruje wniosek o ukaranie przeciwko mnie, to powinnam już na etapie odpowiedzi do sądu dołączyć kopię nagrania i wniosek o jego odtworzenie, czy wystarczy przynieść je dopiero na rozprawę?
Odpowiedź
16 dni temu
Lepiej nie czekać do rozprawy. Nagranie warto złożyć od razu po otrzymaniu z sądu pisma, że sprawa trafiła przeciwko Pani, razem z krótkim stanowiskiem i wnioskiem dowodowym.
czy wystarczy przynieść je dopiero na rozprawę?

Można przynieść na rozprawę, ale to gorszy wariant. Sąd może nie mieć warunków technicznych do odtworzenia nagrania, może trzeba będzie odroczyć rozprawę albo wcześniej zwrócić się o oryginał monitoringu. Im wcześniej dowód znajdzie się w aktach, tym mniejsze ryzyko, że sprawa pójdzie „z rozpędu” na podstawie samego wniosku Policji.
W piśmie do sądu można napisać wprost, że wnosi Pani o:
  • dopuszczenie i przeprowadzenie dowodu z nagrania monitoringu,
  • odtworzenie nagrania na rozprawie,
  • dołączenie nośnika/plików do akt sprawy,
  • ewentualnie zobowiązanie właściciela monitoringu do nadesłania oryginalnego nagrania,
  • uniewinnienie, bo nagranie wskazuje na brak Pani sprawstwa.

Podstawą jest art. 39 § 1 kpw — dowody przeprowadza się na wniosek stron albo z urzędu. W sprawach o wykroczenia ma Pani prawo składać wnioski dowodowe i przedstawiać dowody na swoją obronę.
Dobrze też załączyć dowód, że nagranie było już przekazane Policji, np. potwierdzenie złożenia pisma, protokół, notatkę albo kopię pisma przewodniego. To pokaże sądowi, że dowód nie pojawił się nagle, tylko był znany Policji jeszcze przed skierowaniem sprawy.
Jeżeli sąd zamiast wezwania na rozprawę doręczy wyrok nakazowy, nie wolno tego przegapić. Wtedy składa się sprzeciw w terminie 7 dni od doręczenia wyroku nakazowego — art. 94 kpw. W sprzeciwie też od razu wskazać nagranie jako dowód i wnosić o rozpoznanie sprawy na zasadach ogólnych.
Czyli: złożyć nagranie i wniosek dowodowy jak najwcześniej, a na rozprawę zabrać drugi nośnik/kopię. Czekanie wyłącznie do rozprawy nie daje żadnej korzyści.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii