Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.

Witam,
Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek.
Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i co za tym idzie jest podatny na manipulacje.
Dodatkowo bardzo ciężko mu coś wytłumaczyć, bo on zawsze "wie lepiej" oraz ma przeświadczenie, że rodzina czeka na jego śmierć i poluje na mieszkanie.
1. Co się może stać z mieszkaniem, jeśli by takie małżeństwo doszło do skutku?
2. Jak do tego ma się "umowa dożywocia" tj. umowa mieszkanie za opiekę? Biorę pod uwagę scenariusz, że opiekunka mogła by podsunąć mu taką umowę, a on nieświadomie to podpisze.
3. Jak można się uchronić, żeby mieszkanie nie trafiło w ręce nieuczciwej opiekunki?
4. Czy można się powoływać jakoś na niepoczytalność dziadka? Nie ma żadnych papierów i raczej też ciężko by było namówić go na zrobienie jakichś badań, bo on twierdzi, że jest w pełni sił i w pełni świadomy.
5. Jak do tego wszystkiego ma się spisany testament przez babcię i dziadka?
Jeśli potrzeba jeszcze jakichś dodatkowych informacji to oczywiście udzielę. Jutro chcę też porozmawiać z prawnikiem, ale pytam również Was o zdanie co można w tej sytuacji zrobić.
Pozdrawiam
anonim cytuj
14-08-2023
Zakładając, że mieszkanie stanowiło współwłasność małżeńską to pani dziadek generalnie może rozporządzać tylko swoim udziałem. Udział pani babci wszedł do masy spadkowej po niej.
1. Co się może stać z mieszkaniem, jeśli by takie małżeństwo doszło do skutku?

Samo małżeństwo nie ma żadnego wpływu poza tym, że żona w celu zaspokajania potrzeb rodziny ma prawnorodzinny tytuł do zamieszkiwania w mieszkaniu, do którego tytuł prawny ma jej mąż.
2. Jak do tego ma się "umowa dożywocia" tj. umowa mieszkanie za opiekę? Biorę pod uwagę scenariusz, że opiekunka mogła by podsunąć mu taką umowę, a on nieświadomie to podpisze.

Umową dożywocia pani dziadek może rozporządzić tylko tą częścią udziału w prawie własności mieszkania, który mu przysługuje. Na mocy umowy dożywocia, nabywca staje się właścicielem udziału w dniu zawarcia umowy w zamian za dożywotnią opiekę nad zbywcą.
3.Jak można się uchronić, żeby mieszkanie nie trafiło w ręce nieuczciwej opiekunki?

Nie można, pani dziadek ma prawo rozporządzać udziałem jakiego jest właścicielem. Żeby utracić zdolność do tego musiałby zostać ubezwłasnowolniony.
4. Czy można się powoływać jakoś na niepoczytalność dziadka? Nie ma żadnych papierów i raczej też ciężko by było namówić go na zrobienie jakichś badań, bo on twierdzi, że jest w pełni sił i w pełni świadomy.

W takim razie ewentualnie świadkowie.
5. Jak do tego wszystkiego ma się spisany testament przez babcię i dziadka?

Podpis pani dziadka pod testamentem pani babci raczej nie powinien wpłynąć na ważność tego testamentu o ile testament zawiera wyłącznie wolę pani babci i został przez nią spisany.

anonim cytuj
14-08-2023
Jeszcze mała aktualizacja tematu, bo wyszły przed chwilą nowe okoliczności.
Opiekunka sama o tym powiedziała mojej mamie, mówiąc że to dziadek ją namawia na małżeństwo... Prawdopodobnie licząc na darmową opiekę, a opiekunka to rozważa, ponieważ dziadek ma dużą emeryturę i podobno ona by po jego śmierci z racji małżeństwa miała też podwyższoną.

Więc możliwe, że ona nie ma nieczystych zamiarów, bo sama to powiedziała mojej mamie.

6. Czy jakby doszło do małżeństwa to spisanie jakiejś rozdzielności majątkowej by załatwiało sprawę?

anonim cytuj
14-08-2023
6. Czy jakby doszło do małżeństwa to spisanie jakiejś rozdzielności majątkowej by załatwiało sprawę?

Rozdzielność majątkowa nie ma wpływu na dziedziczenie (małżonek z rozdzielnością dziedziczy tak samo jak bez rozdzielności) a przez samo zawarcie małżeństwa żona nie staje się właścicielką udziału pani dziadka.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Umowa przedwstępna a zadatek.
Witam, zawarłem z klientem umowę przedwstępną na zakup nieruchomości, klient dał zadatek. Klient miał 3 ponad miesiące na załatwienie kredytu i podpisanie aktu notarialnego i faktycznie go załatwił, tylko poinformował mnie o tym 12 dni przed upływem ostatecznego terminu podpisania aktu notarialnego. Klient zażądał ode mnie dokumentów z gminy, starostwa, których wymagał notariusz, bez których umowa nie mogła być zawarta. Ww. informacja została prz...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...

Wyszukiwarka