Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia i przyznał się że to ich firma rzekomo mnie zatrudnia abym mogła mieć ubezpieczenie, kiedy opisałam mu sytuację Pan nagle chce mi wysyłać jakieś dokumenty do podpisu, gdzie od lutego był tylko kontakt mailowy i wypełniłam tylko formularze zgłoszeniowe do ubezpieczenia (z żadną firmą nic nie podpisywałam ani dokumentów ani nic ). Moje pytanie brzmi czy coś mi grozi ze strony Mops, ZUS czy Skarbówki?? Zrobili to za moimi plecami byłam przekonana że to zwykle ubezpieczenie, o niczym nie miałam pojęcia. I drugie pytanie jak rozwiązać to z "firma ubezpieczeniowa"?
anonim cytuj
14-09-2020
Żadna firma ubezpieczeniowa nie oferuje ubezpieczenia w NFZ. Jeśli dobrze zrozumiałem, to ktoś zaoferował Pani zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego (jako pracownika? zleceniobiorcę?) w zamian za opłatę. Jeśli tak, to jest to oczywiście działanie bezprawne, gdyż wiąże się z poświadczeniem nieprawdy przez zgłaszającego do ubezpieczeń społecznych iż jest Pani pracownikiem i/lub zleceniobiorca.
anonim cytuj
14-09-2020
czy w związku z tym grozi mi jakąś odpowiedzialność karna lub finansowa?? Byłam zgłosić ten fakt na Policji ale powiedzieli że to nie jest oszustwo tylko użycie danych nie zgodnie z ich przeznaczeniem? W żadnych z maili nie było nic wspomniane że ma to być zgłoszenie jako pracownik
anonim cytuj
14-09-2020
jeśli nie podpisywała Pani żadnych "fikcyjnych" umów i w dodatku nie była świadoma tego w jaki sposób te dane będą wykorzystane, to nie. Niemniej to wszystko to hipotezy, gdyż nie znamy stanu faktycznego. - Choćby z jakiego tytułu miała Pani być objęta ubezpieczeniem zdrowotnym.
Witajcie.
Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie?
Czy mam obowiązek wogóle tam iść?
Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy.
Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę.
Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku).
Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu?
Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Dzień dobry.
Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: